Tojás és bacon újratöltve – 5 pofonegyszerű recept, amit nem lehet megunni!

Tojás bacon receptek
Tojás bacon receptek

Tojás bacon receptek – Egyszerű ötletek reggelire, ebédre vagy vacsorára

A tojás és a bacon párosítása egy igazi klasszikus, amit sosem lehet megunni. Sütve, főzve, sütőben készítve vagy serpenyőben pirítva – mindig hozza a várt ízélményt. Ebben a cikkben többféle receptet is bemutatunk, amelyeket otthon, egyszerűen, gyorsan el tudunk készíteni.

Ráadásul minden recepthez pontos, lépésről lépésre útmutatót adunk, így kezdőknek is bátran ajánljuk!

Miért imádjuk a tojás és bacon párosát?

Az egyik legjobb dolog ebben a kombinációban, hogy gyorsan elkészül, mégis laktató és finom. A tojás puhasága és a bacon ropogós sós íze tökéletesen kiegészítik egymást. Ráadásul végtelenül variálható, így nem kell minden nap ugyanazt ennünk.

Nem mellesleg, sok esetben csak pár hozzávalóval is dolgozunk, amit bármelyik boltban megtalálunk. Ez különösen jól jön egy rohanós hétköznapon vagy egy lustálkodós hétvégi reggelen.

1. Klasszikus tojásos-baconös reggeli

Hozzávalók (2 főre):

  • 4 szelet bacon
  • 4 tojás
  • Só, bors ízlés szerint
  • Kevés olaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Először is, egy tapadásmentes serpenyőben kezdjük el kisütni a bacon szeleteket. Közepes lángon süssük őket, míg szépen meg nem pirulnak, ropogósra. Ez kb. 6-8 perc.
  2. Ha elkészült, szedjük ki papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges zsírt.
  3. A baconből visszamaradt zsiradékot felhasználhatjuk a tojások sütéséhez – de ha túl sok, öntsük le belőle egy részét.
  4. Üssük bele a tojásokat a serpenyőbe. Készíthetjük tükörtojásként vagy felverve is, ahogy szeretjük.
  5. Sózzuk, borsozzuk, és süssük addig, míg a sárgája még kissé lágy marad, de a fehérje teljesen megszilárdul.
  6. Tálaljuk azonnal a ropogós baconnel. Egy szelet pirítós vagy pár karika paradicsom remek kísérője lehet.

Ez az egyszerű fogás sosem megy ki a divatból, és pár perc alatt elkészül.

2. Baconbe tekert tojás muffin formában

Ha valami izgalmasabbat szeretnénk, próbáljuk ki a sütőben sült baconos tojáskosárkákat!

Hozzávalók (6 darabhoz):

  • 6 szelet bacon
  • 6 tojás
  • Reszelt sajt (pl. trappista vagy cheddar)
  • Apróra vágott snidling vagy újhagyma
  • Só, bors
  • Muffin forma

Így készítjük el:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
  2. Béleljünk ki 6 muffinformát egy-egy szelet baconnel úgy, hogy körbeöleljék a formát. Ha hosszú a bacon, vágjuk ketté, és keresztbe is helyezzünk egy szeletet az aljára.
  3. Egyesével üssük bele a tojásokat a bacon „kosarakba”.
  4. Szórjunk mindegyik tetejére egy kevés reszelt sajtot és apróra vágott snidlinget vagy újhagymát.
  5. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. Toljuk be az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 15-18 percig.
    Akkor jó, ha a tojás megszilárdult, de a sárgája még krémes maradt.

Vendégvárónak is tökéletes, de reggelire vagy uzsonnára is szuper választás.

3. Baconös tojásrántotta – egy kis extrával

A rántotta nem unalmas! Pláne ha egy kis pluszt is teszünk bele.

