Tojásos Sonkás Tészta – Egy Igazi Comfort Food
Ha valami gyorsan elkészíthető, de mégis ínycsiklandó ételre vágyunk, akkor a tojásos sonkás tészta az egyik legjobb választás. Ezzel az egyszerű, de finom fogással garantáltan mindenkit leveszünk a lábáról, legyen szó egy családi vacsoráról, egy hétvégi ebédről vagy akár egy gyors étkezésről a nap végén.
A tojásos sonkás tészta tökéletes kombinációja a gazdag, ízletes sonkának és a puha, tojásos tésztának, mindez egy kis vajjal, fokhagymával és egy csipetnyi fűszerrel. Nem igényel sok időt vagy bonyolult hozzávalókat, mégis olyan ízeket varázsol az asztalra, amelyek minden falatnál örömet okoznak.
Ha szeretnél egy egyszerű, de nagyszerű ételt készíteni, akkor tarts velünk, és kövesd lépésről lépésre az elkészítést!
Hozzávalók
Ahhoz, hogy elkészíthessük ezt a finom ételt, mindössze néhány alapvető hozzávalóra lesz szükségünk. Az alábbiakban felsorolom azokat az összetevőket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az étel tökéletes legyen.
Alap hozzávalók:
- 300 g tészta (spagetti, penne vagy más tészta típus, amit éppen kedvelsz)
- 150 g főtt sonka (lehet pulykasonka, serrano vagy bármilyen kedvenc sonkád)
- 3 tojás
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- Só és bors ízlés szerint
- Reszelt sajt (opcionális, de nagyon finom hozzá!)
Extra fűszerek (opcionális):
- Szárított oregánó vagy bazsalikom
- Pici pirospaprika a pikánsabb íz kedvelőinek
Elkészítés lépésről lépésre
1. Lépés – A tészta megfőzése
A tojásos sonkás tészta alapja természetesen a tészta, így az első lépés az, hogy feltegyük a vizet egy nagy fazékban forrni. Miután felforrt, sózzuk meg, majd hozzáadjuk a választott tésztát. A csomagoláson szereplő utasítások szerint főzzük ki, de érdemes egy kicsit al dente, azaz enyhén rágós állagúra készíteni, hogy az ízek jobban megmaradjanak benne. A tésztát leszűrjük, de fél pohár főzővizet tartsunk meg, hogy később segítsen összekeverni az ételt.
2. Lépés – A sonka előkészítése
Míg a tészta fő, vágjuk fel a sonkát kisebb kockákra vagy csíkokra. Érdemes friss sonkát választani, hogy még intenzívebb ízt kapjunk, de bármilyen típusú sonka megfelel. Ha szeretjük a füstölt ízt, válasszunk füstölt sonkát, ez különlegesebb aromát ad az ételnek.
3. Lépés – Fokhagyma és vaj
Most egy serpenyőbe tegyünk egy evőkanál vajat és egy evőkanál olívaolajat. Ezt alacsony-közepes lángon olvasszuk össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. A fokhagyma hamar megpirul, és az illata betölti a konyhát. Ne hagyjuk túlságosan barnulni, mert könnyen keserűvé válhat. Pár percig pirítsuk, amíg az illata szépen előjön.
4. Lépés – Sonka hozzáadása
Amikor a fokhagyma megpuhult és illatos, hozzáadjuk a felkockázott sonkát. Kevergetve pirítsuk át, hogy a sonka minden oldala egy kicsit megpiruljon és átvegye a fokhagyma ízét. Pár perc elég is, hogy szép ízes legyen.
5. Lépés – A tojásos keverék
Most jöhet a következő fontos lépés: a tojásos keverék. Egy tálban verjük fel a három tojást, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha szeretjük, adhatunk hozzá egy kis szárított oregánót vagy bazsalikomot, hogy még ízesebb legyen. A tojásos keveréket öntsük a serpenyőbe, a sonkára és fokhagymára, majd alacsony lángon keverjük össze.
6. Lépés – Tészta összekeverése
Most, hogy a tojásos keverék és a sonka szépen összeolvadt, hozzáadjuk a főtt tésztát. Fontos, hogy az étel ne legyen túl forró, mert a tojás könnyen összeforrhat, és nem lesz szép krémes. Egy kis főzővíz is segíthet abban, hogy az étel selymesebb legyen.
7. Lépés – Tálalás
Miután minden szépen összeállt, és a tészta is átjárta a tojásos, sonkás keveréket, már csak tálalni kell. Ha szeretnénk, reszeljünk rá egy kis parmezánt vagy más sajtokat, hogy még finomabbá tegyük. Az ételt frissen tálaljuk, és máris élvezhetjük a finom ízeket.
Tippek és variációk
- Pikánsabb változat: Ha szeretnéd egy kicsit pikánsabbá tenni az ételt, egy kis pirospaprikát is szórhatsz a tojásos keverékbe, vagy hozzáadhatsz egy kevés cayenne borsot.
- Zöldséges változat: Ha zöldségekkel szeretnéd gazdagítani, egy kis paradicsomot, cukkinit, vagy akár spenótot is adhatunk a serpenyőbe a sonkával együtt.
- Füstölt sajttal: A sajtok közül a füstölt sajtot ajánlom, amely még különlegesebbé varázsolja az ételt. Különösen jól illik a sonkához.
- Vegán változat: Ha vegetáriánus vagy vegán verzióra van szükséged, helyettesíthetjük a sonkát füstölt tofuval vagy más növényi alapú alternatívával, és a tojásokat növényi tojáshelyettesítővel pótolhatjuk.
Miért érdemes elkészíteni?
A tojásos sonkás tészta nemcsak ínycsiklandó, hanem gyorsan elkészíthető étel is, ami az egész család számára ízletes étkezést biztosít. A sonka és a tojás együtt rendkívül tápláló és laktató, így egy kiadós ebédre vagy vacsorára is tökéletes. Továbbá az alap hozzávalók könnyen beszerezhetők, és a konyhánkban biztosan megtalálhatjuk a szükséges alapanyagokat, így nem kell drága hozzávalókat keresgélni.
Összességében
A tojásos sonkás tészta igazi klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. A friss, selymes tojás, a roppanós sonka és a tészta kombinációja olyan ételt eredményez, amely minden falatnál örömet okoz. Az egyszerűségében rejlik a varázsa, és ha követed a lépéseket, garantáltan sikerrel zárhatod a főzést.
Ne habozz, próbáld ki még ma, és lepd meg a családot egy finom, otthon készült étellel!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tojásos reggelik, amelyek felpörgetnek: Gyors, finom és tápláló receptötletek
Diétás tojáslepény: A könnyed és tápláló étkezés titka
Tojásos ételek: 5 kreatív recept, amivel minden nap finomat főzhetsz!
Be the first to comment on "Tojásos sonkás tészta: A gyors és finom komfort étel"