Tojásmentes csodák a konyhában – kipróbált és működő receptek.

Tojás mentes receptek
Tojás mentes receptek

Tojásmentes receptek: Így készíthetünk finom falatokat tojás nélkül

Sokan vagyunk, akik valamilyen okból tojásmentes étrendet követünk. Lehet, hogy ételallergia miatt, vegán életmódot választottunk, esetleg egyszerűen kifogytunk a tojásból a hét közepén. Bármi is az ok, egy biztos: tojás nélkül is lehet finomat és változatosat főzni, sütni.

Ebben a cikkben többféle tojásmentes receptet mutatunk, lépésről lépésre.

Miért készítsünk tojásmentes ételeket?

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy valaki szándékosan kihagyja a tojást a receptből. Pedig nagyon sokan élnek így. A tojásallergia például egyre gyakoribb, főként gyerekeknél. A vegán életmódot követők szintén kerülik az állati eredetű alapanyagokat. És valljuk be, néha egyszerűen nincs otthon tojás, de a süteménynek sülnie kell.

Szerencsére létezik rengeteg természetes helyettesítő, amelyekkel simán elérhetjük ugyanazt az állagot vagy kötőerőt, mint amit a tojás adna. Most pedig jöjjenek a konkrét receptek!

1. Tojásmentes palacsinta – puha, könnyű és isteni finom

Hozzávalók (kb. 8-10 db-hoz):

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható)
  • 4 dl növényi tej (pl. zab, mandula vagy rizs)
  • 1 dl szódavíz
  • 2 evőkanál olaj a tésztába
  • Sütéshez még egy kevés olaj

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, só, cukor.
  2. Hozzáöntjük a növényi tejet és habverővel simára keverjük.
  3. Ezután jöhet a szódavíz és az olaj. Ismét jól összekeverjük, amíg selymes palacsintatésztát kapunk.
  4. Ha van időnk, 10-15 percet pihentethetjük.
  5. Egy tapadásmentes serpenyőt felmelegítünk, kevés olajjal kikenjük, majd kisütjük a palacsintákat, szokásos módon.

Tipp: Ez a palacsinta tökéletes lekvárral, kakaóval vagy akár sós töltelékkel is.

2. Csokis muffin tojás nélkül – puha belső, ropogós külső

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2,5 dl növényi tej
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 dl semleges ízű olaj
  • 10 dkg étcsoki darabokra vágva

Így készül:

  1. A növényi tejet keverjük össze az almaecettel, és tegyük félre pár percre. Ez lesz a „vegán író”.
  2. A száraz hozzávalókat egy tálban jól elkeverjük: liszt, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor.
  3. A vegán írót hozzáadjuk a száraz anyagokhoz, majd mehet bele az olaj és a vanília aroma is.
  4. Gyors mozdulatokkal elkeverjük, végül beleforgatjuk az étcsoki darabokat.
  5. A masszát muffinpapírral bélelt formákba adagoljuk, ¾-ig töltve.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Ne süssük túl, mert kiszáradhat. Tűpróbával ellenőrizzük!

3. Tojásmentes rántotta? Igen, tofuval!

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 25 dkg natúr tofu
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet kurkuma (a szín miatt)
  • Só, bors, fokhagymapor, füstölt paprika ízlés szerint
  • Friss petrezselyem (opcionális)
  • Egy kevés növényi tej a krémességhez

Elkészítés:

  1. A tofut villával alaposan összetörjük, hogy morzsás állagot kapjunk.
  2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd beleszórjuk a fűszereket, hogy kicsit megpiruljanak.
  3. Hozzáadjuk a tofut, jól elkeverjük.
  4. Pár percig pirítjuk, közben kevés növényi tejet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl száraz.
  5. Megszórjuk friss zöldfűszerrel, és már tálalhatjuk is.

Tálalási ötlet: Friss pirítóssal, avokádóval és paradicsomszeletekkel tálalva isteni reggeli!

4. Tojásmentes nokedli – egyszerű és gyors köret

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl víz
  • 1 evőkanál olaj

Lépésről lépésre:

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és az olajat.
  2. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, közben kevergetve. Lágy, de nem folyós tésztát kell kapnunk.
  3. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, enyhén sózzuk.
  4. A tésztát nokedliszaggatóval a lobogó vízbe szaggatjuk.
  5. Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percet főzzük, majd leszűrjük.

Tipp: Pirított hagymával vagy tejföllel kínálva bármelyik főétel mellé tökéletes.

5. Vegán piskóta – tojás nélkül is lehet szép, magas és puha

Hozzávalók (26 cm-es formához):

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2,5 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 evőkanál almaecet

Így készül:

  1. A száraz hozzávalókat összekeverjük: liszt, cukor, só, sütőpor, szódabikarbóna.
  2. Hozzáadjuk az olajat, az ásványvizet, a vaníliát és az almaecetet.
  3. Gyors mozdulatokkal simára keverjük, de ne keverjük túl!
  4. A masszát kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) formába öntjük.
  5. 180 fokos előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Tipp: Ha tortát készítünk, ezt nyugodtan használhatjuk alapként. Remekül szeletelhető!

Mire figyeljünk tojásmentes sütés-főzés közben?

  • Ne féljünk kísérletezni! Sokszor egy kis alma- vagy banánpüré, lenmag vagy joghurt is csodát tesz.
  • Ne próbáljuk egy az egyben „lemásolni” a tojást. Inkább nézzük meg, mire lenne szükség az adott receptben: kötésre? Puha állagra? Színre? Ennek megfelelően válasszunk helyettesítőt.
  • Használjunk szódabikarbónát vagy sütőport. Ezek segítenek a lazításban, főleg ha tojásmentes süteményeket készítünk.
  • A növényi tejek közül a zabtej a legsokoldalúbb. De bármilyen más tejjel is működik a legtöbb recept.

Összességében

Tojás nélkül is lehet ízletes, laktató, sőt még puha és omlós sütiket is készíteni. Csak egy kis kreativitásra van szükség – meg a megfelelő alapanyagokra. Amit mi a legjobban szeretünk az egészben: ezek a receptek nemcsak vegánoknak vagy allergiásoknak jók, hanem bárkinek, aki kipróbálna valami újat vagy épp kifogyott a tojásból.

Legközelebb, ha tojásmentes ételt keresünk, ne ijedjünk meg. Inkább kísérletezzünk bátran! A végeredmény meg fog lepni bennünket – pozitívan.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Mikrós tükörtojás 1 perc alatt – Tökéletes reggeli serpenyő nélkül!

Muffin formában sült tojás: A legpraktikusabb reggeli, amit imádni fogsz!

Gombás tojásos ételek: 4 zseniális recept, amitől összefut a nyál a szádban!

Be the first to comment on "Tojásmentes csodák a konyhában – kipróbált és működő receptek."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*