Bundáskenyér babáknak – finom, puha és biztonságos falatok a legkisebbeknek
Amikor elérkezik a hozzátáplálás ideje, hirtelen rengeteg kérdés kavarog a fejünkben. Mit adhatunk a babának? Mi biztonságos, mi tápláló, mi az, amit örömmel eszik meg, és mi az, amit szívesen elkészítünk?
A bundáskenyér talán nem az első ötletünk lenne, de egy kis kreativitással könnyen bababarát verziót varázsolhatunk belőle. Most megmutatjuk, hogyan!
Mikortól adhatunk bundáskenyeret a babának?
Ez az első kérdés, amit érdemes tisztázni.
A legtöbb kisbaba 6 hónapos kortól kezd ismerkedni a szilárd ételekkel, de a bundáskenyér még korai lenne ekkor. A tojás és a kenyér – különösen, ha nem házi – allergén lehet, illetve fulladásveszélyt is rejthet.
Általánosan elmondható, hogy 10-12 hónapos kortól már bevezethető a bundáskenyér babásított változata, ha:
- a baba már ügyesen rág,
- megismerkedett a tojással (és nem allergiás rá),
- evett már kenyérfélét, péksüteményt.
Milyen kenyeret válasszunk?
Ez kulcskérdés, ha kisbabának készítjük a bundáskenyeret.
A legjobb, ha házi vagy adalékmentes, sótlan vagy alacsony sótartalmú kenyeret választunk. A fehér kenyér puhább és könnyebben emészthető a kezdeti időszakban, de ha már ismerkedett a baba teljes kiőrlésű liszttel, akkor abból is készülhet.
Fontos, hogy ne legyen benne:
- mag,
- durva héj,
- szezámmag vagy diófélék (fulladásveszély miatt),
- sok só vagy tartósítószer.
A kenyeret lehetőleg szeletelve vagy csíkokra vágva adjuk, hogy a pici kezek könnyen meg tudják fogni.
Tojás – lehet vagy nem lehet?
Igen, lehet! Sőt, a tojás nagyon hasznos fehérjeforrás.
A legfrissebb táplálkozási ajánlások szerint nem kell várni a tojás sárgája és fehérje külön bevezetésére. Ha a baba nem allergiás rá, és már ismerős számára, bátran használhatjuk a bundáskenyérhez is.
Természetesen figyeljünk rá, hogy friss tojással dolgozzunk, és minden esetben teljesen átsüssük, ne maradjon nyers a belseje.
Mi kell a babás bundáskenyérhez?
A recept egyszerű, a hozzávalók nagy része nálunk is mindig van otthon.
Mutatjuk, mire lesz szükség:
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 1 szelet sótlan vagy alacsony sótartalmú kenyér
- 1 db friss tojás
- 2-3 evőkanál anyatej / tápszer / víz / növényi tej (pl. zabital – cukormentes)
- kevés kókuszolaj vagy vaj a sütéshez
- ízlés szerint: fahéj, reszelt alma, egy kis sárgarépapüré (variálható!)
Lépésről lépésre: így készül a bundáskenyér babáknak
1. lépés – A kenyér előkészítése
Vágjunk le egy szelet puha kenyeret. Ha túl vastag, vágjuk ketté vagy hosszában csíkokra.
Fontos, hogy a darabok a baba kezébe illő méretűek legyenek, ne legyenek morzsálódósak vagy túl kemények.
2. lépés – A tojásos keverék elkészítése
Üssük fel a tojást egy kis tálba, majd adjunk hozzá néhány evőkanál tejet vagy folyadékot, hogy hígabb legyen az állaga.
Jól keverjük el. Itt jöhetnek a babás ízesítések: egy csipet fahéj, egy kis reszelt alma, sárgarépa – csak óvatosan, a baba életkorának megfelelően.
3. lépés – A kenyér belemártása
Mártsuk a kenyérdarabokat a tojásos keverékbe, hogy jól beszívják azt.
Ne áztassuk túl sokáig, különben szétesik. Pár másodperc elég.
4. lépés – Sütés
Melegítsünk fel egy kis kókuszolajat vagy vajat egy serpenyőben, közepes hőfokon.
Tegyük bele a tojásos kenyereket, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára, de ne túl ropogósra!
A cél, hogy kívül enyhén sült, belül puha maradjon. Teljesen átsüljön, ne maradjon folyós a tojás.
5. lépés – Hűtés és tálalás
A kisült bundáskenyeret tegyük egy papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Várjunk, míg teljesen kihűl. Ez nagyon fontos, mert a baba száját könnyen megégetheti a forró étel.
Tálaljuk kézbe adható formában, akár egy kis almaszósszal vagy zöldségpürével is kínálhatjuk.
Mit tegyünk, ha elsőre nem ízlik?
Semmi gond!
A babák ízlése napról napra változik.
Ne erőltessük, de érdemes pár nap múlva újra próbálkozni.
Lehet, hogy más állag, más ízesítés, vagy éppen csak egy jobb hangulat kell ahhoz, hogy elfogadja.
Hogyan tehetjük még változatosabbá?
A bundáskenyér igazi jolly joker, amit rengeteg módon variálhatunk – már babáknak is!
- Reszelt alma vagy körte a tojásos masszába – édesebb íz
- Egy csipet fahéj vagy vanília – kellemes illat
- Zöldségpüré (pl. sütőtök, sárgarépa) – szín és extra tápanyag
- Apróra reszelt sajt (ha már kóstolta a baba) – sósabb változat
- Avokádókrém, hummusz mellé mártogatónak
Ezekkel a trükkökkel akár egész hétre is variálhatjuk a reggelit vagy az uzsonnát.
Miért jó választás ez a recept?
- Egyszerű – nincs szükség különleges alapanyagokra
- Gyors – 10 perc alatt elkészül
- Tápláló – tojás, kenyér, kis tej: minden benne van, ami kell
- Jól megfogható – ideális BLW (baby-led weaning) étel
- Sokféleképpen variálható – így nem unja meg a baba
És persze: mi is ehetünk belőle. Csak egy kis sóval, borssal, sajttal vagy tejföllel ízesítve máris kész a saját adagunk.
Mire figyeljünk oda?
- Mindig friss tojást használjunk.
- A kenyér legyen puha, adalékmentes.
- A baba már kóstolta külön-külön az alapanyagokat.
- Ne hagyjuk egyedül evés közben!
- Ne adjunk mellé egész szőlőt, dióféléket, morzsás zsemlemorzsát.
Összességében
Bundáskenyér babáknak, ahogy mi szeretjük
Ha gyors, mégis házias reggelit keresünk a babánknak, a bundáskenyér tökéletes választás lehet.
Pár hozzávaló, pár perc, egy kis figyelem – és már kész is a mosolyt hozó, tápláló falat.
Tudjuk, milyen nehéz néha kitalálni, mit adjunk a babának, amit meg is eszik. Ez a recept nemcsak finom, hanem meg is tanítja rágni, kézzel enni, új ízeket megismerni.
Bátran próbáljuk ki, kísérletezzünk, és figyeljük, mit szeret a legjobban.
A bundáskenyér nemcsak nekünk, de a piciknek is igazi komfortétel lehet.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tojás + virsli = zseniális! Próbáld ki így, és másképp többé nem csinálod!
Elronthatatlan lágytojás recept – Percre pontos főzési útmutató!
Krémes, friss, ellenállhatatlan – így készül az újhagymás tojáskrém!
Be the first to comment on "Bundáskenyér babáknak? Igen, így lesz belőle puha, biztonságos és imádnivaló falat!"