Tojásból csoda! Lepényreceptek, amiket nem lehet megunni!

Tojáslepény receptek
Tojáslepény receptek

Tojáslepény receptek: Egyszerű ötletek a hét bármely napjára

A tojáslepény az a fajta étel, amit bármikor összedobhatunk – reggelire, ebédre vagy akár vacsorára is tökéletes. Néhány tojás, egy kis zöldség vagy húsféle, fűszerek, és már kész is. Ráadásul rendkívül jól variálható, így sosem unjuk meg.

Ebben a cikkben többféle tojáslepény receptet is bemutatunk, részletes, lépésről-lépésre útmutatóval. Készüljünk együtt egy villámgyors finomságra!

Mi is az a tojáslepény?

A tojáslepény (más néven omlett vagy frittata, attól függően, hogyan készítjük) egy tojásalapú étel, amit serpenyőben sütünk meg. Az alaprecept tojásból és sóból áll, amit aztán gazdagíthatunk sajtokkal, zöldségekkel, hússal, fűszerekkel.

Van, aki vékonyan szereti, mint a palacsintát. Más inkább vastagon, tepsiben sütve. Mindkettő tökéletes – csak rajtunk múlik, milyen változatban készítjük el.

Alaprecept – a legegyszerűbb tojáslepény

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál vaj vagy olaj
  • opcionálisan egy kis bors, petrezselyem

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A tojásokat felütjük egy tálba.
  2. Hozzáadjuk a sót és ízlés szerint egy kis borsot, majd villával vagy habverővel alaposan felverjük.
  3. Egy serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, majd beletesszük a vajat.
  4. Amikor a vaj elkezd habzani, ráöntjük a tojásos keveréket.
  5. Egy spatulával finoman kevergethetjük az alját, de ha sima, egynemű lepényt szeretnénk, ne nyúljunk hozzá.
  6. Amikor az alja megszilárdul, de a teteje még kissé krémes, félbehajtjuk és egy tányérra csúsztatjuk.

Kész is van! Ez az alap, amit ízlés szerint felturbózhatunk.

Francia omlett sajttal

A franciák másképp csinálják. Ők nem szeretik túl sütni – a belseje maradjon kicsit krémes, selymes.

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál reszelt sajt (ementáli, cheddar vagy gouda)

Így készül:

  1. A tojásokat egy tálban jól elkeverjük. Nem kell túlverni, csak egyneműre.
  2. A serpenyőben felolvasztjuk a vajat.
  3. Ráöntjük a tojást, és finoman, körkörösen kevergetjük, amíg sűrűsödni nem kezd.
  4. Amikor a tojás már majdnem megszilárdult, de még remegős, középre szórjuk a reszelt sajtot.
  5. A lepényt óvatosan félbehajtjuk, és rögtön tálaljuk.

A végeredmény egy könnyed, selymes textúrájú tojáslepény, olvadó sajttal a közepén. Egyszerű, mégis elegáns.

Zöldséges tojáslepény – amink éppen van otthon

Ez az egyik kedvencünk, mert gyakorlatilag bármit beledobhatunk, amit a hűtőben találunk. Ideális maradékmentésre.

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 paprika
  • fél fej lilahagyma
  • 1 paradicsom
  • só, bors, oregánó
  • 1 evőkanál olaj

Így készítjük:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd pár percig pirítjuk rajta a zöldségeket. A paradicsomot csak a végén adjuk hozzá, hogy ne áztassa el a keveréket.
  3. A tojásokat felverjük egy tálban, sóval, borssal, oregánóval ízesítjük.
  4. Ráöntjük a serpenyőben lévő zöldségekre, és közepes lángon sütni kezdjük.
  5. Lefedve pár perc alatt megsül az alja, majd egy nagyobb lapáttal óvatosan megfordítjuk. Ha nem megy, a másik lehetőség: toljuk be 180 fokos sütőbe 5-6 percre, így biztosan átsül.

Tálalásnál mehet rá friss petrezselyem vagy reszelt sajt is.

Tojáslepény sütőben, tepsis változat

Ha több embert szeretnénk kiszolgálni, vagy nem akarunk a serpenyő mellett állni, a sütőben sült verzió ideális választás.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 6 db tojás
  • 1 dl tej vagy főzőtejszín
  • 10 dkg sonka vagy kolbász felkockázva
  • 10 dkg sajt
  • 1 marék zöldborsó
  • só, bors

Így készítjük:

  1. A tojásokat egy nagyobb tálban a tejjel simára keverjük, majd sóval, borssal ízesítjük.
  2. Hozzákeverjük a felkockázott sonkát, reszelt sajtot és borsót.
  3. Egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük, amíg szépen meg nem szilárdul, és a teteje enyhén meg nem pirul.
  5. Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk.

Ez akár hidegen is tökéletes másnap reggelire vagy uzsonnára!

Olaszos frittata mozzarellával és spenóttal

A frittata az olaszok válasza az omlettre – laktató, gazdag, gyakran sütőben fejezik be.

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 marék friss spenót
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 dkg mozzarella
  • 2 evőkanál tejföl
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 evőkanál olívaolaj

Lépések:

  1. A hagymát vékonyra szeleteljük, majd olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett spenótot, és pár perc alatt összeesni hagyjuk.
  3. A tojásokat egy tálban elkeverjük a tejföllel, majd fűszerezzük.
  4. A spenótos-hagymás keveréket beleöntjük, majd hozzáadjuk a felkockázott mozzarellát is.
  5. Az egészet egy hőálló serpenyőben vagy kisebb tepsiben eloszlatjuk.
  6. 180 fokon, kb. 20 perc alatt átsütjük.

Tökéletes egy kis friss salátával.

Tippek, trükkök a tojáslepényhez

  • Ne süssük túl! A tojás gyorsan szikkad. Jobb, ha még enyhén lágy, mert a hő önmagában tovább dolgozik.
  • Zsiradék választás: A vaj krémesebb ízt ad, de ha diétázunk, használjunk olívaolajat.
  • Variációk: Reszelt krumplival, fetával, kukoricával, gombával is érdemes próbálkozni.
  • Tálalás: Egy kis tejföl, zöldfűszer, vagy chilipehely új szintre emeli.

Összességében

És egy kis buzdítás…

A tojáslepény nem bonyolult, mégis végtelen lehetőséget rejt. Akár egy fáradt hétköznap este, akár egy ráérős vasárnap reggel állunk neki, mindig örömet okoz. Ne féljünk kísérletezni az ízekkel, és főleg: ne stresszeljük túl!

Ha eddig csak rántottát csináltunk, itt az idő kipróbálni valami újat. A tojáslepény igazi „konyhai játszótér”, ahol a szabályokat mi írjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Zöldséges tojásrántotta új szintre emelve – gyors, színes és ellenállhatatlan!

A tökéletes zöldséges tojás receptje – 20 perc alatt az asztalon!

Így készül a világ legegyszerűbb bundáskenyere – tepsiben, macera nélkül!

Be the first to comment on "Tojásból csoda! Lepényreceptek, amiket nem lehet megunni!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*