100 napos tojás recept: merüljünk el az ázsiai konyha egyik legérdekesebb különlegességében!
Elsőre talán furcsán hangzik. Egy tojás, amit több mint három hónapig tárolunk, és utána még meg is esszük? Igen! A 100 napos tojás – vagy ahogy Kínában hívják, „pídàn” – nemcsak ízében, hanem megjelenésében is különleges. Szinte már misztikus.
De mielőtt elrettennénk, járjunk utána, mi is ez pontosan, hogyan készül, és hogy mi, otthon, hogyan tudjuk megidézni ezt az egyedi finomságot.
Mi az a 100 napos tojás?
A 100 napos tojás nem romlott, hanem fermentált. Azaz egy különleges eljárással tartósított finomság. Kínában és más ázsiai országokban már évszázadok óta fogyasztják. A „száz nap” kifejezés inkább szimbolikus, valójában a tojások körülbelül 30–100 napig érlelődnek. Ez alatt az idő alatt a tojásfehérje sötét barnás, áttetsző zselévé alakul, a sárgája pedig zöldes-feketés árnyalatot kap, krémes és intenzív ízű lesz.
A kész tojás sós, földes, enyhén ammóniás illatú, és első kóstolásra biztosan meglepő. De higgyétek el, van benne valami különleges. Egy kis szójaszósszal, rizskásával vagy akár egy pirítós tetején: igazi ízbomba.
Hagyományos elkészítés – csak bátraknak!
A hagyományos recept szerint a tojásokat egy lúgos anyagot tartalmazó masszába burkolják. Ez lehet hamu, agyag, mész és só keveréke, amit néha rizspelyvával fednek. Ezt a masszát kenik a tojásra, majd a tojást be is csomagolják, és hónapokig érlelik.
Na de mit tegyünk, ha otthon szeretnénk kipróbálni, de se lúg, se agyag, se hamu nincs a spájzban? Itt jövünk mi, modern gasztro-kalandorok.
Egyszerűsített 100 napos tojás recept – otthonra hangolva
Sokan nem vállalják be a hagyományos fermentálást, de szerencsére létezik egy egyszerűsített módszer, amellyel közel hasonló eredményt érhetünk el. Ezt fogjuk most lépésről lépésre bemutatni.
Hozzávalók (6 darabhoz)
- 6 darab friss, nagyobb méretű tojás
- 2 csésze fekete tea (jó erősre főzve)
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál csillagánizs (opcionális, de autentikus ízt ad)
- 1 zárható üvegedény vagy befőttesüveg
Lépésről lépésre: így készítsük el a házi 100 napos tojást
1. A tojások előkészítése
Elsőként a tojásokat keményre főzzük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha forrásban lévő vízbe tesszük őket, és 10 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Ezután óvatosan megütögetjük a héjat, hogy repedések keletkezzenek, de ne hámozzuk meg.
Miért fontos a repedés? A tea és a többi ízesítő így szépen beszivárog a héj alá, és átjárja a tojást.
2. A pác elkészítése
Egy kisebb edényben összekeverjük a következőket:
- 2 csésze erős fekete tea
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- (opcionálisan: csillagánizs vagy egy kis gyömbérszelet)
Ezt a keveréket felforraljuk, majd teljesen lehűtjük.
3. Áztatás
A repedezett tojásokat óvatosan egy nagyobb, zárható üvegbe tesszük, és ráöntjük a lehűlt teakeveréket. A lének teljesen el kell lepnie a tojásokat.
Zárjuk le jól az edényt, és tegyük hűvös, sötét helyre. A hűtő is jó, de ha van spájz vagy kamra, az még jobb.
4. Türelemjáték – érlelés
Na itt jön a neheze: várnunk kell. Legalább 10-14 napot, de ha igazán autentikus ízt szeretnénk, akkor 4-6 hétig is hagyhatjuk érlelődni. Minél tovább áll, annál sötétebb lesz a tojás belseje és mélyebb az íze.
Hetente egyszer érdemes kicsit megmozgatni az üveget, hogy a pác mindenhol egyformán érje a tojásokat.
5. Tálalás
Az érlelési idő leteltével vegyük ki a tojásokat, hámozzuk meg óvatosan, és máris kóstolhatjuk.
A fehérje szinte fekete, áttetsző és enyhén gumis állagú lesz. A sárgája zöldes-szürkés, és nagyon karakteres ízű. Ha még nem kóstoltunk ilyet, érdemes először csak egy fél tojást kipróbálni, szójaszósszal vagy szezámolajjal.
Tipp: hogyan fogyasszuk?
Egyedül is megállják a helyüket, de még jobb, ha társítjuk valami egyszerűvel:
- Rizskása (congee) mellé – ahogy Ázsiában szokás
- Vékonyra szeletelve, pirítósra vagy rizslapra téve
- Apróra vágva, salátákhoz keverve egy kis újhagymával
- Egy kevés ecetes uborkával vagy pácolt zöldséggel kiegészítve
Miért jó a 100 napos tojás?
Egyrészt: különleges. Egy gasztrokaland, ami kilép a megszokott ízvilágból. Másrészt: ha jól elkészítjük, egészen különleges umami élményt ad. Olyan, mint amikor először kóstoljuk meg a kéksajtot vagy a natto-t – elsőre furcsa, aztán rákattanunk.
És valljuk be, nem utolsó sorban: szuper vendégváró különlegesség lehet, amivel biztosan lenyűgözhetjük a barátokat.
Miért érdemes otthon elkészíteni?
Mert a bolti 100 napos tojásokat nehéz beszerezni. És ha sikerül is, gyakran tartósítószereket, mesterséges aromákat tartalmaznak. Otthon viszont tudjuk, mi van benne, ráadásul jó móka a készítése, és igazi sikerélményt ad.
Nem mellesleg: pár száz forintból megvagyunk egy egész adaggal.
Fontos: mire figyeljünk?
- Csak friss tojással dolgozzunk.
- Ne sérüljön meg a tojás belseje repesztés közben!
- Ha bármilyen kellemetlen, romlott szagot érzünk az üveg felnyitásakor: ne fogyasszuk el!
- A teás áztatás nem azonos a fermentálással, így ez nem tartósít hónapokra – néhány hét alatt fogyasszuk el!
Összességében
A 100 napos tojás egy igazán különleges csemege, amit mi is el tudunk készíteni otthon, egyszerű hozzávalókkal. Nem kell hozzá kínai piac vagy varázsital, csak egy kis nyitottság, némi türelem – és máris a saját konyhánkban készül egy évszázados hagyomány.
Ha szeretitek az izgalmas, különleges ízeket, és kipróbálnátok valami egészen mást, akkor ez a recept pont nektek való. És ha beválik? Készíthetjük nagyobb tételben, ajándékba is. Mert gasztronómiai bátorság mindig jól jön, főleg egy ilyen látványos fogásnál.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
3 tojás, 20 perc, mennyei süti – Ennél egyszerűbb recept nem létezik!
Krumpli, hagyma, tojás – A három alapanyag, amiből csoda születik!
Így lesz tökéletes az 5 tojásos piskóta – A süti, ami mindig sikerül!
Be the first to comment on "100 napos tojás otthon? Meglepően egyszerű – és elképesztően finom!"