Bundáskenyér sajtos-sonkás változatban: ropogós, laktató és ellenállhatatlan
A bundáskenyér az egyik legnagyobb retró klasszikus a magyar konyhában. Nincs benne semmi bonyolult, mégis valahogy mindenki imádja. A ropogósra sült külső, a puha belső és az enyhén sós, tojásos ízvilág tökéletes reggeli vagy akár egy gyors vacsora lehet. De miért ne dobnánk fel egy kicsit? Ha szereted a sonkát és a sajtot, akkor ezt a receptet neked találták ki!
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készítheted el a bundáskenyér extra laktató, sajtos-sonkás változatát, amely garantáltan elvarázsol mindenkit.
Miért érdemes kipróbálni ezt a változatot?
A hagyományos bundáskenyér finom, de ez a sajtos-sonkás verzió egy teljes értékű fogást eredményez. A sajt ráolvad a belső rétegekre, a sonka pedig sós, füstös ízt ad neki. Nemcsak laktatóbb, hanem még ínycsiklandóbb is!
Ráadásul ez a recept tökéletes arra is, hogy felhasználjuk a maradék kenyeret. Ha van otthon pár szelet szárazabb pékáru, ne dobd ki! A tojásos keverék csodát művel vele.
Hozzávalók 2-3 főre
- 6 szelet kenyér (lehet fehér, rozsos vagy akár bagett is)
- 3 tojás
- 100 ml tej
- 100 g reszelt sajt (trappista, gouda, edami vagy cheddar)
- 6 szelet sonka (főtt, füstölt vagy serrano is lehet)
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet fokhagymapor (opcionális)
- 1 evőkanál vaj vagy olaj a sütéshez
Lépésről lépésre: így készítsd el a tökéletes sajtos-sonkás bundáskenyeret
1. Készítsük elő a kenyereket
A szeleteket párosítsuk össze: minden második szeletet kenjünk meg egy kevés vajjal, majd tegyünk rá egy szelet sonkát és szórjunk rá egy adag reszelt sajtot. Ezután fedjük be egy másik szelettel, mintha szendvicset készítenénk.
2. Keverjük ki a tojásos masszát
Egy mélyebb tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet, a sót, a borsot és ízlés szerint egy kis fokhagymaport. Ez a lépés kulcsfontosságú: a tej selymessé teszi a bundát, míg a fűszerek feldobják az ízét.
3. Mártsuk bele a szendvicseket
Fogjuk a sonkás-sajtos kenyérszendvicseket, és egyesével mártsuk bele őket a tojásos keverékbe. Ügyeljünk rá, hogy mindkét oldaluk jól megszívja magát! Ha vastagabb kenyeret használunk, akkor pár másodpercig hagyjuk ázni, hogy a tojás bejusson a belsejébe is.
4. Süssük aranybarnára
Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanál vajat vagy olajat, majd közepes lángon süssük meg a bundáskenyereket. Oldalanként 2-3 perc elegendő, de figyeljünk arra, hogy szépen aranybarnára piruljon. A sajt a belsejében megolvad, a sonka pedig átmelegszik, így minden falat tökéletes lesz.
Tippek és variációk
- Tedd még különlegesebbé! Egy kevés mustár vagy majonéz a kenyér belső oldalára kenve extra ízt ad neki.
- Szereted a ropogósabb bundát? Keverj a tojásos masszába egy evőkanál zsemlemorzsát! Ettől még vastagabb és ropogósabb lesz a panír.
- Süssd sütőben! Ha nem akarsz serpenyővel bajlódni, előmelegített sütőben is megsütheted. 180°C-on, légkeveréses módban 15 perc alatt tökéletesen átsül.
- Extra sajtos verzió: A kész bundáskenyeret még forrón szórd meg egy kis reszelt sajttal, így még ellenállhatatlanabb lesz.
Mit tálaljunk mellé?
A sajtos-sonkás bundáskenyér önmagában is isteni, de ha szeretnénk még izgalmasabbá tenni, kínálhatunk mellé különféle köreteket:
- Friss saláta: Egy egyszerű paradicsomos vagy uborka saláta frissességet ad az étel mellé.
- Fokhagymás tejföl: Egy kis tejföllel és zúzott fokhagymával keverve tökéletes mártogatós lehet.
- Savanyúságok: Kovászos uborka, csemegeuborka vagy savanyított paprika tökéletes kontrasztot ad a gazdag, sajtos ízekhez.
Összességében
Ez a sajtos-sonkás bundáskenyér igazi komfortétel. Laktató, ropogós, mégis könnyen elkészíthető. Akár reggelire, akár vacsorára is tökéletes választás, és garantáltan az egész család imádni fogja.
Próbáljátok ki!
Ha van egy saját titkos hozzávalótok, amitől még finomabb lesz, osszátok meg velünk!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tojásos leves: Az egyszerűség és íz harmóniája egy tányérban
Tojásos reggeli gyerekeknek: 5 ínycsiklandó és tápláló recept a nap indításához
5 tojásos reggeli, ami feldobja a napodat: Egyszerű és mennyei receptek!
Be the first to comment on "Sajtos-sonkás bundáskenyér: a klasszikus reggeli új szintre emelve!"