Lisztes tojás recept – ropogós bundában sült finomság egyszerűen
A tojás az egyik legsokoldalúbb alapanyag a konyhában. Lehet főzni, sütni, rántani, omlettet készíteni belőle, vagy akár bundázva is elkészíteni. Ha egy egyszerű, mégis különleges és ropogós finomságot szeretnénk, a lisztes tojás remek választás.
Ez a recept gyors, könnyen elkészíthető, és garantáltan mindenki kedvence lesz!
Mi az a lisztes tojás?
A lisztes tojás egy klasszikus bundázott étel, ahol a főtt tojást liszttel bevonva sütjük ki. A végeredmény kívül ropogós, belül pedig lágy és ízletes. Kiváló választás reggelire, vacsorára vagy akár egy tartalmasabb uzsonnára is.
Hozzávalók (4 személyre)
- 6 db tojás
- 5 evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- 1 teáskanál pirospaprika (opcionális, de nagyon feldobja az ízt)
- 1 teáskanál fokhagymapor (elhagyható, de pikánsabbá teszi)
- Olaj a sütéshez
A tökéletes lisztes tojás elkészítése lépésről lépésre
1. A tojások megfőzése
Először is főzzük meg a tojásokat. Tegyük őket egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje őket, majd forraljuk fel. Amint a víz lobog, mérjünk vissza 10 percet – így keményre főnek, ami ideális a bundázáshoz.
Miután letelt az idő, szűrjük le a forró vizet, és tegyük a tojásokat egy tál hideg vízbe. Ez segít megakadályozni, hogy túlfőjenek, és könnyebb lesz megpucolni a héjukat. Hagyjuk állni 5 percig, majd óvatosan pucoljuk meg.
2. A lisztes keverék elkészítése
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a borsot és a fűszereket. Ha szeretnénk egy kis extra ízt, adjunk hozzá pirospaprikát vagy fokhagymaport is.
Fontos, hogy a lisztet alaposan elkeverjük, így minden tojás egyenletes fűszerezést kap majd.
3. A tojások lisztbe forgatása
A megfőtt és megpucolt tojásokat forgassuk meg alaposan a fűszeres lisztben. Érdemes őket kicsit megnyomkodni, hogy a liszt jól tapadjon rájuk. Ha szeretnénk igazán vastag bundát, akkor ezt a lépést akár meg is ismételhetjük.
Egy kis trükk: ha egy picit nedvesek a tojások, jobban megtapad rajtuk a liszt.
4. A sütés előkészítése
Öntsünk olajat egy serpenyőbe, és melegítsük fel közepes hőmérsékletre. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a liszt gyorsan megéghet, mielőtt a tojás átsülne.
A legjobb eredmény érdekében az olajat 170-180°C-ra melegítsük. Ha nincs hőmérőnk, egy kis lisztet szórjunk az olajba – ha sercegni kezd, akkor megfelelő a hőfok.
5. A tojások sütése
Helyezzük a lisztes tojásokat óvatosan az olajba. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, mert akkor nem sülnek egyenletesen. Süssük őket 3-4 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
Ezután szedjük ki őket egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Hogyan tálaljuk?
A lisztes tojás önmagában is finom, de ha szeretnénk egy kicsit feldobni, kínálhatunk mellé:
- Friss salátát – a ropogós bundázott tojás és a friss zöldségek tökéletes párost alkotnak.
- Fokhagymás tejfölt vagy joghurtos mártogatóst – ezek kiemelik a fűszerek ízét.
- Pirítóst vagy friss kenyeret – egy kis vajjal megkenve mennyei reggeli vagy vacsora lehet belőle.
Variációk a recepthez
Ha szeretnénk egy kicsit kísérletezni, próbáljuk ki a következő módosításokat:
- Dupla bundában: Miután a lisztben megforgattuk, mártsuk felvert tojásba, majd újra lisztbe – így még ropogósabb lesz.
- Sajtos bundában: Keverjünk a lisztbe reszelt parmezánt vagy egy kevés cheddar sajtot.
- Csípősen: Adjunk a liszthez egy csipet cayenne-borsot vagy csilit.
Tippek és trükkök a tökéletes lisztes tojáshoz
- Ha azt szeretnénk, hogy igazán egyenletes legyen a bundázás, rázogassuk meg egy tálban a liszttel bevont tojásokat.
- Ne hagyjuk túl sokáig állni a lisztben, mert akkor elázik, és nem lesz olyan ropogós sütés után.
- Ha maradék tojást használunk, ne aggódjunk – hűtőben egy napig eláll, és másnap is finom lesz újramelegítve.
Összességében
A lisztes tojás egy igazán egyszerű, mégis különleges étel, ami gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, garantáltan sikert arat. A ropogós külső és a lágy belső párosa mindenkit levesz a lábáról!
Próbáljátok ki, és írjátok meg a tapasztalataitokat – szerintetek milyen fűszerezéssel a legjobban?
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Sajtos-sonkás bundáskenyér: a klasszikus reggeli új szintre emelve!
Bundáskenyér sütőben: Ropogós, olajmentes csoda, amit imádni fogsz!
Császármorzsa tojás nélkül? Így lesz tökéletesen puha és morzsás!
Be the first to comment on "Lisztes tojás – ropogós csoda pár perc alatt, amit nem lehet abbahagyni!"