Paradicsomos tojás: A legegyszerűbb, mégis legfinomabb házias fogás, amit percek alatt elkészíthetsz!

Paradicsomos tojás
Paradicsomos tojás

Paradicsomos tojás – Egyszerű, laktató és ínycsiklandó fogás

A paradicsomos tojás az egyik legegyszerűbb és legfinomabb étel, amit pillanatok alatt elkészíthetünk. Friss, zamatos paradicsom, tojás és néhány fűszer – ennyi kell csupán ahhoz, hogy egy igazi otthoni, házias fogást varázsoljunk az asztalra. Ráadásul egyetlen serpenyőben elkészül, így a mosogatás is minimális.

De mitől lesz igazán finom? Hogyan érhetjük el, hogy a tojás ne legyen gumis, a paradicsom pedig pont kellemesen szaftos maradjon?

Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan készítsük el ezt a mennyei fogást!

Miért érdemes paradicsomos tojást készíteni?

Az egyik legjobb dolog ebben az ételben, hogy olcsó, gyors és egészséges. Tojás szinte mindig van otthon, és egy kis paradicsom is akad a kamrában vagy a hűtőben.

Ezen kívül:

  • Fehérjedús – A tojás kiváló fehérjeforrás, ami hosszú időre eltelít.
  • Frissítő és könnyed – A paradicsom lédús, savanykás zamata tökéletesen ellensúlyozza a tojás lágyságát.
  • Számtalan módon variálható – Fűszerezhetjük csípősen, tehetünk bele hagymát, sajtot, sőt még kolbászt is.

Ha valami gyors és finom reggelire, ebédre vagy akár vacsorára vágyunk, a paradicsomos tojás mindig jó választás.

Hozzávalók (2 személyre)

  • 4 db tojás
  • 2 db közepes paradicsom (vagy 200 g konzerv darabolt paradicsom)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj (vagy vaj)
  • Só, bors ízlés szerint
  • ½ teáskanál cukor (opcionális)
  • ½ teáskanál pirospaprika (elhagyható)
  • 1 csipet bazsalikom vagy oregano (opcionális)
  • Friss petrezselyem a tálaláshoz

Lépésről lépésre: Így készül a tökéletes paradicsomos tojás

1. Előkészítés

A főzés egyik legfontosabb része az előkészítés. Ha minden kéznél van, sokkal gördülékenyebben megy a munka.

  • A hagymát apróra vágjuk.
  • A fokhagymát lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk.
  • A paradicsomokat forró vízbe tesszük fél percre, majd meghámozzuk és felkockázzuk. (Ha konzervet használunk, ezt a lépést kihagyhatjuk.)
  • A tojásokat egy tálba ütjük, és villával lazán felverjük.

2. A hagyma és a fokhagyma megpirítása

Egy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olívaolajat vagy a vajat. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és pár perc alatt üvegesre pirítjuk. Amikor már kellemes illata van, mehet bele a fokhagyma is.

Vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz! Keverjük gyakran, és 30-40 másodperc után lépjünk a következő lépésre.

3. A paradicsom hozzáadása

Jöhet a főszereplő: a paradicsom! Beledobjuk a serpenyőbe, és egy csipet sóval, borssal ízesítjük. Ha a paradicsom túl savanyú, egy fél teáskanál cukor segíthet az ízek kiegyensúlyozásában.

Lefedve 5-6 percig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul, és kellemes szaftot enged. Közben néha keverjük meg, hogy ne égjen le.

4. A tojás beleöntése

Ha a paradicsom már szépen besűrűsödött, ideje hozzáadni a felvert tojásokat.

  • Öntsük bele a tojást, és lassú tűzön keverjük folyamatosan.
  • Fontos, hogy ne süssük túl – a tojás legyen selymes, krémes állagú!
  • Ha szeretjük, hogy darabosabb maradjon, csak óvatosan forgassuk át.

Körülbelül 2-3 perc alatt elkészül.

5. Tálalás

Ha a tojás már krémes, de nem folyós, levesszük a tűzről. Szórhatunk rá friss petrezselymet vagy bazsalikomot, és azonnal tálaljuk.

Hogyan érdemes tálalni?

A paradicsomos tojás magában is isteni, de egy kis kiegészítővel még finomabb lehet:

  • Friss, ropogós bagettel – Tunkolni való szaftja miatt kenyérrel az igazi!
  • Piritóssal – Egy kis fokhagymás vagy vajas pirítós remekül passzol hozzá.
  • Rizzsel vagy bulgurral – Ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, körettel is ehetjük.

Bármilyen formában fogyasztjuk, garantáltan laktató és finom lesz!

Tippek a tökéletes paradicsomos tojáshoz

  • Ne hagyjuk a tojást túl sokáig a serpenyőben! Akkor a legfinomabb, ha még kissé lágy marad.
  • Ne spóroljunk a fűszerekkel! Egy kis bazsalikom, oregánó vagy friss koriander feldobja az ízeket.
  • Ha szeretjük a csípőset, adjunk hozzá egy csipet chiliport vagy friss csilit.
  • Használhatunk vajat is az olaj helyett – ettől még gazdagabb lesz az íze.

Összességében

A paradicsomos tojás egy egyszerű, olcsó és nagyon finom étel, amit percek alatt elkészíthetünk. Ráadásul a klasszikus változaton túl rengeteg módon variálhatjuk – ízlés szerint fűszerezhetjük, gazdagíthatjuk hagymával, sajttal vagy akár kolbásszal.

Akár reggelire, akár gyors ebédre vagy könnyű vacsorára készítjük, mindig jó választás. Egy próbát mindenképp megér!

Ti hogyan készítitek a paradicsomos tojást? Osszátok meg velünk a kedvenc trükkjeiteket!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Bundáskenyér sütőben: Ropogós, olajmentes csoda, amit imádni fogsz!

Bundás kenyér sütőben: Olaj nélkül is ropogós és ellenállhatatlan!

Sajtos-sonkás bundáskenyér: a klasszikus reggeli új szintre emelve!

Be the first to comment on "Paradicsomos tojás: A legegyszerűbb, mégis legfinomabb házias fogás, amit percek alatt elkészíthetsz!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*