Tojásos csirkemell tepsiben: Az ínycsiklandó, gyors és laktató hétvégi fogás

Tojásos csirkemell tepsiben
Tojásos csirkemell tepsiben

Tojásos csirkemell tepsiben: A tökéletes hétvégi recept

A tojásos csirkemell tepsiben egy igazi családi kedvenc lehet, amely gyorsan elkészíthető, tápláló és finom is. Mi lehet ennél jobb, mint egy egyszerű, mégis ínycsiklandó étel, amit a nap végén gyorsan betolhatunk a sütőbe, miközben lazíthatunk? A csirkemell a fehérjében gazdag alapanyag, a tojás pedig egy kis krémességet ad az ételnek.

Ha szeretnétek egy könnyű, de laktató ételt készíteni, akkor ez a recept nektek való!

Miért érdemes tojásos csirkemellet készíteni?

A csirkemell egy igazi szuperélelmiszer. Alacsony zsírtartalmú, gazdag fehérjében, és gyorsan elkészíthető. A tojás pedig nemcsak ízletes, hanem tápláló is, hiszen rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne. Ráadásul mindkét alapanyag könnyen beszerezhető, és az ízek is jól harmonizálnak egymással.

Ez a recept tökéletes lehet egy hétvégi ebédhez vagy vacsorához, de akár a hétköznapokra is elkészíthető, ha gyors, de tápláló ételre vágyunk.

Hozzávalók

A tojásos csirkemell tepsiben nem igényel bonyolult alapanyagokat. Íme, amire szükségünk lesz:

  • 4 szelet csirkemell (kb. 800 g)
  • 4 tojás
  • 1 fej hagyma (opcionális, de ajánlott)
  • 1/2 csésze tej
  • 1 evőkanál mustár
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csésze reszelt sajt (cheddar vagy mozzarella a legjobb)
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor (vagy 1 gerezd friss fokhagyma)
  • Friss petrezselyem (opcionális, a díszítéshez)

Elkészítés lépésről lépésre

Most pedig térjünk rá a legfontosabb részre, a készítésre. Ahogy mondani szokták: a konyhában is csak annyi a titok, hogy jó alapanyagokat választunk, és szép lassan, szeretettel készítjük el az ételt. Lássuk hát, hogyan is készíthetjük el a tojásos csirkemellet!

1. A csirkemell előkészítése

Először is vegyük ki a csirkemelleket a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek. Ezt érdemes már azelőtt megtenni, hogy nekilátnánk az étel elkészítésének, hiszen így könnyebben átsülnek majd.

A csirkemelleket alaposan mossuk meg, és papírtörlővel itassuk fel róluk a felesleges nedvességet. Ezután vágjuk őket szeletekre, hogy gyorsabban átsüljenek. Ha nem szeretnénk, hogy a hús túl vastag maradjon, egy éles késsel kissé enyhén klopfolhatjuk is őket.

2. A tojásos keverék előkészítése

Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat, és adjunk hozzá 1/2 csésze tejet, valamint a mustárt. Ízesítsük sóval, borssal és fokhagymaporral (vagy apróra vágott friss fokhagymával), hogy az ízek egy kicsit intenzívebbek legyenek.

A tej segít a tojás keverék krémessé tételében, és egy finom puha állagot ad az ételnek, míg a mustár egy pici pikantériát csempész a receptbe.

3. Hagyma és sajt előkészítése

Amennyiben szeretnénk, hogy a tojásos csirkemell egy kis extra ízt kapjon, szeleteljünk fel 1 fej hagymát. Ha nem rajongunk a hagymás ízekért, természetesen kihagyhatjuk ezt a lépést.

A reszelt sajtot érdemes egy tálban előre összekeverni, hogy az sütéskor egyenletesen olvadjon majd a hús tetején.

4. A tepsi előkészítése

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy közepes méretű tepsit kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. Ha nem szeretnénk, hogy a csirkemell leragadjon, érdemes egy kis olívaolajat is locsolni a tepsi aljára.

A csirkemellek szeleteit egyenletesen helyezzük el a tepsiben. Ha szeretnénk, hogy az étel még ínycsiklandóbb legyen, a húsokat egy kicsit elő is piríthatjuk serpenyőben, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

5. A tojásos keverék a csirkemellen

Most jön a legjobb rész! Öntsük a tojásos keveréket egyenletesen a csirkemellek tetejére, ügyelve arra, hogy minden szeletet jól bevonjon.

Ezután szórjuk meg a hagymaszeletekkel (ha használunk), és bőségesen rakjuk rá a reszelt sajtot. A sajt sütés közben szépen megolvad, és egy finom, aranybarna, ropogós réteget alkot a csirkemellen.

6. Sütés

Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük 25-30 percig, vagy amíg a tojásos keverék szép aranybarnára sül, és a csirkemell átsül. Ha szeretnénk, hogy a sajt egy kicsit még ropogósabb legyen, az utolsó 5 percre tegyük át a tepsit a sütő felső részébe.

7. Tálalás

Miután a csirkemell elkészült, vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk pihenni 5-10 percig. Ez segít, hogy az ízek jobban összeérjenek. Tálalás előtt szórjuk meg egy kis friss, apróra vágott petrezselyemmel a tetejét. A petrezselyem frissességet ad az ételnek, és gyönyörű színfoltként díszíti a csirkét.

Variációk és tippek

A tojásos csirkemell tepsiben végtelen variációkat kínál. Ha szeretnénk, egy kis paradicsomot is rakhatunk a csirkemell tetejére, vagy akár gombát is adhatunk hozzá a tojásos keverékhez, hogy még gazdagabb ízt kapjunk. A sajt fajtáját is bátran variálhatjuk, például füstölt sajttal is készíthetjük, hogy még intenzívebb íze legyen.

Ha nem szeretnénk csirkemellet, a pulykamell is tökéletesen megállja a helyét ebben a receptben, és ugyanolyan finom lesz.

Összességében

Miért érdemes kipróbálni?

Ez a tojásos csirkemell tepsiben egy tökéletes választás, ha gyorsan szeretnénk valami finomat, táplálót, és mégis egyszerűt készíteni. Az étel szaftos, ízletes, és mindenki imádni fogja. Nem kell több órát a konyhában töltenünk, és a család is biztosan elégedetten távozik az asztaltól.

Tökéletes hétköznapi étel, de akár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.

Próbáljátok ki, és osztozzatok a finom falatokban!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A tökéletes 8 tojásos piskóta: Könnyű, puha és minden tortához ideális alap

Tojásos sonkás tészta: A gyors és finom komfort étel

Házi tojásos tészta: Az ínycsiklandó recept, amely mindenkit elvarázsol!

Be the first to comment on "Tojásos csirkemell tepsiben: Az ínycsiklandó, gyors és laktató hétvégi fogás"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*