Sütőben sült francia bundás kenyér: puha belül, ropogós kívül – és isteni finom.

Francia bundás kenyér sütőben
Francia bundás kenyér sütőben

Francia bundás kenyér sütőben: puha belül, ropogós kívül – így készítjük mi otthon

A bundás kenyér gyerekkorunk kedvenc reggelije, igaz? De mit szólnánk, ha azt mondanánk, van egy elegánsabb, franciás verziója, amit nem serpenyőben, hanem kényelmesen, sütőben készíthetünk el?

Nos, a francia bundás kenyér pontosan ilyen: kívül aranybarna, belül lágy és krémes. Ráadásul nem kell mellette állni, forgatni, olajszagban úszni – csak be a sütőbe, és míg sül, mi készíthetjük a kávét.

Lássuk, hogyan lesz belőle tökéletes reggeli vagy akár egy gyors vacsora!

Mi is az a francia bundás kenyér?

A francia bundás kenyér (angolul French toast, franciául pain perdu) eredetileg az előző nap megmaradt kenyér újrahasznosítására született. A „pain perdu” szó szerint azt jelenti: „elveszett kenyér”. Azt az állott, kissé szikkadt kenyeret – amit máskülönben kidobnánk – tojásos-tejes keverékbe mártják, majd megsütik.

A végeredmény édes, lágy, és annyira finom, hogy egyáltalán nem érezzük rajta, hogy ez valaha „mentőötlet” volt.

Miért pont a sütőben?

A legtöbb recept serpenyőben süti a bundás kenyeret, de mi imádjuk a sütőben készülő változatot. És nem csak a kényelem miatt.

Sütőben sütve:

  • egyszerre több adag készíthető
  • kevésbé olajos, mégis ropogós a külseje
  • a belseje krémes marad
  • nem kell hozzá állni, kevergetni, forgatni

Ha vendégeket várunk, vagy csak lustább reggelünk van, ez a módszer életmentő.

Hozzávalók – amitől igazán francia lesz

Az alaprecept nagyon egyszerű, de néhány aprósággal egészen új szintre emelhetjük. Mi így szeretjük elkészíteni:

Hozzávalók (4 személyre):

  • 8 szelet szikkadt kenyér (lehet kalács, briós vagy sima fehér kenyér is)
  • 4 db tojás
  • 2,5 dl tej (vagy növényi tej, ha úgy szeretnénk)
  • 1,5 dl tejszín (elhagyható, de krémesebb lesz tőle)
  • 2 evőkanál cukor (nád- vagy barna cukor a legjobb)
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál fahéj (opcionális, de fantasztikus ízt ad)
  • egy csipet só
  • vaj a kenéshez
  • porcukor, juharszirup, gyümölcs vagy lekvár a tálaláshoz

Lépésről lépésre – így készül a tökéletes francia bundás kenyér sütőben

1. Előkészítés

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés). Ha van légkeverés, akkor 170 fok is elég lesz.

Egy közepes méretű tepsit (kb. 30×20 cm-es) vajazzunk ki alaposan. Használhatunk sütőpapírt is, de a vaj ízben sokat dob az összhatáson.

2. A tojásos-tejes keverék elkészítése

Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és egy pici sót. Használjunk habverőt, hogy egynemű, kicsit habos állagot kapjunk. Ez lesz a „fürdő”, amiben a kenyérszeletek jól megmártózhatnak.

3. A kenyér szeletelése és áztatása

Ha nem szeletelt a kenyerünk, akkor vágjunk belőle kb. 2 cm vastag szeleteket. A kissé szikkadt kenyér a legjobb – nem esik szét az áztatásnál.

A szeleteket egyenként mártsuk bele a keverékbe, mindkét oldalukat jól itassuk át vele. Ne kapkodjunk! Legalább 10-15 másodpercet hagyjunk minden oldalon, hogy rendesen magába szívja.

4. Tepsibe helyezés

A beáztatott kenyereket rakjuk le a tepsibe, szorosan egymás mellé. Ha marad még tojásos keverék, nyugodtan öntsük rá a kenyerek tetejére – semmi nem vész kárba!

