Tojásos túrós ételek – Házi kedvencek, amiket újragondolva is imádni fogunk
A túró és a tojás párosa igazi jolly joker a konyhában. Olcsó, laktató, fehérjében gazdag, és szinte végtelenül variálható. Édesen vagy sósan, serpenyőben vagy sütőben – minden formában működik.
Ebben a cikkben megnézünk néhány klasszikus és néhány újszerű tojásos túrós fogást is, amit mi is rendszeresen elkészítünk, és szívből ajánlunk kipróbálásra.
Miért szeretjük a tojásos túrós ételeket?
Egyszerű az oka: finomak. És ami legalább ennyire fontos, hogy gyorsan elkészülnek. Amikor nincs kedvünk órákig főzni, de mégis valami házias, meleg ételre vágyunk, ezekhez az alapanyagokhoz nyúlunk. Mindig van otthon tojás, túró, valami friss zöldség vagy éppen tészta – ezekből pedig szinte bármit kihozhatunk.
Ráadásul nemcsak finomak, hanem táplálóak is. A túró remek fehérjeforrás, a tojás pedig tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és laktatóvá tesz bármilyen fogást.
1. Túrós tojáslepény serpenyőben – gyors vacsora 15 perc alatt
Ez az étel olyan, mint egy omlett és egy túrós lepény keveréke. Könnyű, mégis tartalmas. Reggelire, vacsorára is tökéletes.
Hozzávalók (2 főre):
- 4 db tojás
- 200 g félzsíros túró
- 1-2 szál újhagyma vagy egy kis fej lilahagyma
- Só, bors
- Kevés vaj vagy olaj a sütéshez
Elkészítés lépésről lépésre:
- A tojásokat egy tálban felverjük, sózzuk, borsozzuk.
- Hozzákeverjük a túrót és a finomra vágott hagymát.
- Egy serpenyőben felolvasztunk egy kevés vajat vagy olajat, és beleöntjük a masszát.
- Lefedjük, és alacsony lángon 8-10 percig sütjük, míg megszilárdul az alja.
- Óvatosan megfordítjuk, és még 2-3 percig sütjük a másik oldalát is.
Ha szeretnénk, feldobhatjuk apróra vágott kaporral, medvehagymával vagy pirított szalonnával is. Egyszerű, mégis különleges ízeket kapunk.
2. Túrós tészta tojással felturbózva – klasszikus egy kis csavarral
A túrós csusza minden magyar háztartásban ismert. De ha még laktatóbbá tennénk, próbáljuk ki tojással gazdagítva. Nem fogjuk megbánni!
Hozzávalók (4 főre):
- 400 g fodros kockatészta
- 250 g túró
- 150 g füstölt szalonna
- 4 db tojás
- Tejföl ízlés szerint
- Só
Így készítjük:
- A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
- A szalonnát apróra kockázzuk, ropogósra sütjük, a zsírját is félretesszük.
- A tojásokat egy tálban enyhén megsózva felverjük, majd egy kis serpenyőben omlettszerűen megsütjük.
- Egy nagy tálban összekeverjük a meleg tésztát a túróval, sült szalonnával, a feldarabolt tojással és némi szalonnazsírral.
- Tálaláskor meg lehet locsolni tejföllel is – ettől még selymesebb lesz.
Ez az étel igazi retró hangulatot áraszt, de mégis modern módon tálalhatjuk.
3. Tojásos túrógombóc – édesen, de újragondolva
A túrógombóc ismerős desszert. De mit szólnánk egy kicsit rusztikusabb, tojásos változathoz, ahol a gombóc kicsit roppanósabb, és sokkal tartalmasabb?
Hozzávalók (kb. 10 gombóchoz):
- 500 g túró
- 2 db tojás
- 6 evőkanál búzadara
- 1 csipet só
- Zsemlemorzsa, vaj, porcukor a forgatáshoz
- Tejföl a tálaláshoz
Így csináljuk:
- A túrót villával áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a búzadarát, majd jól elkeverjük.
- Letakarva hűtőbe tesszük legalább 30 percre – ez fontos, hogy összeálljon a massza.
- Enyhén sós, gyöngyöző vízben kifőzzük a vizes kézzel formált gombócokat (kb. 8-10 perc).
- Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk, zsemlemorzsát pirítunk, és ebbe forgatjuk bele a kifőtt gombócokat.
- Tálaláskor jöhet rá porcukor, fahéj, tejföl – vagy mind együtt.
A tojás nem csak tartást ad a masszának, hanem sokkal lágyabb, krémesebb belsőt is biztosít.
4. Túrós rakott tojásos reggeli – a sütőre bízzuk a munkát
Ha vendégeket várunk, vagy csak szeretnénk valami látványosabb reggelit, ez a rakott verzió tökéletes választás.
Hozzávalók (tepsihez):
- 6 db tojás
- 300 g túró
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- 1 dl tej
- Só, bors
- Vaj a kenéshez
- Kevés reszelt sajt a tetejére
Így készítjük:
- A tojásokat keményre főzzük (10 perc), megpucoljuk, felszeleteljük.
- A túrót összekeverjük tejjel, aprított petrezselyemmel, sóval, borssal.
- Egy kisebb tepsit kivajazunk, majd rétegezzük: túró – tojáskarikák – túró, és így tovább.
- A tetejére jöhet egy kevés reszelt sajt, csak hogy jól piruljon.
- 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ez az étel melegen és hidegen is isteni, akár másnap reggelire is.
5. Túrós-tojásos zöldfűszeres krém – kenyérre, péksüteményhez
Nem minden túrós-tojásos étel meleg. Készíthetünk belőlük isteni kencéket is, amit uzsonnára, reggelire vagy vendégvárónak is bevethetünk.
Hozzávalók:
- 250 g túró
- 2 főtt tojás
- 1 evőkanál tejföl
- Só, bors
- Friss zöldfűszerek: snidling, kapor, petrezselyem
Így készül:
- A főtt tojásokat lereszeljük vagy villával szétnyomkodjuk.
- A túrót hozzáadjuk, majd jöhet a tejföl, a fűszerek, a só, a bors.
- Krémesre keverjük, és hűtőben 1-2 órát pihentetjük.
Pirítósra kenve, friss zöldségekkel tálalva szinte abbahagyhatatlan.
Egy kis extra: variációk a világ minden tájáról
Nemcsak mi szeretjük ezt a párost. Görögországban is van hasonló – a „tiropita” például egy túrós tojásos rétesféle. Olaszországban a „ricotta és tojás” kombó tésztákba, lasagnéba kerül. De még a Közel-Keleten is készül fűszeres túrókrém főtt tojással.
Mi pedig nyugodtan kísérletezhetünk a saját változatainkkal!
Összességében
Ahogy láttuk, a tojás és a túró nemcsak jól kiegészítik egymást, de rengetegféleképpen használhatók. Lehet belőlük vacsora, reggeli, uzsonna vagy desszert is. A közös bennük az egyszerűség, a gyorsaság és az otthonos ízvilág.
Ha legközelebb a hűtőben csak néhány tojás meg egy doboz túró árválkodik, már tudjuk, mit kezdjünk velük. Csak egy kis fantázia kell – a többi már jön magától.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tojásból csoda percek alatt – Így készítsd el mesterien a legegyszerűbb alapanyagot!
5 perc 30 másodperc a reggeli mennyországig – így főzz tökéletes lágy tojást minden alkalommal!
Tojás és bacon újratöltve – 5 pofonegyszerű recept, amit nem lehet megunni!
Be the first to comment on "Tojás és túró csodák a konyhában – 5 házias étel, amit újra és újra elkészítünk!"