8 tojásos házi tészta – A nagyi titkos receptje, amitől minden falat nosztalgia lesz!

8 tojásos tészta recept
8 tojásos tészta recept

8 tojásos tészta recept – Így készítjük el házilag a klasszikus házi tésztát

Ha van valami, amit szinte mindenki szeret a konyhában, az a friss, házi készítésű tészta. Ráadásul a nagymamák titkos kincse, a 8 tojásos tészta, olyan klasszikus, amitől még a legszigorúbb ínyencek is elolvadnak. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készítjük el mi otthon ezt az aranyló, selymes állagú csodát – lépésről lépésre.

Nem kell hozzá más, csak egy kis idő, némi lelkesedés, és persze tojás, liszt, egy csipet só – meg a két kezünk. Induljunk is el!

Mi az a 8 tojásos tészta?

Egyszerűen fogalmazva: ez egy gazdag, tojásban bővelkedő házi tészta, amit leggyakrabban levesbetétként, például cérnametéltként, vagy rakott tészta alapjaként használunk. Az „8 tojásos” elnevezés azt jelenti, hogy 1 kg liszthez 8 tojást adunk, vagyis minden 125 gramm liszthez jut egy tojás.

Ez a tészta nemcsak ruganyos, de a sárgás színét is a sok tojásnak köszönheti, és az íze is gazdagabb, mint a bolti változaté.

Hozzávalók (kb. 1 kg tésztához)

  • 1 kg finomliszt (BL55)
  • 8 darab közepes méretű tojás (szobahőmérsékletű)
  • 1 púpos teáskanál só

Ennyi az egész. Nincs benne víz, nincs benne olaj – a tojás és a liszt összjátéka adja meg az állagát és az ízét. A só csak finoman rásegít az ízre, de semmiképp ne hagyjuk ki.

Előkészületek – amit érdemes előre átgondolni

Mielőtt belevágunk a dagasztásba, jó, ha:

  • előkészítjük a munkafelületet (egy nagyobb asztal vagy pult tökéletes),
  • letisztítjuk és megszórjuk liszttel,
  • kéznél van egy éles kés vagy tésztavágó,
  • van valamilyen eszközünk a nyújtáshoz (sodrófa, vagy ha van, tésztagép),
  • és természetesen tiszta konyharuhák a szárításhoz.

Ezek apróságoknak tűnnek, de sokat könnyítenek a folyamaton.

A házi tészta elkészítése – lépésről lépésre

1. Lépés – A tészta begyúrása

A lisztet halmozzuk a munkafelületre. Formáljunk belőle egy nagy krátert a közepén – olyan lesz, mint egy vulkán. Ebbe üssük bele egyesével a tojásokat.

Szórjuk bele a sót is.

Most jön a legmókásabb rész: az összedolgozás. Először csak villával vagy az ujjainkkal keverjük össze a tojásokat, fokozatosan belehúzva a lisztet a széléről. Ahogy a massza sűrűsödik, már kézzel is bele lehet nyúlni.

Kezdjük el gyúrni. Nem kell sietni! Ez nem sprint, inkább maraton: legalább 10 percig dolgozzuk a tésztát, amíg kemény, rugalmas, de nem ragacsos állagú nem lesz.

Ha nagyon száraz lenne, picit benedvesített kézzel folytathatjuk. Ha túl lágy, szórjunk rá egy kevés lisztet.

2. Lépés – A pihentetés

A jól kidolgozott tésztát formáljuk gombóccá. Tekerjük be fóliába, vagy takarjuk le egy nedves konyharuhával. Ezután 30 percig pihentessük szobahőmérsékleten.

Ez a lépés fontos: a tészta így rugalmasabb lesz, könnyebben lehet majd nyújtani.

3. Lépés – A nyújtás

Ha van tésztagépünk, most jön az ő ideje. De ha nincs, sima sodrófával is tökéletesen működik.

Vágjuk fel a tésztát 4–6 kisebb részre, és egyesével nyújtsuk ki őket. Minél vékonyabbra, annál jobb. Ha levestésztának készítjük, bátran nyújtsuk egészen hajszálvékonyra.

Ha rakott tésztát szeretnénk, vastagabbra is hagyhatjuk. Itt már lehet variálni, attól függően, mire használnánk.

4. Lépés – A formázás

Itt dől el, mi lesz belőle:

  • Cérnametélt: feltekerjük a kinyújtott lapokat, és vékony szeletekre vágjuk.
  • Szélesmetélt: ugyanígy feltekerjük, de vastagabb csíkokra vágjuk.
  • Kocka tészta: hosszában és keresztben is felcsíkozzuk a lapokat.

A tésztát időnként forgassuk meg lisztben, hogy ne ragadjon össze.

5. Lépés – Szárítás

A frissen vágott tésztát szétterítve szárítsuk meg. Erre tökéletes egy tiszta abrosz vagy nagy tálca. Ne tegyük napra vagy radiátorra, csak szobahőmérsékleten hagyjuk, 2-3 órára, de akár egy éjszakára is.

Ha teljesen megszárad, légmentesen zárható dobozban hetekig eláll.

Hogyan főzzük meg?

A házi tészta gyorsabban fő meg, mint a bolti változat.

  • Forraljunk fel egy nagy lábos vizet.
  • Adjunk hozzá egy evőkanál sót.
  • A tésztát forrásban lévő vízbe dobjuk, és 1-2 perc alatt meg is fő.

Szűrés után már tálalhatjuk is, akár vajjal, szaftos raguval vagy egy jó húsleves mellé.

Tippek és trükkök a tökéletes tésztához

  • A tojás legyen szobahőmérsékletű, különben nehezebben dolgozható a tészta.
  • Túl kemény a tészta? Nedves kézzel gyúrjuk tovább, ne adjunk hozzá extra tojást.
  • Túl lágy? Kevés lisztet gyúrjunk még bele.
  • Szeretnénk extrázni? Egy kis kurkuma vagy spenótpép izgalmas színt és ízt ad.
  • Ha nagyobb adagot készítünk, nyugodtan le is fagyaszthatjuk a már kiszárított tésztát.

Mire használjuk a 8 tojásos tésztát?

Szinte mindenre. Ez a tészta annyira univerzális, hogy:

  • Levesbe (cérnametéltként) isteni.
  • Rakott tésztákhoz tartalmas és laktató.
  • Túróstésztának egyszerűen verhetetlen.
  • De egy jó vajas tészta is új szintre emelkedik vele.

Nem beszélve arról, milyen érzés azt mondani: „ezt én készítettem, tojásból, lisztből, kézzel.”

Összességében

A házi 8 tojásos tészta elkészítése nem ördöngösség, csak egy kis türelmet és szeretetet igényel. Cserébe viszont valami egészen különlegeset kapunk: valódi otthoni ízt, amit semmi nem pótol.

Ha egyszer kipróbáljuk, könnyen lehet, hogy többé már nem is veszünk bolti tésztát. Mi így vagyunk vele. És most már Te is tudod, hogyan készül ez az aranyat érő klasszikus.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Krumpli, hagyma, tojás – A három alapanyag, amiből csoda születik!

3 tojás, 20 perc, mennyei süti – Ennél egyszerűbb recept nem létezik!

Így lesz tökéletes az 5 tojásos piskóta – A süti, ami mindig sikerül!

Be the first to comment on "8 tojásos házi tészta – A nagyi titkos receptje, amitől minden falat nosztalgia lesz!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*