5. Sütés

Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 20 percig. Ezután óvatosan fordítsuk meg a szeleteket (egy lapáttal a legkönnyebb), és süssük további 10-15 percig, amíg szép aranybarna nem lesz mindkét oldaluk.

Ha ropogósabb felszínt szeretnénk, az utolsó 5 percre bekapcsolhatjuk a grillező funkciót is.

Tálalás – itt jön a varázslat!

A francia bundás kenyér akkor az igazi, ha kicsit „felöltöztetjük”. Íme néhány tipp, ahogy mi szívesen kínáljuk:

  • Porcukorral meghintve, friss eperrel, málnával, áfonyával – klasszikus, mégis mindig ütős
  • Juharsziruppal nyakon öntve, egy kanál natúr joghurttal
  • Házi lekvárral – a barack vagy a szilva tökéletes választás
  • Nutellával vagy mogyorókrémmel a gyerekek kedvéért
  • Sült almaszeletekkel és fahéjjal – őszi különkiadás

Ha sósra vágyunk, akkor hagyjuk ki a cukrot és a vaníliát a keverékből, és tálaljuk füstölt sajttal, sonkával, esetleg fokhagymás tejföllel.

Tippek, trükkök – amit a recept nem ír le

  • A kalács verhetetlen. Ha édes reggelit készítünk, akkor a legjobb alapanyag a kalács vagy a briós. Fantasztikusan beszívja a tojásos-tejes keveréket, és szinte desszert lesz belőle.
  • Ne spóroljunk a tojással. A keverék akkor lesz igazán selymes és tartalmas, ha a tojás dominál benne. Egy tojás kb. két szelet kenyérhez ideális.
  • Előző este is előkészíthetjük. Igen, jól olvassuk! Az áztatott kenyereket lefedve betehetjük éjszakára a hűtőbe, reggel pedig csak sütni kell. Így szuper reggelit varázsolhatunk akár hétköznap is.
  • Vegán verzió? Lehetséges! Tojás helyett használjunk például zúzott banánt vagy növényi joghurtot, a tejet pedig helyettesítsük mandula- vagy zabtejjel. A végeredmény kicsit más, de nagyon finom lesz így is.

Egy kis csavar: rakott francia bundás kenyér

Ha még tovább mennénk, készíthetünk belőle rakott változatot is. Egy magasabb tálba rétegezzük a beáztatott kenyereket, közéjük tehetünk fahéjas almát, mazsolát vagy akár krémsajtot is. Ráöntjük a maradék keveréket, megszórjuk cukorral, és mehet a sütőbe kb. 40-45 percre. Ez már szinte egy sütemény, de mégis reggeli.

Összességében

A francia bundás kenyér sütőben egyszerű, gyors és látványos reggeli, amit bárki el tud készíteni. Nem kell profi szakácsnak lennünk, elég egy kis odafigyelés, jó alapanyagok, és máris megvan az a klasszikus, amit újra és újra elő fogunk venni – legyen szó hétvégi kényeztetésről, ünnepi reggeliről vagy csak egy fáradt estéről, amikor valami meleg, laktató finomságra vágyunk.

Ha eddig a serpenyős verziót ismertük, érdemes kipróbálni ezt a sütős megoldást – garantáljuk, hogy rákattanunk!

Ti hogyan szeretitek a bundás kenyeret? Édesen vagy sósan? Klasszikusan vagy rakottan? Írjátok meg kommentben, próbáljunk ki új variációkat együtt!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

5 zseniális tojásos reggeli, amitől tökéletesen indul a napod!

Tojásos süti, amit nem lehet elrontani – Puha, könnyű és ellenállhatatlan!

Krémes, laktató és ellenállhatatlan: A tökéletes tojásos szendvics receptje lépésről lépésre!

Be the first to comment on "Sütőben sült francia bundás kenyér: puha belül, ropogós kívül – és isteni finom."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*