3 tojásos süti – A legegyszerűbb finomság, amit nem lehet elrontani
Ha van otthon három tojásunk, egy kis cukor és liszt, akkor már fél siker. Ebből az alapból olyan finom süteményt készíthetünk, ami nemcsak a hétköznapokat dobja fel, de akár vendégvárónak is tökéletes. Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készül az a bizonyos klasszikus 3 tojásos süti – puhán, illatosan, és persze egyszerűen.
A stílusunk szándékosan nem túlbonyolított, mert szerintünk a jó süti nem az összetevők számán vagy bonyolultságán múlik. Hanem a szereteten, amivel készítjük.
Mi az a 3 tojásos süti?
A 3 tojásos süti egy igazi klasszikus. A nagymamáink idejében még nem voltak bonyolult alapanyagok vagy több oldalas receptek. Csak egy aranyszabály: ahány tojás, annyi evőkanál cukor és liszt. Ebből pedig egy levegős, könnyű, piskóta jellegű sütemény lesz, amit aztán kedvünkre variálhatunk.
Készíthetjük natúr formában, csokival, gyümölccsel vagy akár lekvárral is. Ez a recept az alap, amihez mindenki hozzáadhatja a saját fantáziáját.
Mire lesz szükségünk?
Először is, nézzük át az alapanyagokat. Ez tényleg olyan süti, amit szinte mindig össze tudunk dobni anélkül, hogy boltba kellene rohannunk.
Hozzávalók egy közepes méretű tepsihez (kb. 25×30 cm):
- 3 db tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliás cukor (opcionális)
- 1/2 csomag sütőpor (nem kötelező, de segít a felfúvódásban)
- Kevés vaj vagy olaj a tepsi kikenéséhez
- Liszt vagy zsemlemorzsa a tepsi hintéséhez
Ha valami extrával is feldobnánk, itt van néhány tipp:
- Reszelt citromhéj
- Pár csepp rumaroma vagy vaníliaaroma
- Egy marék apróra vágott dió, csoki vagy gyümölcs
Lépésről lépésre: így készítjük el a 3 tojásos sütit
Ez a süti körülbelül 10 perc előkészületet igényel, és 20-25 perc alatt megsül. Gyors, egyszerű, és nem igényel különleges tudást.
1. lépés: Melegítsük elő a sütőt
Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés). A forró sütő elengedhetetlen ahhoz, hogy szépen megemelkedjen a tészta.
2. lépés: Válasszuk szét a tojásokat
A tojások fehérjéit külön tálba tesszük. Fontos, hogy ne kerüljön bele sárgája, mert különben nem tudjuk kemény habbá verni.
3. lépés: Verjük kemény habbá a fehérjét
Egy csipet sóval kezdjük el felverni a fehérjéket. Amikor már habos, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Addig verjük, amíg kemény, fényes habot nem kapunk – olyan legyen, hogy ha fejre fordítjuk a tálat, nem esik ki belőle.
4. lépés: Jöhetnek a sárgák
Egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat a kemény habhoz, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
5. lépés: Jön a liszt
A lisztet szitáljuk bele a habos masszába. Ha használunk sütőport, azt a liszttel együtt keverjük hozzá. Fakanállal vagy spatulával forgassuk össze – nem keverjük, hanem forgassuk, hogy a hab minél kevésbé essen össze.
6. lépés: Tepsibe vele!
A kivajazott és kilisztezett tepsibe óvatosan beleöntjük a tésztát, elegyengetjük, de nem ütögetjük le – fontos, hogy a levegő benne maradjon.
7. lépés: Sütés
Betoljuk az előmelegített sütőbe, és 20-25 percig sütjük. Ne nyitogassuk a sütőajtót az első 15 percben! Tűpróbával ellenőrizzük: ha nem ragad rá a tészta, készen van.
8. lépés: Hűtés és díszítés
Amikor elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük. Megszórhatjuk porcukorral, kenhetünk rá lekvárt, vagy akár csokimázzal is megbolondíthatjuk.
Tippjeink a tökéletes eredményhez
- Tojás legyen szobahőmérsékletű, így jobban felverhető a fehérje.
- A liszt átszitálása nem csak azért fontos, hogy ne legyen csomós, hanem hogy levegősebb legyen a tészta.
- A sütőt ne nyitogassuk! Ha egyszer beesik a piskóta, nehezen hozhatjuk vissza.
Hogyan variálhatjuk?
A 3 tojásos süti rengetegféleképpen továbbgondolható.
Gyümölcsösen: A masszába szórhatunk egy maréknyi meggyet, almát vagy barackdarabokat.
Kakaósan: A lisztből vegyünk ki egy evőkanálnyit, és helyettesítsük ugyanennyi kakaóporral. Így készül a kakaós változat.
Töltve: Ha kihűlt, vágjuk ketté, kenjük meg lekvárral, krémmel vagy pudinggal – máris ünnepi sütit kapunk.
Tortaalapnak is kiváló: Ha magasabb, formásabb süteményt szeretnénk, süthetjük kisebb formában is. Ez az egyszerű alap tökéletes kiindulópont bármilyen tortához.
Mennyi ideig tárolható?
Ez a süti frissen a legfinomabb, de légmentesen zárható dobozban 2-3 napig is puha marad. Ha gyümölcsöt vagy krémet is adunk hozzá, érdemes hűtőben tárolni.
Kinek ajánljuk?
Mindenkinek! Tényleg. Akinek van 20 perce, három tojása, egy kis cukra és lisztje, annak már nyert ügye van. Ez az a süti, amit gyerekekkel is bátran elkészíthetünk – hiszen egyszerű, gyors és sikerélményt ad.
Ha kezdők vagyunk a sütésben, ez egy tökéletes recept az első próbálkozásokhoz. Ha pedig gyakorlottak vagyunk, akkor is jólesik néha visszatérni az alapokhoz, igaz?
Összességében
A 3 tojásos süti nemcsak recept, hanem egy szelet emlék is. A nagyi konyhája. A vasárnapi ebéd utáni süteményillat. A gyerekkori uzsonna.
De legfőképp: egy pofonegyszerű, de finom süti, amit újra és újra elővehetünk.
Ha még nem próbáltátok, itt az idő! Keverjünk be egy adagot – és kóstoljuk meg a házias sütemények igazi varázsát.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes kemény tojás titka: Pontos főzési idők és profi trükkök!
Hagymás tojás mesterfokon: Így lesz tökéletes a legegyszerűbb reggeli!
Be the first to comment on "3 tojás, 20 perc, mennyei süti – Ennél egyszerűbb recept nem létezik!"