Csak 1 tojás? Ennél több nem is kell a világ legegyszerűbb sütijéhez!

1 tojásos sütemény
1 tojásos sütemény

1 tojásos sütemény – Egyszerűség, ami mindig beválik

Sokszor előfordul, hogy sütnénk valami finomat, de a hűtőben csak egyetlen tojás árválkodik. Ilyenkor ne essünk kétségbe! A legtöbben meglepődnek, hogy egyetlen tojásból is lehet igazán ízletes, puha és illatos süteményt varázsolni. Mi már többször próbáltuk – és minden alkalommal elfogyott az utolsó morzsáig.

Most megmutatjuk, hogyan készül a klasszikus 1 tojásos süti, amit kedvünkre variálhatunk is, attól függően, mi lapul még a kamrában.

Miért szeretjük az 1 tojásos süteményt?

Mert gyors. Mert olcsó. Mert a hozzávalók szinte mindig megtalálhatók otthon.
És mert hihetetlenül finom!

Ez az a süti, amit hétköznap este is összedobhatunk fáradtan, vagy amikor a gyerekek édességre vágynak, de nincs időnk nagy sütésbe kezdeni. Keverünk, öntünk, sütünk – és már kész is!

Hozzávalók – az alaprecept

Ezt az alapváltozatot bármikor használhatjuk kiindulási pontnak. Ha gyümölcsöt, kakaót, diót vagy bármi mást szeretnénk hozzáadni, bátran tegyük meg.

Alaprecept egy kisebb tepsihez (kb. 20×25 cm):

  • 1 db tojás
  • 1 bögre cukor (2,5 dl-es bögre)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 bögre tej
  • fél bögre olaj
  • 2 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só

Tipp: Ha szeretnénk, a liszt egy részét darált dióval, mákkal vagy zabpehellyel is helyettesíthetjük. A tészta jól bírja az ilyen „játékot”.

Lépésről lépésre: így készül az 1 tojásos süti

1. lépés – Melegítsük elő a sütőt

Kezdésnek melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Ezzel párhuzamosan készítsük elő a tepsit is: béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki kevés vajjal és lisztezzük ki.

2. lépés – A tojásos-cukros alap

Egy nagy tálban verjük fel a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral. Nem kell habosra, csak keverjük jól össze, míg kissé világosabb nem lesz a színe. Ez az alap biztosítja a süti puhaságát.

3. lépés – Tej és olaj hozzáadása

Adjuk hozzá a tejet és az olajat. Keverjük össze az egészet egyenletesen. Már most krémes, sima állagot kapunk – ezt jó látni!

4. lépés – Száraz hozzávalók bekeverése

Egy külön edényben keverjük össze a lisztet, sütőport és a csipet sót, majd fokozatosan adjuk a nedves keverékhez. Kézi habverővel vagy fakanállal is tökéletesen működik – nem kell gép.

A cél: csomómentes, sűrű, de könnyen keverhető tészta.

Plusz ízek, ahogy mi szeretjük

Ez az a pont, ahol szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Pár ötlet, amit mi már kipróbáltunk:

  • Reszelt alma vagy körte: a tészta még szaftosabb lesz.
  • Fagyasztott gyümölcsök (pl. meggy, málna): feldobják a süteményt, csak előtte szórjuk meg egy kis liszttel, hogy ne süllyedjenek le.
  • Kakaópor: ha csokisabb hangulatra vágyunk, tegyünk bele 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport és kicsit csökkentsük a liszt mennyiségét.
  • Darált dió vagy kókuszreszelék: új textúrát és finom aromát adnak.

5. lépés – Sütés

Öntsük a tésztát a tepsibe, egyengessük el a tetejét, és mehet is a sütőbe.
Kb. 30-35 perc alatt megsül. A sütési idő sütőtől is függhet, ezért 25 perc után érdemes tűpróbát végezni: ha a tű vagy hurkapálca tisztán jön ki, elkészült.

A sütemény teteje aranybarnára sül, de nem szárad ki. Ez az állag titka az olaj és a tej tökéletes arányában rejlik.

6. lépés – Hűtés, szeletelés, díszítés

Miután kivettük a sütőből, hagyjuk 10-15 percet hűlni a tepsiben. Ezután könnyedén szeletelhetjük.
Ha ünnepibb hangulatra vágyunk, szórjunk a tetejére porcukrot, vagy kenjük meg házi lekvárral.

És ha igazán elengednénk magunkat, egy kis olvasztott csokoládéval is megcsorgathatjuk!

Tálalási ötletek

Ez a sütemény tökéletes egy csésze kávé vagy tea mellé.
De akár tízóraira is becsomagolhatjuk a gyerekeknek, hiszen nem morzsálódik, nem túl édes, és jól bírja a szállítást is.

Egy gombóc vaníliafagyival pedig máris átlépünk a desszert kategóriába.

Menthető, variálható, szerethető

A legjobb az egészben, hogy többször elkészíthető recept – mindig másként. Nem kell újra és újra receptet keresgélni. Elég, ha tudjuk: egy tojás, egy bögre tej, két bögre liszt – és már úton is vagyunk a házi finomság felé.

Ez az a süti, amit mi szívből ajánlunk kezdőknek, időhiányban szenvedőknek, vagy azoknak, akik a minimalista vonalat követik a konyhában.

Összességében

Az 1 tojásos sütemény nem hivalkodó, de mindig a helyén van.

Emlékeztet minket arra, hogy nem kell sok alapanyag vagy bonyolult eljárás ahhoz, hogy valami igazán jó kerüljön az asztalra.

Próbáljátok ki, alakítsátok a saját ízlésetekre, és süssetek egy olyan sütit, amit jó érzéssel kínálunk a családnak vagy a vendégeknek – vagy amit csak úgy elropogtatunk egy délutáni pihenő alatt.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Krumpli, hagyma, tojás – A három alapanyag, amiből csoda születik!

3 tojás, 20 perc, mennyei süti – Ennél egyszerűbb recept nem létezik!

Így lesz tökéletes az 5 tojásos piskóta – A süti, ami mindig sikerül!

Be the first to comment on "Csak 1 tojás? Ennél több nem is kell a világ legegyszerűbb sütijéhez!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*