Zsemlében sült sonkás tojás – reggeli, amiért megéri felkelni!

Zsemlében sült sonkás tojás
Zsemlében sült sonkás tojás

Zsemlében sült sonkás tojás – reggeli kényeztetés pár mozdulattal

Vannak napok, amikor nem akarunk túl sok időt tölteni a reggelivel, de mégis szeretnénk valami izgalmasabbat, mint a szokásos szendvics vagy rántotta. Ismerős? Nos, mi is gyakran érzünk így. Ilyenkor jön a képbe a zsemlében sült sonkás tojás. Egy egyszerű ötlet, ami pillanatok alatt isteni reggelivé válik – vagy akár könnyű vacsorává is!

Ropogós zsemle, krémesre sült tojás, egy kis pirult sonka, reszelt sajt… és már érezzük is, ahogy sülés közben megtölti a konyhát az illat. Mutatjuk, hogyan készítsük el ezt a különleges, mégis pofonegyszerű fogást.

Miért pont zsemlében sült tojás?

Mert egyszerre praktikus, laktató és látványos. Nem kell külön serpenyőt elővennünk, nem kell hozzá tálalni kenyeret vagy pirítóst – a zsemle a tányér is, meg az étel is. Egy falat, és benne van minden: a tojás, a sonka, a sajt, sőt a ropogós héj adta élmény is.

Ráadásul a variációk száma végtelen. Ha valaki nem szereti a sonkát, lehet helyette szalonna, kolbász, sült gomba vagy akár egy marék spenót is. A lényeg az ötletben rejlik – a többi rajtunk múlik.

Alapanyagok – mit készítsünk elő?

4 adaghoz a következőkre lesz szükségünk:

  • 4 darab közepes méretű zsemle (lehet teljes kiőrlésű, magvas vagy sima fehér is)
  • 4 tojás
  • 4 szelet gépsonka vagy füstölt sonka
  • kb. 8 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar vagy ami épp van otthon)
  • egy kevés vaj vagy olívaolaj a kenéshez
  • só, bors ízlés szerint
  • opcionálisan: aprított snidling, újhagyma, paprika, gomba, tejföl, fokhagyma, bacon, stb.

Tipp: ha nagyobb zsemléink vannak, akkor mehet bele extra töltelék. Ha kisebbek, inkább kisebb tojással dolgozzunk vagy egy picit kanalazzunk le a fehérjéből, hogy ne folyjon ki sütés közben.

Elkészítés lépésről lépésre

Most jön a lényeg. Fogjuk meg a zsemléket, a kést és az alapanyagokat. Elő a sütővel, indulhat a reggeli kaland!

1. A sütő előmelegítése

Elsőként melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses módban). Ez fontos, mert így a zsemlék ropogósak lesznek, a tojás pedig szépen átsül anélkül, hogy kiszáradna.

2. Zsemlék előkészítése

Fogjunk egy éles kést, és vágjuk le a zsemlék tetejét – nem kell teljesen félbevágni, csak egy kis „sapkát” vágjunk le róluk.

Ezt követően kanalazzuk ki a belsejüket. Igen, ez egy picit maszatolós művelet, de ne sajnáljuk, mert így jut hely a tojásnak és a finomságoknak. A kiszedett kenyérbelet eltehetjük zsemlemorzsának vagy levesbetétnek.

3. A belső kenése

Kenjük ki a zsemlék belsejét vékonyan vajjal vagy olívaolajjal. Ez megakadályozza, hogy a tojás túl gyorsan beszívódjon a zsemlébe, és finom, enyhén pirult ízt ad neki.

Ha szeretnénk, meg is szórhatjuk egy kis zúzott fokhagymával vagy fűszervajjal – ettől még izgalmasabb lesz a végeredmény.

