Magas, puha, tökéletes – Így süss 6 tojásból piskótát, ami mindenkit lenyűgöz.

6 tojásból piskóta
6 tojásból piskóta

6 tojásból piskóta – puha, magas és tökéletes minden alkalomra

A piskóta az a sütemény, amit szinte mindenki ismer, de sokan tartanak tőle. Főleg attól, hogy összeesik, nem nő meg, vagy kiszárad. Pedig ha egyszer ráérzünk az arányokra és az apró trükkökre, már nem lesz ijesztő.

Most egy klasszikus, 6 tojásos piskóta receptet mutatunk, amit bátran készíthetünk szülinapra, tortaalapnak vagy akár egy hétköznapi kényeztetésnek is.

Miért pont 6 tojás?

Azért, mert ez a mennyiség az arany középút. Nem túl kevés, nem túl sok. Egy 24 cm-es tortaformához tökéletes, de ha magasabb piskótát szeretnénk, akár rétegezéshez, akkor is elég jól teljesít. Ráadásul ez a mennyiség már lehetőséget ad egy igazán szép, habkönnyű, de tartós szerkezetre is.

Hozzávalók a 6 tojásos piskótához

Semmi bonyolult, semmi különleges, csak a jól ismert alapok:

  • 6 db egész tojás (lehetőleg szobahőmérsékletű)
  • 180 g kristálycukor
  • 180 g finomliszt (BL55)
  • csipet só
  • (opcionálisan: 1 teáskanál vaníliakivonat vagy reszelt citromhéj)

Igen, ennyi. Se sütőpor, se szódabikarbóna – a piskóta ugyanis a tojáshab levegősségéből nyeri az erejét.

Lépésről lépésre: Így készül a tökéletes 6 tojásos piskóta

A piskóta nem bonyolult, de itt minden mozdulat számít. Lassítsunk le, és élvezzük a folyamatot!

1. lépés – Melegítsük elő a sütőt

Kapcsoljuk be a sütőt 170 fokra (alsó-felső sütés), hogy mire a masszával elkészülünk, már meleg legyen. A hirtelen hő kell a jó emelkedéshez.

2. lépés – Készítsük elő a tortaformát

Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát béleljünk ki az alján sütőpapírral. Az oldalát NE kenjük ki, mert akkor a tészta nem tud szépen felfelé kapaszkodni, könnyen összeesik.

3. lépés – Válasszuk szét a tojásokat

Nagyon fontos, hogy teljesen tiszta edényekkel dolgozzunk. A tojásfehérjéhez ne kerüljön sárgája, különben nem verődik fel rendesen.

4. lépés – Verjük habbá a fehérjét

A tojásfehérjéket kezdjük el verni közepes fokozaton egy csipet sóval. Amikor már habos, de még nem kemény, kezdjük kanalanként hozzáadni a cukrot. Igen, szép lassan! Ettől lesz fényes, stabil habunk. Akkor jó, ha kemény csúcsokat húz a habverő.

5. lépés – Adjuk hozzá a sárgáját

Most jön a tojássárga. Egyesével keverjük hozzá a tojáshabhoz, de már ne a géppel, hanem egy spatulával vagy fakanállal, óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjük össze a levegős habot.

6. lépés – Szitáljuk bele a lisztet

Ez az a pont, ahol sokan elrontják. Ne zúdítsuk rá a lisztet, hanem szitálva adjuk hozzá 2-3 részletben. Közben folyamatosan, de gyengéden forgassuk át a masszát. Körkörös, alulról felfelé irányuló mozdulatokat használjunk. Ha van kedvünk, ízesíthetjük egy kevés vaníliával vagy reszelt citromhéjjal is.

7. lépés – Mehet a sütőbe

Öntsük bele a masszát az előkészített tortaformába. Ne ütögessük az asztalhoz, mert azzal kiszorítjuk a levegőt. Helyezzük be a sütő középső rácsára, és süssük kb. 35-40 percig. Az első 25 percben semmiképp se nyissuk ki a sütő ajtaját!

8. lépés – Tűpróba, majd hűtés

Amikor már szépen megemelkedett és aranybarna, végezzünk tűpróbát. Szúrjunk bele egy hurkapálcát vagy fogvájót – ha tisztán jön ki, készen van.

Vegyük ki, fordítsuk fejjel lefelé rácsra vagy sütőpapírra (igen, fejjel lefelé, hogy ne essen össze), és hagyjuk így teljesen kihűlni.

Tippek, amiket érdemes megfogadni

  • A tojások legyenek szobahőmérsékletűek. Hideg tojásból sokkal nehezebb stabil habot verni.
  • A lisztet mindig szitáljuk. Ez segít megtartani a habosságot, és nem lesz csomós a tészta.
  • Ne használjunk sütőport. Ha jól dolgozunk, semmi szükség rá – a tojáshab elvégzi a dolgát.

Mire használhatjuk ezt a piskótát?

Ez az alaprecept szinte mindenhez jó. Nézzünk néhány példát, amit mi is gyakran készítünk belőle:

  • Eperkrémes torta: vágjuk három lapra, kenjük meg eperhabos mascarpone krémmel, és díszítsük friss gyümölccsel.
  • Csokis piskótatekercs: a masszát kenjük el vékonyan egy nagy tepsiben, süssük 10-12 percig, majd töltsük csokikrémmel és tekerjük fel.
  • Dobos torta alap: vágjuk vékony lapokra, rétegezzük krémmel és a tetejére karamellt készítsünk.
  • Egyszerű barackos süti: vágjuk két lapra, kenjük meg lekvárral, és szórjunk rá porcukrot – gyors és finom.

Mi van, ha nem sikerül elsőre?

Semmi gond. Mindenki hibázik néha. Lehet, hogy túlkevertük. Vagy túl korán nyitottuk ki a sütőt. Netán túl sokáig sült és kiszáradt. Ezek mind előfordulnak – a lényeg, hogy tanuljunk belőle, és legközelebb jobban megy.

A piskóta ugyanis nem az ördögtől való. Inkább egy kicsit hisztis nagymama: ha türelmesek vagyunk vele, csodákat ad.

Összességében

A jó piskóta titkai:

  • Pontosan mérjünk.
  • Tisztán dolgozzunk.
  • Szitáljunk.
  • Óvatosan keverjünk.
  • Ne siettessük.
  • Ne nyitogassuk a sütőt.

És ha ezekre figyelünk, a 6 tojásos piskótánk mindig magas lesz, puha, szellős, mégis jól szeletelhető.

Reméljük, hogy most már bátrabban álltok neki ennek az örök klasszikusnak.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Paradicsomos tojás: A legegyszerűbb, mégis legfinomabb házias fogás, amit percek alatt elkészíthetsz!

5 villámgyors vacsora tojásból – egyszerű, finom és laktató!

Hagymás tojásrántotta – A legegyszerűbb reggeli, amitől mégis eláll a szavad!

Be the first to comment on "Magas, puha, tökéletes – Így süss 6 tojásból piskótát, ami mindenkit lenyűgöz."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*