Egészséges, gyors és isteni: próbáljátok ki ezt a zöldséges tojásos muffint!

Zöldséges tojásos muffin
Zöldséges tojásos muffin

Zöldséges tojásos muffin – egészséges, gyors és mennyei reggeli vagy uzsonna

Ha valami igazán egyszerű, mégis tápláló és színes ételre vágyunk, akkor a zöldséges tojásos muffin tökéletes választás lehet. Nemcsak gyorsan elkészíthető, hanem variálható is, attól függően, hogy mi lapul éppen a hűtőnkben. Ráadásul jól bírja a hűtést, így előre is dolgozhatunk vele – akár több napra is.

Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készül ez a sós muffin, milyen zöldségeket érdemes használni, és milyen apró trükkökkel tehetjük még ízletesebbé.

Mi is az a zöldséges tojásos muffin?

Ne tévesszen meg a neve: ez nem egy édes péksütemény, hanem inkább egy miniatűr frittata vagy tojáslepény. Muffin formában sütjük, ezért könnyen porciózható, magunkkal vihető és jól adagolható akár gyerekeknek, akár vendégeknek egy brunch alkalmával.

A zöldségek adják a színt, a frissességet és a vitaminokat, míg a tojás biztosítja a fehérjét és az összetartó textúrát. Opcionálisan sajttal, sonkával vagy fűszernövényekkel is feldobhatjuk.

Hozzávalók (12 darabhoz)

A mennyiségek szabadon variálhatók, attól függően, mennyire szeretnénk „tömött” vagy „légies” muffint.

Alap:

  • 6 nagy tojás
  • 100 ml tej vagy tejszín
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál sütőpor (elhagyható, de lazít a textúrán)

Zöldségek (szabadon cserélhetők):

  • 1 kis fej vöröshagyma vagy újhagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes sárgarépa
  • Egy marék spenótlevél vagy petrezselyem

Extra ízekhez (opcionális):

  • 50 g reszelt sajt (pl. trappista, cheddar vagy feta)
  • 1-2 szelet sonka vagy bacon, felkockázva
  • Egy csipet szerecsendió vagy fokhagymapor

Előkészületek – amit jó előre megcsinálni

Először is, melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses módon 160 °C is elég). Készítsünk elő egy 12 darabos muffinsütőt, amit vagy kivajazunk, vagy kibélelünk muffinpapírokkal (léteznek szilikon muffinformák is, ezekkel a legkönnyebb dolgozni).

A zöldségeket alaposan mossuk meg, majd aprítsuk fel egyenletes, kisebb darabokra. Ha keményebb zöldséget – például répát – használunk, azt érdemes lereszelni, hogy biztosan átsüljön.

Ha sonkát, bacont vagy gombát is használunk, ezeket egy serpenyőben elő lehet pirítani egy kevés olajon. Ez extra ízt ad, és elkerülhetjük, hogy a muffin túl sok nedvességet engedjen sütés közben.

Lépésről lépésre: így készül a zöldséges tojásos muffin

1. lépés – A tojásos alap elkészítése

Egy tálban felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a sót, a borsot, és ha szeretnénk, egy csipet sütőport is. Habverővel vagy villával alaposan összekeverjük, de nem kell habosra verni.

2. lépés – A zöldségek belekeverése

Az előkészített zöldségeket a tojásos alaphoz keverjük. Itt dönthetünk: vagy egy nagy tálban elkeverünk mindent, vagy külön-külön adagoljuk őket a muffinformákba, és ráöntjük a tojást. Az utóbbi egyenletesebb eredményt ad.

3. lépés – A muffinforma megtöltése

Töltsük meg a formákat kb. ¾-ig. Ne egészen a tetejéig, mert sütés közben egy picit emelkedni fognak. Ha használunk sajtot, szórjunk a tetejére egy keveset. Ugyanez igaz a pirított baconre vagy a fűszernövényekre is.

4. lépés – Sütés

Tegyük a tepsit a sütő középső részébe, és süssük a muffinokat 20-25 percig, amíg szépen megemelkednek és enyhén aranybarnák lesznek a tetejükön. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy belül is megszilárdultak-e.

5. lépés – Hűlés és tálalás

Sütés után pár percig hagyjuk a muffinokat a formában hűlni, majd óvatosan vegyük ki őket. Melegen is tálalhatjuk, de hidegen is isteni uzsonna vagy tízórai lehet belőle.

Tippek és variációk

Ezt az ételt gyakorlatilag lehetetlen elrontani, de néhány ötlettel még jobban személyre szabhatjuk:

  • Gyerekbarát verzió: használjunk kukoricát, sajtot és sárgarépát – ezek édeskés zöldségek, amit a kicsik általában szeretnek.
  • Csípősebb változat: tegyünk bele egy kevés jalapeñót vagy chilipelyhet.
  • Tejes helyett növényi tejjel is működik, ha valaki laktózérzékeny vagy vegán alternatívát keres. (A tojást ilyenkor növényi tojáshelyettesítőkkel is kiválthatjuk, de az már egy másik recept lesz.)
  • Sajttal gazdagítva: feta, mozzarella, parmezán – mindegyik jól áll neki.

Tárolás és újramelegítés

A muffinokat hűtőben 3-4 napig simán eltarthatjuk. Csak zárjuk őket dobozba, vagy fedjük le fóliával, hogy ne száradjanak ki. Reggel sietve csak bedobjuk a mikróba 30 másodpercre, és már indulhat is a nap.

Ha pedig nagyobb adagot készítettünk, akár le is fagyaszthatjuk őket. Ilyenkor a felengedés után érdemes sütőben melegíteni, hogy a textúra kellemes maradjon.

Mire figyeljünk még?

A siker kulcsa a jó arány – ne legyen túl sok zöldség, mert akkor széteshet, de ne is túl kevés, mert akkor lapos és unalmas lesz.

A forma kivajazását ne hagyjuk ki! A tojás hajlamos odasülni, ha nem szilikonformát használunk. Ha mégis ott marad, egy műanyag vagy fa spatulával óvatosan alányúlva ki tudjuk szedni.

Ne süssük túl, mert a tojás könnyen kiszáradhat. Ha látjuk, hogy a muffin közepe már nem rezeg, akkor készen van.

Miért szeretjük?

Mert egyszerű, gyors és szinte mindig van hozzá alapanyag otthon. Mert egy kis dobozban elfér, és bármikor, bárhol előkapható. Mert a gyerekek és a felnőttek is szeretik, és mert az egészséges étkezést támogatja anélkül, hogy le kéne mondanunk az ízekről.

És mert jó érzés egy színes, illatos, friss házi finomságot enni akkor is, amikor épp rohanunk.

Összességében

A zöldséges tojásos muffin a sós sütik világának egyik legjobb találmánya. Elkészítése nem igényel sem különleges hozzávalókat, sem extra konyhai tudást, mégis látványos, ízletes és tápláló.

Próbáljuk ki egyszer, és garantáljuk: nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy készítjük!

Ha van kedvetek, írjátok meg nekünk, ti milyen kombinációval próbáltátok ki. Paprika? Brokkoli? Füstölt sajt? Jöhet minden, csak a fantáziánk szab határt!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A tökéletes kemény tojás titka: Pontos főzési idők és profi trükkök!

Hagymás tojás mesterfokon: Így lesz tökéletes a legegyszerűbb reggeli!

Húsgombóc tojás nélkül? Így lesz tökéletes a levesed!

Be the first to comment on "Egészséges, gyors és isteni: próbáljátok ki ezt a zöldséges tojásos muffint!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*