5 tojásos piskóta recept – így készül a tökéletes, puha süteményalap otthon
A piskóta az egyik legalapvetőbb sütemény, amit gyerekkorunkban a nagymamáink is gyakran sütöttek. Egyszerű, mégis rengetegféleképpen felhasználható: lehet belőle tortalap, rolád, gyümölcsös süti, de akár önmagában is mennyei egy kis lekvárral vagy csokiöntettel.
Most megmutatjuk, hogyan készül az 5 tojásos piskóta, ami pont az arany középút: nem túl nagy, nem túl kicsi, és szinte minden formához, elképzeléshez passzol.
Miért pont 5 tojás?
Az 5 tojásos piskóta az egyik legkedveltebb alaprecept, mert ebből az adagból már egy szép, közepes méretű tortalapot vagy roládot is süthetünk. Nem túl kicsi, de nem is igényel nagy sütőformát. Egyszerre gazdaságos és praktikus.
Hozzávalók – semmi extra, mégis tökéletes
Ahogy a klasszikus piskótákhoz illik, itt sem használunk sütőport. Az igazi piskóta levegővel „kel meg” – vagyis a habosra vert tojások dolgoznak helyettünk.
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
- 5 db tojás
- 5 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál finomliszt
- 1 csipet só
Ennyi. Se több, se kevesebb. Az arányok pontosan így működnek.
Előkészületek – alapozzunk jól!
Mielőtt nekiállunk, néhány dologra érdemes odafigyelni:
- A tojások legyenek szobahőmérsékletűek. Így könnyebben felverhető a fehérje.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésre.
- A tortaformát béleljük ki sütőpapírral az alján. Az oldalát ne vajazzuk, így jobban felkapaszkodik a tészta!
A piskóta elkészítése lépésről lépésre
1. Válasszuk szét a tojásokat
Tegyük a fehérjéket egy tálba, a sárgákat egy másikba. Fontos, hogy a fehérjéhez ne kerüljön sárgája, különben nem fog szépen felverődni.
2. A fehérjét kemény habbá verjük
Egy csipet sóval kezdjük el habosítani. Amikor már kezd habosodni, fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Itt ne kapkodjunk! A cukor szép lassan oldódjon fel, így lesz szép, fényes és stabil a habunk.
3. Belekeverjük a sárgákat
A kész tojásfehérjehabhoz óvatosan, spatulával vagy fakanállal keverjük hozzá egyesével a tojássárgákat. Ne robotgéppel, nehogy összetörjük a habot!
4. Jöhet a liszt
A lisztet átszitálva adjuk hozzá a masszához, szintén több részletben. Keverjük óvatos, körkörös mozdulatokkal, mindig alulról felfelé haladva. Itt a cél, hogy ne törjük össze a levegőt a masszából.
5. Sütés
Öntsük a masszát a tortaformába, simítsuk el a tetejét, és azonnal tegyük a forró sütőbe. Ne hagyjuk állni, mert leülhet a tészta.
Süssük kb. 25-30 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a piskóta szépen megemelkedett és a teteje aranybarna, jó úton járunk.
Mire figyeljünk a sütés során?
- Ne nyissuk ki a sütőajtót az első 20 percben! Ha túl korán benézünk, a tészta összeeshet.
- Ha a teteje túl gyorsan pirul, lazán letakarhatjuk egy darab sütőpapírral.
- Ha a sütőnk egyenetlenül süt, félidőben óvatosan forgassuk meg a formát (csak gyorsan, nehogy összeessen).
Hűtés és formázás
Ha megsült, vegyük ki a formát, és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután egy késsel óvatosan válasszuk le a tészta oldalát a formáról, majd borítsuk rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Torta készítéshez vízszintesen szeletelhetjük, de ha csak egyszerű piskótaszeleteket szeretnénk, már vághatjuk is kockára.
Tippek, hogy még jobb legyen
- Ha kakaós piskótát szeretnénk, cseréljünk ki 1 evőkanál lisztet 1 evőkanál holland kakaóra.
- A cukor mennyisége ízlés szerint kicsit csökkenthető, ha nem akarunk túl édes alapot.
- Ha gluténmentes verziót szeretnénk, cseréljük a lisztet gluténmentes keverékre, de vigyázzunk: a tészta állaga ettől kicsit más lesz.
Hogyan használjuk az 5 tojásos piskótát?
Ez a recept nemcsak alap, hanem kiindulópont is.
Néhány ötlet:
- Tortalapként: Három lapra vágva megtölthetjük főzött krémmel, tejszínnel, vagy akár gyümölcsös túróval.
- Piskótaroládnak: Ha egy nagyobb tepsiben sütjük, majd még melegen feltekerjük, csodás piskótaroládot készíthetünk lekvárral vagy mascarponés krémmel.
- Gyümölcsös süti alapként: A kihűlt piskótára kerülhet valamilyen gyümölcsös réteg, zselé vagy puding – így egy könnyed nyári desszertet is varázsolhatunk belőle.
Gyakori hibák – és hogyan kerüljük el őket
1. Nem elég habos a fehérje: Itt a légbuborékok adják a piskóta könnyedségét. Ha nem verjük elég keményre, lapos marad.
2. Összetörik a hab keveréskor: Ha robotgéppel keverjük bele a sárgákat vagy a lisztet, búcsút inthetünk a szép emelkedésnek.
3. Túl hideg tojással dolgozunk: A hideg tojás nehezen habosodik, a végeredmény tömör lehet.
4. Előbb kivesszük a sütőből: A piskóta belseje nyers maradhat. Tűpróba nélkül ne vegyük ki!
Egy kis nosztalgia – ahogy anyáink és nagyanyáink csinálták
Emlékszünk még, amikor az illata betöltötte a konyhát, és alig vártuk, hogy megkóstolhassuk? Az 5 tojásos piskóta épp ezt az élményt hozza vissza. Nincs benne semmi trükk, semmi modernizált összetevő. Csak jó alapanyagok, odafigyelés és egy csipet türelem.
Összességében
Ha még nem próbáltuk, bátran kezdjük ezzel az 5 tojásos verzióval. Nem fogunk csalódni. Könnyű, puha, és szinte mindenhez passzol. Akár egy vasárnapi ebéd után, akár egy szülinapi tortában – mindig megállja a helyét.
Sütésre fel!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes kemény tojás titka: Pontos főzési idők és profi trükkök!
Hagymás tojás mesterfokon: Így lesz tökéletes a legegyszerűbb reggeli!
Be the first to comment on "Így lesz tökéletes az 5 tojásos piskóta – A süti, ami mindig sikerül!"