Bundás kenyér sütőben sütve – ropogós, olajmentes változat egyszerűen
A bundás kenyér igazi klasszikus reggeli vagy villámgyors vacsora. Ki ne szeretné a kívül ropogós, belül puha falatokat? Az egyetlen hátránya, hogy bő olajban sütve nem éppen diétabarát. De van egy jó hírünk! Sütőben sütve is tökéletesen elkészíthető, és még az olajszagot is elkerüljük. Ráadásul kevesebb macera, nincs fröcskölő olaj, és egyszerre nagyobb adagot is süthetünk.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthető el a sütőben sült bundás kenyér lépésről lépésre. Olyan egyszerű, hogy még kezdők is bátran belevághatnak!
Miért érdemes sütőben sütni?
A hagyományos bundás kenyér finom, de a bő olajban sütés miatt elég nehéz étel. Sütőben sütve viszont:
- Kevesebb olajat használunk, így könnyebb, egészségesebb lesz.
- Nincs fröcskölő olaj, így a konyha is tiszta marad.
- Egyszerre több adagot süthetünk, így nem kell egyesével forgatni.
- A belseje tökéletesen puha marad, miközben a külseje aranybarnára pirul.
És a legjobb? Az íze ugyanolyan mennyei, ha nem még jobb!
Hozzávalók (4 adaghoz)
A sütőben sült bundás kenyérhez mindössze néhány alapanyagra van szükség:
- 8 szelet kenyér (friss vagy kissé szikkadt)
- 4 tojás
- 2 dl tej (vagy növényi tej)
- 1 csipet só
- 1 csipet bors (opcionális)
- 1 tk fokhagymapor (ha szeretnénk ízesebb végeredményt)
- 1 ek reszelt sajt (extra ízért, de elhagyható)
- 1 ek vaj vagy olívaolaj a tepsi kikenéséhez
Ha édes változatot készítenénk, akkor a sót és a borsot kihagyjuk, helyette tehetünk bele egy kevés vaníliás cukrot és fahéjat.
Lépésről lépésre – így készül a tökéletes sütőben sült bundás kenyér
1. Melegítsük elő a sütőt!
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Ez biztosítja, hogy a kenyér gyorsan piruljon, és ne ázzon el a tojásos keverékben.
2. Készítsük elő a tojásos keveréket!
Egy tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, sót, borsot és a fokhagymaport. Ha szeretnénk, reszelt sajttal is gazdagíthatjuk. Keverjük simára!
3. Mártsuk bele a kenyereket!
A kenyérszeleteket egyesével belemártjuk a tojásos keverékbe. Fontos, hogy mindkét oldalukat jól bevonja, de ne áztassuk túl, mert akkor túl lágy lesz.
4. Tegyük a tepsibe!
Egy sütőpapírral bélelt tepsit vékonyan megkenünk vajjal vagy olívaolajjal. A kenyérszeleteket szépen elrendezzük rajta. Ha marad tojásos keverék, egy kanállal eloszlathatjuk a szeleteken.
5. Süssük aranybarnára!
A sütőben 15 percig sütjük, majd óvatosan megfordítjuk őket, és még 5-10 percig sütjük, amíg mindkét oldala szép aranybarnára pirul. Ha igazán ropogósra szeretnénk, az utolsó pár percre bekapcsolhatjuk a grill funkciót is.
Tipp: Hogyan tehetjük még izgalmasabbá?
A sütőben sült bundás kenyér már önmagában is isteni, de ha szeretnénk kicsit feldobni, itt van néhány ötlet:
- Sajtos változat: A kenyerek tetejére reszelt sajtot szórunk az utolsó 5 percben.
- Édes verzió: A tojásos keverékbe tehetünk fahéjat, vaníliát és egy kis mézet.
- Sonkás-sajtos változat: Két szelet kenyér közé sonkát és sajtot teszünk, majd úgy mártjuk a tojásos keverékbe.
- Fűszeres változat: Oregánóval, bazsalikommal vagy cayenne borssal bolondíthatjuk meg.
Mit kínáljunk mellé?
A bundás kenyér magában is tökéletes, de ha még tartalmasabb fogást szeretnénk, akkor:
- Friss salátával tálalhatjuk (pl. paradicsomos-uborkás keverékkel).
- Tejföllel vagy joghurttal meglocsolhatjuk.
- Avokádókrémmel vagy hummusszal isteni párost alkot.
- Édes változat esetén lekvárral vagy juharsziruppal kínálhatjuk.
Gyakori kérdések
Szikkadt kenyérből is elkészíthető?
Igen! Sőt, szikkadt kenyér még jobb is, mert nem ázik el annyira, és szebben pirul.
Lehet teljes kiőrlésű vagy gluténmentes kenyérrel készíteni?
Természetesen! Bármilyen kenyérrel működik, csak a sütési idő minimálisan változhat.
Hogy érjük el az extra ropogós hatást?
Az utolsó 2-3 percben grill fokozaton süssük, vagy vékonyan kenjük meg olvasztott vajjal a tetejét sütés előtt.
Összességében
A sütőben sült bundás kenyér tökéletes alternatíva a hagyományos, olajban sült változatra. Egyszerű, gyors és egészségesebb, mégis megőrzi a jól ismert ízvilágot.
Legyen szó reggeliről, gyors vacsoráról vagy egy laktató uzsonnáról, mindig jó választás.
Próbáljátok ki, és kísérletezzetek a különböző fűszerezésekkel és feltétekkel!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tojásos krumplis lepény: Az egyszerű, de minden falatjában csodás recept
Tojásos egytálétel: Az egyszerű, de lenyűgöző recept, amivel mindenki megnyeri a napot
Tojásos étel receptek: 5 ínycsiklandó fogás, amit imádni fogsz
Be the first to comment on "Bundás kenyér sütőben: Olaj nélkül is ropogós és ellenállhatatlan!"