4. Töltelék behelyezése

Most jöhet a töltelék. Tegyük a zsemlék aljára a sonkaszeleteket, szépen elrendezve. Lehet hajtogatni is őket, hogy egy kis „kosarat” képezzenek a tojásnak. Ezután jöhet a reszelt sajt fele – ettől szaftosabb lesz a töltelék, és nem fog kiszáradni.

Végül üssük bele óvatosan a tojást mindegyik zsemlébe. Próbáljunk meg úgy dolgozni, hogy a sárgája középre kerüljön, a fehérje pedig kitöltse a többi helyet.

5. Fűszerezés és extra feltétek

Most sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük a csípőset, mehet rá egy kis chilipehely is.
A tetejére szórjunk még egy keveset a maradék sajtból, és akár néhány karika újhagymát is – ettől friss, tavaszias lesz az íze.

6. Sütés

Tegyük a megtöltött zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és toljuk be az előmelegített sütőbe.

Süssük kb. 15-20 percig, attól függően, mennyire szeretnénk lágy vagy kemény tojássárgáját. Ha folyós sárgát szeretnénk, 15 perc is elég lehet. Ha teljesen átsültet, akkor inkább 20-22 perc.

A zsemle tetejét (amit levágtunk) akár külön is betehetjük a tepsibe az utolsó 5 percre, hogy finoman megpiruljon.

Tálalás – így lesz igazán étvágygerjesztő

Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, és pár percet hagyjuk hűlni, mert belül forró!
A tetejét visszatehetjük „kalapként”, de külön is tálalhatjuk, mintha kis szendvics lenne belőle.

Megszórhatjuk friss petrezselyemmel, snidlinggel vagy reszelt parmezánnal is. Mellé kínálhatunk salátát, friss paradicsomot vagy savanyúságot.

Reggelire, tízóraira, de akár vendégvárónak is szuper. Ha gyerekeknek készítjük, használhatunk kisebb tojást vagy feldarabolt sonkát, amit könnyebben el tudnak fogyasztani.

Tipp: hogyan variáljuk?

Ez az étel akkor a legjobb, ha mindig másmilyen. Nézzünk pár ötletet, mivel tudjuk feldobni:

  • Gombás változat: pároljunk le egy kis aprított csiperkét, és keverjük össze a sonkával.
  • Spenótos verzió: pirítsunk egy marék friss spenótot fokhagymás olajon, és tegyük a zsemle aljára.
  • Sajtkedvelőknek: használjunk különféle sajtokat – gouda, füstölt mozzarella, feta vagy kecskesajt.
  • Mediterrán stílus: tegyünk bele szárított paradicsomot, olívabogyót, bazsalikomot.
  • Kolbászos vagy baconös: ha tartalmasabb változatra vágyunk.

Bátran játszhatunk az ízekkel, hiszen a zsemlében sült tojás egy végtelenül hálás alaprecept.

Takarítás? Minimális.

A legjobb az egészben, hogy nem kell mosogatni egy halom edényt. Egy vágódeszka, egy kés, egy tepsi. Ennyi. A sütő dolgozik helyettünk, mi addig készülődhetünk vagy megfőzhetjük a kávét.

Összességében

Miért érdemes kipróbálni?

A zsemlében sült sonkás tojás nemcsak finom és egyszerű, hanem látványos is. Vendégvárónak is tökéletes, de egy hétvégi reggelit is ünnepivé varázsol. Ráadásul bármilyen maradékból össze lehet dobni, ha van egy kis tojás, sonka és sajt a hűtőben.

Egyszerű, gyors és mégis különleges. Kell ennél több?

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Gombás tojásos ételek: 4 zseniális recept, amitől összefut a nyál a szádban!

Mikrós tükörtojás 1 perc alatt – Tökéletes reggeli serpenyő nélkül!

Muffin formában sült tojás: A legpraktikusabb reggeli, amit imádni fogsz!

Be the first to comment on "Zsemlében sült sonkás tojás – reggeli, amiért megéri felkelni!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*