Hozzávalók (2-3 főre):

  • 4 tojás
  • 3 szelet bacon
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál tejföl vagy tejszín
  • Egy kis aprított petrezselyem
  • Só, bors

Így készítjük:

  1. A bacont vágjuk kisebb darabokra, majd egy serpenyőben pirítsuk meg ropogósra.
  2. Közben a tojásokat verjük fel egy tálban, adjuk hozzá a tejfölt vagy a tejszínt, a sót, a borsot és keverjük simára.
  3. A ropogósra sült baconhöz adjunk egy evőkanál vajat, majd öntsük rá a tojásos keveréket.
  4. Közepes lángon folyamatosan kevergetve süssük, amíg krémes állagot nem kapunk.
  5. A végén szórjunk rá egy kevés friss petrezselymet.

Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni, tehetünk bele sajtot vagy egy kevés felkockázott paradicsomot is.

4. Tojásos baconos szendvics – gyors és laktató

Ha tényleg gyorsan kell valami finomat az asztalra varázsolnunk, akkor ez a mi receptünk.

Hozzávalók (2 szendvicshez):

  • 4 szelet bacon
  • 2 tojás
  • 2 szelet kenyér vagy zsemle
  • Vaj
  • Sajt
  • Salátalevél
  • Mustár vagy majonéz

Elkészítés:

  1. A bacon szeleteket süssük meg ropogósra.
  2. Készítsünk egy-egy tükörtojást vagy buggyantott tojást – attól függően, mihez van kedvünk.
  3. A kenyérszeleteket enyhén vajazzuk meg, és pirítsuk meg serpenyőben vagy kenyérpirítóban.
  4. Rétegezzük a szendvicset: alulra kenyér, rá saláta, bacon, tojás, sajt, egy kis mustár vagy majonéz, majd a másik szelet kenyér.

Ez egy igazi comfort food. Kiváló választás ebédre is, ha nincs idő főzni.

5. Reggeli burrito tojással és baconnel

Ha szeretjük a mexikói ízeket, ezt imádni fogjuk!

Hozzávalók (2 burritóhoz):

  • 4 tojás
  • 4 szelet bacon
  • 2 tortilla lap
  • Reszelt sajt
  • Paradicsom
  • Avokádó (opcionális)
  • Só, bors

Lépésről lépésre:

  1. A bacont vágjuk kisebb darabokra, süssük meg ropogósra.
  2. A tojásokat verjük fel, ízesítsük sóval, borssal, majd készítsünk belőlük rántottát.
  3. Melegítsük meg a tortilla lapokat egy serpenyőben vagy mikróban.
  4. Halmozzuk a közepükre a tojásrántottát, a bacont, egy kevés reszelt sajtot, paradicsomkarikákat, és ha van, avokádószeleteket.
  5. Tekerjük fel, mint a palacsintát – alulról kezdve, oldalakat behajtva, majd felgöngyölve.

Fóliába tekerve akár el is vihetjük munkába vagy kirándulásra!

Tippek a tökéletes baconhöz

  • Sütőben is süthetjük, így egyszerre nagyobb mennyiséget készíthetünk. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 200°C-on 15-20 percig.
  • Papírtörlőn lecsepegtetve lesz igazán ropogós.
  • Ha kevésbé zsírosan szeretnénk, használjunk pulykabacont vagy házi készítésű sonkát.

Mi passzol még a tojás és bacon mellé?

  • Friss zöldség: paradicsom, uborka, paprika
  • Pirítós, bagett, croissant
  • Avokádókrém vagy guacamole
  • Frissen facsart narancslé vagy egy jó kávé

Összességében

A tojás és a bacon szinte bármikor bevethető. Ha csak 10-15 percünk van, akkor is összedobhatunk egy mennyei reggelit vagy vacsorát. Az itt bemutatott receptek egyszerűek, de mégis ízletesek – és kis kreativitással bátran variálhatók.

Tegyünk hozzá egy-egy új alapanyagot, játsszunk az ízekkel, és élvezzük az otthon készült, házias fogásokat!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Fürjtojás egyszerűen, elegánsan: apró tojás, nagy ízélmény – így készítsd el tökéletesen!

Gumisüti tojás nélkül? Igen, és még finomabb is, mint gondolnád!

A tökéletes gombás omlett nyomában – így csináld otthon is!

Be the first to comment on "Tojás és bacon újratöltve – 5 pofonegyszerű recept, amit nem lehet megunni!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*