Reggeli megmentő: tojásos muffin 30 perc alatt!

Tojásos muffin reggeli
Tojásos muffin reggeli

Tojásos muffin reggelire – Gyors, laktató és pofonegyszerű

Reggelente gyakran szembesülünk ugyanazzal a problémával: mit együnk, ami gyors, finom és nem unalmas? Valami olyat, ami tápláló, elvihető munkába, és még a gyerekek is szívesen megeszik. Na, pont erre való a tojásos muffin! Nem, nem az édes változatról beszélünk, hanem egy sós, tojásalapú, mini reggeli frittattáról – muffin formában.

Ez az a recept, amit egyszer elkészítünk, és több napra is megvan a reggeli. Ráadásul könnyen variálható, attól függően, mi van otthon a hűtőben.

Miért imádjuk a tojásos muffint?

Elsősorban azért, mert egészséges, gyors és változatos. A tojás tele van fehérjével, hosszan eltelít, és kiváló alapja egy sós reggelinek. Ha belepakolunk zöldségeket, sajtot, esetleg egy kis sonkát vagy szalonnát, akkor egy komplett étkezést kapunk – minden falatban.

Ráadásul könnyen csomagolható. Elfér egy dobozban, nem kell hozzá evőeszköz, és hidegen is finom. Ideális megoldás rohanós reggelekre.

Hozzávalók – az alaprecepthez

Egy 12 darabos muffin sütőformához ezekre lesz szükségünk:

  • 6 db tojás
  • 1 dl tej (vagy növényi ital, ha valaki laktózérzékeny)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 5-6 szem koktélparadicsom
  • 5 dkg reszelt sajt (pl. trappista, cheddar vagy gouda)
  • 5 dkg sonka vagy pirított szalonna (elhagyható vagy helyettesíthető)

Ez az alap, de szinte bármilyen zöldséget, sajtot vagy húst hozzáadhatunk. Csak a képzelet és a hűtőnk tartalma szab határt.

Elkészítés lépésről lépésre

A tojásos muffin tényleg nem ördöngösség. Következzen az egyszerű lépésenkénti útmutató.

1. Melegítsük elő a sütőt

Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés), hogy mire mindent előkészítünk, már jó meleg legyen. Ha légkeveréses sütőt használunk, akkor elég lehet 170 °C is.

2. Készítsük elő a muffin formát

A muffin sütőformát enyhén kenjük ki olajjal vagy béleljük ki szilikon muffinpapírral. Ez segít majd abban, hogy a muffinok könnyen kijöjjenek sütés után.

3. Aprítsuk fel az alapanyagokat

A hagymát, paprikát, paradicsomot és a sonkát apró kockákra vágjuk. Ha használunk más zöldségeket (pl. spenót, brokkoli, cukkini), azokat is előkészítjük. A sajt mehet reszelve, ez adja majd az íz mélységét és a kellemes textúrát.

4. Pirítsuk meg a zöldségeket

Egy serpenyőben, egy evőkanál olívaolajon megpirítjuk először a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, végül a sonkát vagy a szalonnát is. Nem kell sokáig sütni, csak míg egy kicsit összeesnek, puhulnak. Ha nyersen tesszük bele őket, túl sok levet engedhetnek.

5. Verjük fel a tojásokat

Egy nagy tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a sót, a borsot, majd belekeverjük a reszelt sajtot is. A zöldséges keveréket is beletesszük, és alaposan összeforgatjuk az egészet.

6. Töltsük meg a muffin formákat

A muffin formákat körülbelül 3/4 részig töltjük meg a tojásos-zöldséges keverékkel. Ügyeljünk rá, hogy mindegyik formába egyenletesen jusson a töltelékből is, ne csak a tojásból.

7. Süssük meg

Tegyük a formát a sütőbe, és 20–25 percig süssük, míg a muffinok szépen megemelkednek, és aranybarnára sülnek a tetejükön. Akkor jó, ha már nem remeg a közepe, és szépen elvált az oldala a formától.

8. Hagyjuk hűlni pár percet

Miután kivettük a sütőből, érdemes pár percet várni, mielőtt kivesszük a formából. Így könnyebben kijönnek, és nem törnek szét.

Tippek, trükkök, variációk

Ha több zöldséget szeretnénk

Tökéletes bele spenót, főtt brokkoli, apróra vágott cukkini, vagy akár kukorica is. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen túl vizes a zöldség, mert akkor a muffin szétázhat.

Ha húsimádók vagyunk

A sonka és a szalonna mellett mehet bele főtt csirke, kolbász vagy akár füstölt lazac is. Az utóbbi kifejezetten izgalmas ízt ad.

Ha sajtra vágyunk

A reszelt trappista helyett vagy mellett használhatunk fetát, kecskesajtot vagy mozzarellát. Ezek különlegesebbé teszik a reggelit.

Ha gyerekeknek készül

A gyerekek sokszor finnyásak, de ebbe a muffinba elrejthetjük a zöldségeket is. A tojás és a sajt kellemes íze elfedi a spenótot vagy akár egy kis brokkolit is.

Ha előre szeretnénk készíteni

Ez az egyik legjobb dolog a tojásos muffinban: tökéletesen újramelegíthető. Tároljuk hűtőben 3–4 napig, vagy fagyasszuk le akár egy hétre is. Mikróban vagy sütőben 2-3 perc alatt újra élvezhető.

Tálalási ötletek

A muffinok önmagukban is megállják a helyüket, de tálalhatjuk egy friss zöldsalátával, avokádós pirítóssal, vagy egy pohár natúr joghurttal is. Ha reggel rohanunk, egyszerűen becsomagolhatjuk, és útközben is megehetjük.

Egy másik ötlet: csomagoljuk uzsonnára a gyereknek! Sokkal jobb, mint egy szokásos szendvics, és biztosan elfogy.

Tápanyagtartalom – csak nagyvonalúan

Nem szeretnénk túlságosan szakmázni, de nagyjából egy darab tojásos muffin 100–120 kalória, attól függően, mit teszünk bele. Egy átlagos reggelihez 2–3 darab bőven elég, így 300–350 kalóriával már jól is laktunk. Ráadásul egészséges zsírokat, sok fehérjét és értékes tápanyagokat is kapunk vele.

Összességében

Miért készítsük el?

  • Gyors
  • Egyszerű
  • Laktató
  • Előre elkészíthető
  • Szállítható
  • Végtelenül variálható

Ha eddig még nem próbáltuk, most itt az ideje! Készítsünk egy adagot vasárnap este, és hétköznap reggelente már csak annyi dolgunk lesz, hogy előkapjunk egy-két darabot.

A tojásos muffin tényleg egy olyan reggeli, amitől könnyebb lesz az indulás – nemcsak finom, hanem praktikus is.

Ha kipróbáltátok, írjátok meg kommentben, mivel töltöttétek meg, vagy mivel tálaltátok. A legjobb ötleteket mi is kipróbáljuk a következő reggelihez!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Zöldséges tojásrántotta új szintre emelve – gyors, színes és ellenállhatatlan!

A tökéletes zöldséges tojás receptje – 20 perc alatt az asztalon!

Így készül a világ legegyszerűbb bundáskenyere – tepsiben, macera nélkül!

Be the first to comment on "Reggeli megmentő: tojásos muffin 30 perc alatt!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*