Krémes tojáspástétom egyszerűen – az igazi szendvicsmentő recept!

Tojáspástétom recept
Tojáspástétom recept

Tojáspástétom recept – Egyszerű, krémes és mindenki imádni fogja

A tojáspástétom tipikusan az a recept, amit egyszer elkészítünk, és onnantól kezdve újra meg újra visszanyúlunk hozzá. Nem túl bonyolult, nem drága, mégis laktató és finom. Ráadásul rengetegféleképpen variálható. Jól jön reggelire, tízóraira, uzsonnára, vendégvárónak vagy akár egy gyors vacsorának is.

Most megmutatjuk, hogyan készül nálunk, lépésről lépésre.

Mi is az a tojáspástétom?

Egyszerűen fogalmazva: főtt tojásból készült, ízesített krém. Lehet sima, darabos, krémes vagy éppen habos – attól függ, hogyan dolgozzuk össze, és mit adunk még hozzá. Van, aki vajjal keveri, van, aki majonézzel vagy tejföllel. Van, aki lilahagymával, más mustárral dobja fel. Mi most egy klasszikus, mégis jól variálható receptet hoztunk, amit bátran lehet ízlés szerint alakítani.

Alapanyagok – amitől finom és krémes lesz

A következő mennyiség körülbelül 4 adaghoz elég. Ha többre van szükség, nyugodtan duplázzuk meg az adagot.

Hozzávalók:

  • 6 db keményre főzött tojás
  • 2 evőkanál puha vaj (vagy krémes margarin)
  • 2-3 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 kisebb fej lila- vagy vöröshagyma (finomra aprítva)
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • fél teáskanál pirospaprika (opcionális)
  • petrezselyemzöld vagy snidling (díszítéshez vagy ízesítéshez)

Ez az alap, de később írunk pár variációs lehetőséget is!

Lépésről lépésre: így készítjük el a tökéletes tojáspástétomot

1. Tojásfőzés

Először is főzzük meg a tojásokat. Forrásban lévő vízbe tegyük bele őket, majd főzzük 10 percig, hogy teljesen kemények legyenek. Ezután szedjük ki őket hideg vízbe – így könnyebb lesz megpucolni.

Tipp: Ha pár percig jeges vízben hagyjuk őket, még könnyebb dolgunk lesz!

2. Hámozás és aprítás

Miután a tojások kihűltek, pucoljuk meg őket, majd vágjuk félbe. A sárgákat és fehérjéket együtt aprítsuk fel – lehet késsel darabolni, villával törni vagy konyhai aprítóban dolgozni, attól függ, mennyire szeretjük darabosan vagy simán.

3. Krémesítés

Egy tálba tegyük a felaprított tojást. Adjuk hozzá a puha vajat, a tejfölt (vagy joghurtot), és keverjük össze alaposan. Ezután jöhet a mustár, egy csipet só és ízlés szerint bors. Ha szeretjük a színt és az enyhén füstös ízt, mehet bele egy kis pirospaprika is.

4. Hagyma és az ízesítés

A finomra vágott hagymát is adjuk hozzá. Ettől lesz karakteres az íze, és nem lesz unalmas a krém. Ha nem szeretnénk túl erős hagymaízt, előtte kevés ecetes vízbe áztathatjuk a hagymát pár percre.

Most kóstoljuk meg – lehet, hogy még kíván egy kis sót, egy kis borsot vagy mustárt. Keverjük, igazítsuk, alakítsuk, amíg tökéletes nem lesz.

5. Pihentetés

Bár azonnal is fogyasztható, egy-két óra pihentetés a hűtőben jót tesz neki. Az ízek összeérnek, a krém kicsit besűrűsödik, és még finomabb lesz.

Hogyan tálaljuk?

Ez a pástétom szinte bármihez passzol. Kenhetjük friss kenyérre, pirítósra, péksüteményre vagy abonettre. Nagyon jól mutat egy szelet paradicsommal, uborkával vagy retekkel a tetején. Egy kevés friss petrezselyemzöld vagy snidling a tetején már csak hab a tortán.

Akár partyfalatként is tálalhatjuk: kenjük rá kis karikákra vágott bagettre, és díszítsük egy fél olívabogyóval vagy egy kis paprika csíkkal.

Variációk, ha valami mást is kipróbálnánk

A tojáspástétom lényege, hogy tényleg szabadon variálható. Mutatunk néhány ötletet:

  • Kapros verzió: Adjunk hozzá egy teáskanál apróra vágott kaprot, nagyon jól megy a tojáshoz.
  • Tormás változat: 1-2 teáskanál reszelt torma karakteresebb ízt ad neki, főleg húsvét környékén nagy kedvenc.
  • Majonézes stílus: A tejföl egy részét cseréljük le majonézre, krémesebb, tartalmasabb lesz.
  • Füstölt sonkás: Apróra vágott füstölt sonkát vagy bacont is keverhetünk bele – akár a maradékot is felhasználhatjuk így.
  • Csemegeuborkás: Finomra kockázott ecetes uborkával üdítőbb, savanykásabb lesz a pástétom.

Minden csak ízlés kérdése – bátran kísérletezzünk!

Tárolás – meddig áll el?

A tojáspástétom frissen a legfinomabb, de légmentesen zárható dobozban, hűtőben 2-3 napig simán eláll. Ha vendégeknek készítjük, érdemes előző este elkészíteni, így másnapra már összeérnek az ízek, és nem kell vele az utolsó pillanatban kapkodni.

Mire figyeljünk oda?

Van néhány apróság, amit érdemes betartani, hogy tényleg finom legyen:

  • Ne spóroljunk az ízesítéssel – a tojás önmagában semleges, kell neki a só, a bors, a mustár, a hagyma.
  • A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen elkeverhető legyen.
  • A főtt tojás ne legyen túlfőzve (zöldes sárgája esetén kesernyés ízű lehet).
  • Ne hagyjuk túl sokáig a hűtőben – 2-3 nap után már inkább ne fogyasszuk el.

Összességében

A tojáspástétom az a fajta étel, amihez nem kell különleges hozzávaló, és mégis mindig sikert arat. Egyszerű, gyors, laktató és rendkívül finom. Ráadásul szinte mindig van hozzá otthon minden, hiszen tojás, tejföl és egy kis hagyma általában akad a hűtőben.

Ha pedig már unjuk a szokásos szendvicseket, ez a krém garantáltan feldobja a napunkat. Egy kis friss zöldség mellé, egy szelet házi kenyérre kenve – tökéletes!

Próbáljátok ki, alakítsátok a saját ízlésetekre, és meséljetek, nálatok hogy vált be!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Tojásból csoda percek alatt – Így készítsd el mesterien a legegyszerűbb alapanyagot!

5 perc 30 másodperc a reggeli mennyországig – így főzz tökéletes lágy tojást minden alkalommal!

Tojás és bacon újratöltve – 5 pofonegyszerű recept, amit nem lehet megunni!

Be the first to comment on "Krémes tojáspástétom egyszerűen – az igazi szendvicsmentő recept!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*