Tojás nélkül is mennyei: 3 ellenállhatatlan muffinrecept, amit mindenkinek ki kell próbálnia!

Tojás nélküli muffin receptek
Tojás nélküli muffin receptek

Tojás nélküli muffin receptek – Puha, omlós, isteni finom sütemények tojás nélkül is

Ha valaha is úgy döntöttünk, hogy tojás nélkül szeretnénk sütni – legyen szó ételallergiáról, vegán életmódról, vagy csak arról, hogy épp nincs otthon tojás –, biztosan elgondolkodtunk: hogyan lesz ebből mégis puha, levegős muffin? Nos, van egy jó hírünk: a tojás nélküli muffin is lehet ugyanolyan (vagy még jobb!) mint a hagyományos verzió.

Ebben a bejegyzésben nemcsak kipróbált recepteket mutatunk, hanem praktikus tippeket is adunk, hogy mindig tökéletes legyen a végeredmény.

Miért készítsünk tojás nélküli muffint?

Több oka is lehet annak, hogy tojás nélkül sütünk.
Lehet, hogy valaki allergiás a tojásra a családban. Vagy egyszerűen csak elfogyott, és nincs kedvünk boltba menni egy tucatért. A vegán étrendet követők pedig tudatosan kerülik az állati eredetű alapanyagokat, így a tojást is.

Szerencsére a tojás többféle hozzávalóval is helyettesíthető, és ez nem jelenti azt, hogy a végeredmény rosszabb lenne. Sőt, sokan kifejezetten jobban kedvelik az állagát ezeknek a muffinoknak.

Mivel helyettesíthetjük a tojást muffinban?

Tojás nélkül is készülhet ragyogóan finom, puha és ízes muffin, csak néhány trükköt kell bevetnünk.

Íme néhány tojáshelyettesítő, amiket érdemes kipróbálni:

  • Almapüré (kb. 60 g 1 tojás helyett): édes, puha és szinte észrevehetetlen az íze.
  • Banán (fél közepes banán = 1 tojás): karakteresebb ízt ad, de sokan pont ezt szeretik benne.
  • Lenmag (1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz): kiváló kötőanyag, főleg teljes kiőrlésű sütiknél.
  • Joghurt vagy növényi joghurt (60-70 g): szaftosabbá teszi a muffinokat.
  • Szódabikarbóna + ecet: a kettő reakciója szépen megemeli a tésztát.

Minden receptnél más és más válik be, így érdemes kísérletezni.

Klasszikus csokis muffin tojás nélkül

Ez a recept a mindenki kedvence. Puha, csokis, édes, és senki nem mondaná meg, hogy nincs benne tojás.

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 250 g liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 250 ml növényi tej (pl. zabtej vagy mandulatej)
  • 80 ml étolaj
  • 1 evőkanál almaecet
  • 100 g étcsokoládé darabkák

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés).
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, kakaópor, cukor, vaníliás cukor, só, szódabikarbóna.
  3. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: növényi tej, olaj, almaecet.
  4. Öntsük össze a két keveréket, és óvatosan keverjük el, amíg egynemű nem lesz.
  5. Adjuk hozzá a csokidarabokat, és kanalazzuk a masszát muffinpapírral bélelt formába.
  6. Süssük 20-25 percig, vagy tűpróbáig.
  7. Várjuk meg, amíg kihűl, és máris ehetjük.

Tipp: A csokidarabokat fagyasztva is belekeverhetjük, így nem olvadnak szét annyira.

Gyümölcsös muffin almapürével

Ennél a receptnél az almapüré nemcsak a tojást helyettesíti, hanem kellemes, enyhén gyümölcsös ízt is ad a muffinnak.

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 100 g barna cukor
  • 200 ml növényi tej
  • 80 ml napraforgóolaj
  • 120 g almapüré
  • 1 marék mazsola vagy áfonya
  • 1 alma apró kockákra vágva

Így készül:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a cukrot.
  3. A másik tálban keverjük össze a növényi tejet, az olajat és az almapürét.
  4. Öntsük össze a keverékeket, és adjuk hozzá a gyümölcsöket.
  5. A masszát kanalazzuk muffinpapírokba, ne töltsük tele (kb. ¾-ig).
  6. Süssük 20-25 percig.
  7. Pihentessük 10 percet, és máris tálalható.

Variáció: Ha nincsen almapürénk, reszelt alma is megteszi, csak kicsit nyomkodjuk ki a levét előtte.

Vegán citromos-mákos muffin

Ez a muffin igazi tavaszi-nyári kedvenc, friss, illatos és üde ízvilággal. Tojásmentesen is tökéletesen működik!

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 200 ml növényi tej
  • 80 ml olaj
  • 60 g növényi joghurt
  • 2 evőkanál citromlé

Így készítsük:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. Összekeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, só, cukor, mák, citromhéj.
  3. Egy másik tálban jönnek a nedvesek: tej, olaj, joghurt, citromlé.
  4. A két keveréket összeforgatjuk, de ne keverjük túl!
  5. Muffinformákba adagoljuk, és kb. 20 percig sütjük.
  6. Ha szeretnénk, citrommázat is tehetünk a tetejére: porcukor + citromlé keverékéből.

Fontos tippek a tökéletes tojásmentes muffinhoz

  • Ne keverjük túl a tésztát! Ez minden muffinnál alapszabály, nemcsak a tojás nélkülieknél.
  • Ne sajnáljuk a folyadékot. A tojás hiányát kompenzálni kell valami szaftosítóval (pl. növényi tej, gyümölcspüré).
  • Használjunk papírkapszlit vagy jól kivajazott formát. Tojás hiányában néha jobban ragad a tészta.
  • Hagyjuk hűlni, mielőtt kiszedjük. Így kevésbé törnek, morzsálódnak.

Miért szeretjük annyira ezeket a muffinokat?

Egyrészt, mert hihetetlenül egyszerűek. Nem kell hozzájuk robotgép, különösebb technika vagy nehezen beszerezhető alapanyag. Másrészt, mert gyorsak – fél óra alatt ott illatoznak az asztalon. Végül pedig azért, mert mindenki élvezheti őket, még azok is, akik allergiásak vagy vegánok.

Összességében

Tojás nélkül is lehet tökéletes muffint készíteni. Sőt, néha még jobbat is! Csak egy kis kreativitás, egy jó recept, és máris illatozik a konyhánkban a frissen sült sütemény.

Kísérletezzünk bátran a különböző helyettesítőkkel, kombináljuk az ízeket, és ne felejtsünk el örülni minden egyes sikeres sütésnek. Hiszen a muffin lényege nem csak az íz – hanem az is, hogy örömet okozzon!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Tojásmentes csodák a konyhában – kipróbált és működő receptek.

Elfogyott a tojás? Így süss tökéletes süteményt nélküle is – 6 bevált trükk lépésről lépésre!

Tojás + liszt = vacsoracsoda! 5 pofonegyszerű recept, amit azonnal ki akarsz próbálni.

Be the first to comment on "Tojás nélkül is mennyei: 3 ellenállhatatlan muffinrecept, amit mindenkinek ki kell próbálnia!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*