Paradicsomos tojás – Egyszerű, laktató és ínycsiklandó fogás
A paradicsomos tojás az egyik legegyszerűbb és legfinomabb étel, amit pillanatok alatt elkészíthetünk. Friss, zamatos paradicsom, tojás és néhány fűszer – ennyi kell csupán ahhoz, hogy egy igazi otthoni, házias fogást varázsoljunk az asztalra. Ráadásul egyetlen serpenyőben elkészül, így a mosogatás is minimális.
De mitől lesz igazán finom? Hogyan érhetjük el, hogy a tojás ne legyen gumis, a paradicsom pedig pont kellemesen szaftos maradjon?
Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan készítsük el ezt a mennyei fogást!
Miért érdemes paradicsomos tojást készíteni?
Az egyik legjobb dolog ebben az ételben, hogy olcsó, gyors és egészséges. Tojás szinte mindig van otthon, és egy kis paradicsom is akad a kamrában vagy a hűtőben.
Ezen kívül:
- Fehérjedús – A tojás kiváló fehérjeforrás, ami hosszú időre eltelít.
- Frissítő és könnyed – A paradicsom lédús, savanykás zamata tökéletesen ellensúlyozza a tojás lágyságát.
- Számtalan módon variálható – Fűszerezhetjük csípősen, tehetünk bele hagymát, sajtot, sőt még kolbászt is.
Ha valami gyors és finom reggelire, ebédre vagy akár vacsorára vágyunk, a paradicsomos tojás mindig jó választás.
Hozzávalók (2 személyre)
- 4 db tojás
- 2 db közepes paradicsom (vagy 200 g konzerv darabolt paradicsom)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj (vagy vaj)
- Só, bors ízlés szerint
- ½ teáskanál cukor (opcionális)
- ½ teáskanál pirospaprika (elhagyható)
- 1 csipet bazsalikom vagy oregano (opcionális)
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
Lépésről lépésre: Így készül a tökéletes paradicsomos tojás
1. Előkészítés
A főzés egyik legfontosabb része az előkészítés. Ha minden kéznél van, sokkal gördülékenyebben megy a munka.
- A hagymát apróra vágjuk.
- A fokhagymát lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk.
- A paradicsomokat forró vízbe tesszük fél percre, majd meghámozzuk és felkockázzuk. (Ha konzervet használunk, ezt a lépést kihagyhatjuk.)
- A tojásokat egy tálba ütjük, és villával lazán felverjük.
2. A hagyma és a fokhagyma megpirítása
Egy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olívaolajat vagy a vajat. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és pár perc alatt üvegesre pirítjuk. Amikor már kellemes illata van, mehet bele a fokhagyma is.
Vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz! Keverjük gyakran, és 30-40 másodperc után lépjünk a következő lépésre.
3. A paradicsom hozzáadása
Jöhet a főszereplő: a paradicsom! Beledobjuk a serpenyőbe, és egy csipet sóval, borssal ízesítjük. Ha a paradicsom túl savanyú, egy fél teáskanál cukor segíthet az ízek kiegyensúlyozásában.
Lefedve 5-6 percig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul, és kellemes szaftot enged. Közben néha keverjük meg, hogy ne égjen le.
4. A tojás beleöntése
Ha a paradicsom már szépen besűrűsödött, ideje hozzáadni a felvert tojásokat.
- Öntsük bele a tojást, és lassú tűzön keverjük folyamatosan.
- Fontos, hogy ne süssük túl – a tojás legyen selymes, krémes állagú!
- Ha szeretjük, hogy darabosabb maradjon, csak óvatosan forgassuk át.
Körülbelül 2-3 perc alatt elkészül.
5. Tálalás
Ha a tojás már krémes, de nem folyós, levesszük a tűzről. Szórhatunk rá friss petrezselymet vagy bazsalikomot, és azonnal tálaljuk.
Hogyan érdemes tálalni?
A paradicsomos tojás magában is isteni, de egy kis kiegészítővel még finomabb lehet:
- Friss, ropogós bagettel – Tunkolni való szaftja miatt kenyérrel az igazi!
- Piritóssal – Egy kis fokhagymás vagy vajas pirítós remekül passzol hozzá.
- Rizzsel vagy bulgurral – Ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, körettel is ehetjük.
Bármilyen formában fogyasztjuk, garantáltan laktató és finom lesz!
Tippek a tökéletes paradicsomos tojáshoz
- Ne hagyjuk a tojást túl sokáig a serpenyőben! Akkor a legfinomabb, ha még kissé lágy marad.
- Ne spóroljunk a fűszerekkel! Egy kis bazsalikom, oregánó vagy friss koriander feldobja az ízeket.
- Ha szeretjük a csípőset, adjunk hozzá egy csipet chiliport vagy friss csilit.
- Használhatunk vajat is az olaj helyett – ettől még gazdagabb lesz az íze.
Összességében
A paradicsomos tojás egy egyszerű, olcsó és nagyon finom étel, amit percek alatt elkészíthetünk. Ráadásul a klasszikus változaton túl rengeteg módon variálhatjuk – ízlés szerint fűszerezhetjük, gazdagíthatjuk hagymával, sajttal vagy akár kolbásszal.
Akár reggelire, akár gyors ebédre vagy könnyű vacsorára készítjük, mindig jó választás. Egy próbát mindenképp megér!
Ti hogyan készítitek a paradicsomos tojást? Osszátok meg velünk a kedvenc trükkjeiteket!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Bundáskenyér sütőben: Ropogós, olajmentes csoda, amit imádni fogsz!
Bundás kenyér sütőben: Olaj nélkül is ropogós és ellenállhatatlan!
Sajtos-sonkás bundáskenyér: a klasszikus reggeli új szintre emelve!
Be the first to comment on "Paradicsomos tojás: A legegyszerűbb, mégis legfinomabb házias fogás, amit percek alatt elkészíthetsz!"