Bundáskenyér sütőben – ropogós, olajmentes változat
A bundáskenyér az egyik legnagyobb reggeli (vagy akár vacsora) klasszikus, amit szinte mindenki imád. Ropogós külső, puha belső, és az a kellemes tojásos íz – egyszerűen ellenállhatatlan. De mi lenne, ha nem kellene olajban tocsognia, és még egészségesebb is lehetne? Jó hír: a sütőben készült bundáskenyér is ugyanolyan finom, ha nem finomabb!
Most megmutatjuk, hogyan készíthetitek el ezt a tökéletes fogást sütőben, több változatban is. Akár a klasszikus verziót szeretnétek, akár sajtosat, fokhagymásat vagy éppen édeset, itt megtaláljátok a számotokra megfelelőt!
Miért érdemes sütőben készíteni a bundáskenyeret?
A hagyományos bundáskenyér olajban sül, ami nemcsak több zsiradékot jelent, hanem néha nehéz és zsíros is lesz tőle. A sütőben készült verzió ezzel szemben:
- Egészségesebb, hiszen nem szív magába annyi olajat.
- Kevésbé macerás, mert nem kell mellette állni és forgatni.
- Egyszerre több adag készülhet el, így a család vagy a vendégek sem várnak sokáig.
- Nem lesz olajszag a lakásban, ami valljuk be, hatalmas előny.
Ha mindezek után kipróbálnátok a sütőben sült bundáskenyeret, íme néhány szuper recept!
1. Klasszikus bundáskenyér sütőben
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 szelet kenyér (lehet fehér, rozsos, teljes kiőrlésű)
- 3 tojás
- 100 ml tej
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 evőkanál vaj (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral vagy kenjük ki vajjal.
- Egy mélyebb tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, a sót és a borsot.
- Mártsuk bele a kenyérszeleteket úgy, hogy jól beszívják a tojásos keveréket, de ne ázzanak el teljesen.
- Helyezzük a szeleteket a sütőpapírra, majd süssük 10-12 percig, amíg aranybarnák lesznek. Félidőben fordítsuk meg őket.
- Frissen, egy kis tejföllel vagy zöldségekkel tálaljuk.
2. Sajtos bundáskenyér sütőben
Ha a klasszikus receptet egy kis extrával turbóznátok fel, próbáljátok ki a sajtos verziót!
Hozzávalók:
- 4 szelet kenyér
- 3 tojás
- 100 ml tej
- 50 g reszelt sajt (trappista, edami vagy cheddar)
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200°C-ra. Vajazzunk ki egy tepsit vagy béleljük ki sütőpapírral.
- Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, a sót és a borsot.
- A kenyérszeleteket mártsuk bele a tojásos keverékbe, majd helyezzük a tepsibe.
- Szórjuk meg mindegyiket reszelt sajttal.
- Süssük 12-15 percig, amíg a sajt ráolvad és kissé megpirul.
- Tálalás előtt érdemes egy kis friss petrezselyemmel megszórni!
3. Fokhagymás, fűszeres bundáskenyér
Szeretitek a karakteresebb ízeket? A fokhagymás, fűszeres bundáskenyér igazi ízbomba lesz!
Hozzávalók:
- 4 szelet kenyér
- 3 tojás
- 100 ml tej
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Vajazzunk ki egy tepsit.
- Egy mély tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, a fokhagymát és a fűszereket.
- A kenyérszeleteket mártsuk bele a fűszeres tojásba, majd helyezzük a tepsibe.
- Süssük 12-15 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Kiváló mártogatóssal vagy friss salátával tálalható!
4. Édes bundáskenyér sütőben
Nemcsak sós változatban készülhet bundáskenyér! Az édes verzió egy gyors és mennyei reggeli lehet.
Hozzávalók:
- 4 szelet kalács vagy toastkenyér
- 3 tojás
- 100 ml tej
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, és vajjal kikent tepsit készítünk elő.
- Egy tálban felverjük a tojásokat a tejjel, a vaníliás cukorral és a fahéjjal.
- A kenyérszeleteket belemártjuk, majd a tepsibe rakjuk.
- 10-12 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítjuk.
- Tálaláskor mézzel vagy juharsziruppal meglocsoljuk.
Tippek a tökéletes sütőben sült bundáskenyérhez
- Ha szárazabb kenyeret használtok, az jobban felszívja a tojásos keveréket, így finomabb lesz.
- A forró sütő segít abban, hogy a külseje ropogós, belseje pedig puha maradjon.
- Ha igazán extra változatot szeretnétek, próbáljátok ki a töltött bundáskenyeret sajttal vagy sonkával.
Összességében
Bármelyik verziót is készítitek el, garantált a siker! Legyen szó klasszikusról, sajtosról vagy édesről, a sütőben sült bundáskenyér tökéletes választás reggelire, vacsorára, vagy akár egy lusta hétvégi brunchra.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tojásos leves: Az egyszerűség és íz harmóniája egy tányérban
Tojásos reggeli gyerekeknek: 5 ínycsiklandó és tápláló recept a nap indításához
5 tojásos reggeli, ami feldobja a napodat: Egyszerű és mennyei receptek!
Be the first to comment on "Bundáskenyér sütőben: Ropogós, olajmentes csoda, amit imádni fogsz!"