Tojás muffin formában: A reggeli, amiből mindenki újra kér majd!

Tojás muffin formában sütve
Tojás muffin formában sütve

Tojás muffin formában sütve – Egyszerű, laktató és sokoldalú reggeli

Reggelente nálunk is gyakran elhangzik a nagy kérdés: „Mit reggelizzünk ma?” Valami gyorsat, finomat, laktatót. És persze ne kelljen egy órát a konyhában tölteni vele. Ilyenkor jön képbe a tojás muffin formában sütve – egy igazán sokoldalú reggeli vagy uzsonna, amit pillanatok alatt el tudunk készíteni, ráadásul tele van fehérjével és zöldségekkel is felturbózhatjuk.

Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk otthon egyszerűen, lépésről lépésre tojásos muffint – olyat, amit a gyerek is szívesen megeszik, és amit előre is el tudunk készíteni akár több napra.

Miért érdemes kipróbálni?

Mert:

  • gyors és egyszerű,
  • egészséges hozzávalókból készül,
  • személyre szabható ízlés szerint,
  • jól szállítható és újramelegíthető,
  • tökéletes maradékmentő fogás is lehet.

Ráadásul nem kell hozzá semmi extra, csak egy muffinformánk legyen kéznél!

Alap hozzávalók – amitől összeáll a recept

Ahhoz, hogy a tojásos muffin tényleg finom és tartalmas legyen, az alábbi hozzávalókkal érdemes indulni:

Alaprecept (12 darabhoz):

  • 6 nagyobb tojás
  • 100 ml tej (lehet növényi is)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kis fej vöröshagyma (aprítva)
  • 1 kisebb paprika (piros vagy zöld)
  • 5-6 szelet sonka vagy bacon (felkockázva)
  • 50 g reszelt sajt (edami, trappista vagy cheddar)
  • kevés olaj vagy vaj a forma kikenéséhez

Természetesen ezek csak az alapok – az igazi varázslat ott kezdődik, amikor belevisszük a saját ízlésünket: spenót, gomba, főtt brokkoli, olívabogyó, cukkini vagy akár maradék sült hús is tökéletes bele.

Előkészületek: amit még sütés előtt érdemes megtenni

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
  2. Készítsük elő a muffin sütőformát: ha nincs szilikonos betétünk, akkor érdemes kivajazni vagy olajjal kikenni minden mélyedést.
  3. Aprítsuk fel a zöldségeket és a sonkát. A hagymát és a bacont akár egy serpenyőben elő is piríthatjuk, hogy még finomabb ízt kapjunk.

Lépésről lépésre – Így készül a tojás muffin formában

1. Lépés – A tojásos alap elkészítése

Egy nagy tálban üssük fel a tojásokat, majd öntsük hozzá a tejet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és alaposan keverjük el egy habverővel vagy villával.

2. Lépés – Az ízesítők belekeverése

Adjuk a tojásos keverékhez a felaprított hagymát, a paprikát, a sonkát és a reszelt sajtot. Ha szeretnénk, itt jöhetnek a plusz zöldségek is. Keverjük jól össze.

3. Lépés – A formák megtöltése

A muffinformák mélyedéseinek kb. ¾ részéig töltsük meg a keverékkel. Ne öntsük túl, mert sütés közben a tojás feljön és könnyen kifolyhat.

4. Lépés – Sütés

Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a tetejük szépen meg nem pirul, és a közepe is megszilárdul.

5. Lépés – Hűlés és tálalás

Ha megsültek, hagyjuk őket 5-10 percet hűlni, mielőtt kivennénk a formából. Szilikonos forma esetén könnyen kijönnek, de ha fém muffinformát használtunk, egy kis kés vagy spatula segíthet.

Tippek a még finomabb tojásos muffinokhoz

  • Ne spóroljunk a sajttal! A sajt nemcsak ízt ad, hanem szép színt és krémes állagot is kölcsönöz a muffinoknak.
  • Maradék húsokat is beletehetünk – egy kis sült csirke, kolbász vagy akár főtt tojás darabkák is jól működnek benne.
  • Fűszerezésre mehet egy csipet szerecsendió vagy friss petrezselyem – igazán izgalmassá teszi az ízeket.
  • Ha diétázunk, a tejet kiválthatjuk natúr joghurttal vagy mandulatejjel, a sonkát pedig zöldségekkel helyettesíthetjük.

Hogyan tároljuk?

A megsült tojás muffinokat légmentesen záródó dobozban hűtőben akár 3 napig is tárolhatjuk. Újramelegíteni mikróban vagy sütőben is lehet – pár perc alatt újra tökéletesek lesznek.

Sőt, le is fagyaszthatjuk őket, ha szeretnénk előre dolgozni. Fagyasztás után csak dobjuk be őket a mikróba 1-2 percre, és már mehetnek is az asztalra.

Tálalási ötletek – hogyan lesz belőle igazi reggeli?

Ezek a tojásos muffinok önmagukban is megállják a helyüket, de egy-két kiegészítővel még ütősebbek lesznek:

  • Pirítsunk hozzá teljes kiőrlésű kenyeret vagy bagettet.
  • Kínáljunk mellé friss zöldséget – paradicsomot, uborkát, salátát.
  • Tegyük reggeli szendvicsbe: egy félbevágott zsemlébe, kis avokádóval, és kész is a gourmet szendvics.
  • Csomagoljuk el uzsonnára, gyereknek vagy magunknak – hidegen is nagyon finom.

Változatok – mert mindig jó kísérletezni

Unjuk a szokásos kombinációt? Semmi gond, itt van pár kipróbált variáció:

1. Mediterrán muffin

Paradicsom, olívabogyó, feta sajt és friss bazsalikom.

2. Zöldséges fitnesz muffin

Spenót, brokkoli, reszelt cukkini és egy kis zabliszt a masszába.

3. Füstölt lazacos változat

Lazac, kapor és krémsajt – különleges és ünnepi hangulatú.

4. Csípős mexikói verzió

Chili, bab, kukorica és cheddar sajt – egy kis taco hangulat a reggeliben.

Egy kis trükk a végére

Ha szeretnénk, hogy szép magas és egyenletes tetejű muffinokat kapjunk, a tojásos keveréket 5 percre hagyjuk állni, mielőtt a formákba öntjük. Így kicsit besűrűsödik, és sütés közben jobban megtartja az alakját.

Összességében

Egy recept, rengeteg lehetőség

A tojás muffin formában sütve nemcsak egy gyors reggeli, hanem egy praktikus, tápláló és végtelenül variálható fogás, amit imádni fogunk – főleg, ha egyszer már kipróbáltuk. Meglátjuk, hamar a heti rutin részévé válik.

Érdemes akár dupla adaggal is készíteni, mert ha marad belőle, másnap sincs vita reggel.

Reméljük, ti is kedvet kaptatok hozzá!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Gombás tojásos ételek: 4 zseniális recept, amitől összefut a nyál a szádban!

Mikrós tükörtojás 1 perc alatt – Tökéletes reggeli serpenyő nélkül!

Muffin formában sült tojás: A legpraktikusabb reggeli, amit imádni fogsz!

Be the first to comment on "Tojás muffin formában: A reggeli, amiből mindenki újra kér majd!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*