Így készül a világ legegyszerűbb bundáskenyere – tepsiben, macera nélkül!

Tepsiben sült bundáskenyér
Tepsiben sült bundáskenyér

Tepsiben sült bundáskenyér – a konyhában illatozó gyerekkor

Nincs annál jobb érzés, amikor reggel felkelünk, és a konyhából ismerős, otthonos illatok szállnak felénk. A bundáskenyér sokunk gyerekkorának egyik legkedvesebb reggelije vagy vacsorája volt. Az olajban sült változat finom, de valljuk be: kissé zsíros, fáradságos és minden spriccel, ha nem figyelünk.

Ezért mi most mutatunk egy sokkal kényelmesebb és egészségesebb változatot: a tepsiben sült bundáskenyeret.

Kívül aranybarna, belül szaftos, mégis ropogós.
És ami a legjobb: nincs olajszag, nincs állandó felügyelet, nincs macera.

Miért érdemes kipróbálni a tepsis verziót?

Először is, időt spórolunk.
Egyszerre megsüthetjük az egész adagot, nem kell egyesével forgatni a serpenyőben.

Másodszor: egészségesebb, hiszen jóval kevesebb zsiradékot használunk.

Harmadszor pedig: sokkal kevésbé fárasztó. Míg a bundáskenyerek pirulnak a sütőben, mi elmoshatjuk a használt edényeket, megteríthetünk, vagy csak simán kávézhatunk egyet.

Hozzávalók (4 fő részére)

Egy klasszikus, jól bevált adag, amit persze tetszés szerint növelhetünk vagy csökkenthetünk.

  • 8 szelet szikkadt kenyér (a vastagabb, rusztikus kenyér a legjobb)
  • 5 db tojás
  • 2 dl tej (vagy növényi ital, ha valaki laktózmentesen készítené)
  • 1 nagy csipet só
  • Frissen őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve (elhagyható, de nagyon feldobja)
  • 1 evőkanál olaj vagy vaj a tepsi kikenéséhez
  • Reszelt sajt a tetejére (opcionális, de brutál finom vele)

Előkészületek – pár perc az egész

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
  2. Egy nagyobb keverőtálban verjük fel a tojásokat. Ezután öntsük hozzá a tejet, adjuk hozzá a sót, a borsot, és ha szeretnénk, a reszelt fokhagymát is. Alaposan keverjük össze.
  3. Készítsük elő a kenyérszeleteket. Ha nagyon szárazak, annál jobb – nem áznak el könnyen.
  4. Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal vagy vajjal.

Lépésről lépésre – így készül a tepsis bundáskenyér

1. Mártsuk meg a kenyereket.

Fogjunk egy szelet kenyeret, mártsuk bele a tojásos-tejes keverékbe, és hagyjuk benne pár másodpercig, hogy jól magába szívja a nedvességet. Ne áztassuk el túlzottan, mert akkor szét fog esni.

2. Fektessük őket a tepsibe.

Szépen, egymás mellé. Ha egy kicsit fedik egymást, az sem baj.

3. Ha szeretnénk, szórjunk rá reszelt sajtot.

Ez egy kis extra, amitől a bundáskenyér olyan lesz, mint egy mini melegszendvics.
A tetején aranyszínűre sül, ropogós kéreggel.

4. Süssük 20-25 percig.

Nagyjából félidőben (kb. 10-12 perc után) érdemes megfordítani a szeleteket, hogy mindkét oldaluk szép aranybarna legyen. De ha nem akarjuk forgatni, az sem baj – az alja így is megsül.

Tippek, trükkök, variációk

Szeretnénk egy kicsit felturbózni?
Mutatunk pár ötletet:

  • Fűszeres változat: a tojásos keverékbe tehetünk egy csipet majoránnát, oregánót vagy egy kis chiliport.
  • Zöldséges verzió: sütés előtt szórjunk rá apróra vágott paprikát, újhagymát vagy koktélparadicsomot.
  • Sonkás-sajtos: minden kenyérszeletre tegyünk egy szelet sonkát, majd sajtot – így lesz belőle laktató reggeli vagy vacsora.
  • Édes bundáskenyér: ha kihagyjuk a sót és a borsot, és pici vaníliás cukrot vagy fahéjat teszünk a keverékbe, akkor reggeli desszert is lehet belőle!
    Ekkor a tetejére mehet lekvár, méz, vagy porcukor.

Hogyan tálaljuk?

Melegen a legfinomabb.
De langyosan vagy hidegen is remekül fogyasztható, akár tízóraira is becsomagolhatjuk.
Tálalhatjuk:

  • Tejföllel és reszelt sajttal
  • Paradicsomsalátával vagy friss zöldségekkel
  • Ketchup vagy majonéz mellé – a gyerekek így szeretik a legjobban!

És ne feledkezzünk meg róla: egy bögre forró tea vagy kakaó mellé szinte kötelező.

Maradék? Igen, van mit kezdeni vele!

Ha netán maradna pár szelet (ritkán fordul elő…), akkor másnap is felhasználhatjuk:

  • Melegszendvics alapként
  • Pirítva, kis olajon újra ropogósra sütve
  • Vagy akár kenyérpudingként, ha édes változatban készült

A tepsis bundáskenyér egy igazi jolly joker, amit bármikor előkaphatunk. Gyors, egyszerű, kiadós – és szinte mindenki szereti.

Összességében

Miért imádjuk?

Mert olcsó, gyors, és nosztalgikus.
És mert egy jól sikerült bundáskenyér képes visszahozni azt az érzést, amikor még nem rohantuk végig a reggelt, hanem volt idő egy nyugodt, illatos, meleg falatra.

Ha még nem próbáltuk a tepsis verziót, itt az ideje.
Egy tál, egy tepsi, pár tojás – és már készül is a legkényelmesebb reggeli/vacsora, amit csak el tudunk képzelni.

A bundáskenyér – főleg tepsiben sütve – egy igazi családi klasszikus, ami mindig új arcát mutatja.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Sütőben sült francia bundás kenyér: puha belül, ropogós kívül – és isteni finom.

Rakott bundás kenyér sütőben – A reggeli, amiből mindenki repetázni fog!

Krémes, ízes, ellenállhatatlan: így készítsd el a tökéletes tojáskrémet!

Be the first to comment on "Így készül a világ legegyszerűbb bundáskenyere – tepsiben, macera nélkül!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*