Rakott bundás kenyér sütőben – A reggeli, amiből mindenki repetázni fog!

Sütőben sült rakott bundás kenyér
Sütőben sült rakott bundás kenyér

Sütőben sült rakott bundás kenyér – A tökéletes reggeli vagy vacsora!

A bundás kenyér az egyik legnagyobb kedvencünk, ha egy gyors és laktató ételre vágyunk. De mi lenne, ha egy kicsit továbbgondolnánk, és nem serpenyőben sütnénk ki, hanem a sütőben készítenénk el egy rétegezett, ínycsiklandó változatát? A rakott bundás kenyér nemcsak kevésbé olajos, de egyszerre több adag is készíthető belőle.

Mutatjuk, hogyan csinálhatjátok meg lépésről lépésre!

Miért érdemes sütőben sütni a bundás kenyeret?

A klasszikus bundás kenyér isteni finom, de valljuk be, van néhány hátulütője. Egyrészt rengeteg olajat szív magába, másrészt a konyha hamar olajszagba burkolózik, nem beszélve arról, hogy folyamatosan ott kell állni mellette. A sütőben sült verzió viszont:

  • Kevesebb olajat igényel, így könnyebb és egészségesebb.
  • Egyszerre nagyobb mennyiséget süthetünk, így nem kell egyesével forgatni a szeleteket.
  • Nem kell folyamatosan figyelni, így közben mással is foglalkozhatunk.
  • Rakott változatban izgalmasabb és laktatóbb lesz.

Ha szeretitek a gyors és praktikus ételeket, akkor ezt mindenképp ki kell próbálnotok!

Hozzávalók (4 személyre)

Az alapreceptet kedvetek szerint variálhatjátok, de mi most egy klasszikus, mégis különleges verziót mutatunk.

Alap:

  • 6-8 szelet szikkadt kenyér (fehér vagy teljes kiőrlésű is lehet)
  • 4 db tojás
  • 250 ml tej
  • 100 g sajt (reszelve)
  • 100 g sonka vagy bacon (apró darabokra vágva)
  • 1 kis fej vöröshagyma (opcionális)
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
  • 1 evőkanál vaj vagy olaj a tepsi kikenéséhez
  • Só, bors ízlés szerint

Extra ízesítéshez:

  • 1 teáskanál mustár (ad egy kis pikáns ízt)
  • 1 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom
  • 1 csipet szerecsendió (a tejjel és a tojással együtt krémesebb lesz tőle az íz)

Lépésről lépésre – így készül a rakott bundás kenyér

A következő egyszerű lépésekkel garantáltan tökéletes lesz az eredmény!

1. A sütőt előmelegítjük

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses üzemmódban 170°C is elég). Közben készítsük elő a hozzávalókat.

2. A tojásos keverék elkészítése

Egy mély tálba üssük bele a tojásokat, öntsük hozzá a tejet, és alaposan keverjük el egy villával vagy habverővel. Sózzuk, borsozzuk, és ha szeretnénk, adjunk hozzá mustárt, reszelt fokhagymát vagy egy csipet szerecsendiót.

3. A kenyér előkészítése

A kenyérszeleteket vágjuk ketté vagy háromszög alakúra, hogy könnyebb legyen rétegezni. Ha friss kenyérrel dolgozunk, érdemes kicsit megszárítani előtte, hogy ne ázzon el túlságosan.

4. Rétegezés

Kenjünk ki egy közepes méretű tepsit vagy egy sütőtálat vajjal vagy olajjal. Kezdjük az alsó réteggel: mártsuk a kenyérszeleteket a tojásos-tejes keverékbe, és rakjuk őket a tepsibe úgy, hogy ne maradjanak nagy hézagok közöttük.

Szórjuk meg a tetejét egy réteg sajttal, sonkával vagy baconnel. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá vékonyra szeletelt hagymát is.

Ismételjük meg a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók, a tetejére pedig mindenképp sajt kerüljön!

5. Sütés

Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul. Ha szeretjük a ropogósabb sajtréteget, az utolsó 5 percben emelhetjük a hőfokot 200°C-ra.

6. Tálalás

Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletelve tálaljuk. Friss zöldségekkel, tejföllel vagy fokhagymás tejföllel isteni lesz!

Variációk, ha új ízeket próbálnátok ki

A rakott bundás kenyér rengeteg módon variálható, így minden alkalommal új élményt nyújthat.

  • Mediterrán változat: Adjunk hozzá olívabogyót, mozzarellát és paradicsomkarikákat.
  • Zöldséges verzió: Rétegezzünk közé párolt spenótot vagy grillezett cukkinit.
  • Édes bundás kenyér: Hagyjuk ki a sajtot és a sonkát, helyette rétegezzünk közé almát, fahéjat és mézet.

Gyakori kérdések és tippek

Lehet előre elkészíteni?

Igen! Összeállíthatjuk előző este, majd sütés előtt 10-15 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.

Friss kenyérrel is működik?

Igen, de jobb, ha kicsit szárazabb a kenyér, így nem lesz túl lágy a végeredmény.

Hogyan lehet még ropogósabb?

A sütés utolsó perceiben grillfokozaton süssük, vagy adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát a tetejére.

Összességében

A sütőben sült rakott bundás kenyér tökéletes választás reggelire, vacsorára vagy akár vendégvárónak is. Kevésbé olajos, laktató és variálható, így garantáltan mindenki megtalálja a kedvenc verzióját. Ha egyszer kipróbáljátok, biztosan gyakori vendég lesz az asztalon!

Készítsétek el!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Tojásos sütemények, amik garantáltan isteni finomak – próbáld ki ezeket a recepteket!

5+1 isteni tojásos reggeli, amitől jól indul a napod!

Tojásos-sajtos reggeli: 4 villámgyors recept, amitől tökéletesen indul a nap!

Be the first to comment on "Rakott bundás kenyér sütőben – A reggeli, amiből mindenki repetázni fog!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*