Brownie recept tojás nélkül – így készül a tökéletes tojásmentes csokicsoda
A brownie az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elkészíthető sütemény, amit csak ismerünk. Gazdag, csokis, szaftos – minden falatja élvezet. De mi van akkor, ha valamiért nem használhatunk tojást? Lehet ez ételallergia, vegán életmód, vagy egyszerűen csak az, hogy elfogyott otthon a tojás. Bármi is az ok, van jó hírünk: tojáspótlás mellett is készíthetünk mennyei brownie-t, amit senki sem mondana meg róla, hogy „mentes”.
Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetünk puha belsejű, mégis picit roppanós tetejű brownie-t tojás nélkül. Közben pedig hozunk néhány extra tippet is, ha szeretnénk feldobni az alapreceptet.
Miért működik a brownie tojás nélkül is?
A tojás a legtöbb süteményben állagjavítóként működik – segít összetartani a tésztát, szaftosságot ad, és emeli is egy kicsit a sütit. De a brownie-nál pont az a lényeg, hogy ne legyen túl levegős. Itt a szaftosságon, a tömény csokoládéízen van a hangsúly. Ezért könnyebben helyettesíthető a tojás, mint például egy piskótánál.
Ehhez pedig többféle módszer közül választhatunk. Használhatunk lenmagot, almaszószt, natúr joghurtot, banánt, vagy akár növényi tejet egy kis extra sütőporral. Mi most egy olyan verziót mutatunk, ami almaszósszal készül, mert ez a legsemlegesebb ízű megoldás, és nagyon jó állagot ad a süteménynek.
Hozzávalók (egy kb. 20x20 cm-es tepsihez)
- 150 g finomliszt
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 100 g cukor (kristály vagy nádcukor is jó)
- 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
- 100 g almaszósz (házi vagy bolti)
- 100 ml növényi tej (pl. zab, mandula, szójatej)
- 100 ml növényi olaj (pl. napraforgó, kókusz)
- 100 g étcsokoládé (aprítva vagy csokicsepp formában)
Tipp: Ha szeretjük a ropogósabb textúrákat, tehetünk bele diót vagy mogyorót is.
A brownie elkészítése lépésről lépésre
1. Előkészületek
Első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsük elő a tepsit. Kibélelhetjük sütőpapírral, vagy vékonyan kiolajozhatjuk és lisztezhetjük. Így könnyebb lesz később kiszedni a sütit, és nem ragad bele.
2. Száraz hozzávalók összekeverése
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a sót és a cukrot. Ez lesz a brownie száraz alapja. Fontos, hogy ne maradjon benne csomó, érdemes egy habverővel vagy szitával átkeverni.
3. Nedves hozzávalók előkészítése
Egy másik tálban keverjük össze a növényi tejet, az olajat, az almaszószt és a vaníliát. Ezt nem kell habosítani, elég, ha egynemű lesz.
4. A tészta összeállítása
Öntsük a nedves keveréket a száraz alaphoz, és könnyed mozdulatokkal keverjük össze. Nem kell túlkeverni, mert akkor túlságosan tömör lehet a végeredmény. Ha már nincsenek lisztcsomók, készen is vagyunk. Ekkor jöhet hozzá az apróra vágott csoki (és ha szeretnénk, a diófélék is).
5. Sütés
Öntsük a tésztát a tepsibe, egyengessük el a tetejét. Süssük 20–25 percig, légkeveréses sütőben kicsit rövidebb idő is elég lehet.
Ne süssük túl! A brownie akkor jó, ha a közepe még enyhén lágy, mert hűlés közben tovább szilárdul. Egy fogpiszkálóval ellenőrizhetjük: ha már nem nyers, de nem is teljesen száraz, kivehetjük.
Hűtés és szeletelés
Ez a rész nehezebb, mint maga a sütés – várni kell, míg teljesen kihűl. A meleg brownie még nagyon morzsálódik, de ha kivárjuk a szobahőmérsékleten való lehűlést, gyönyörűen lehet majd szeletelni.
Mi általában legalább 1 órát várunk, de még jobb, ha betesszük egy kicsit a hűtőbe. Akkor lesz az igazi!
Variációk, amikkel kísérletezhetünk
Ez az alaprecept nagyon sokféleképpen variálható:
- Banános változat: az almaszószt cseréljük érett, pépesített banánra. Édesebb lesz, és enyhe banánízű.
- Mogyoróvajas brownie: keverjünk a tésztába 2 evőkanál mogyoróvajat, mennyei lesz!
- Kávés csavar: adjunk hozzá 1-2 teáskanál instant kávét, ami kiemeli a csoki ízét.
- Csípős brownie: egy kis cayenne-bors vagy chilipehely egészen izgalmassá teheti a megszokott receptet.
Tárolás és eltarthatóság
A kész brownie légmentesen záródó dobozban 3-4 napig is eláll szobahőmérsékleten, bár nálunk sosem bírja addig… Ha szeretnénk, hűtőben is tárolhatjuk, de akkor kicsit szilárdabb lesz az állaga. Melegítés után újra puha és omlós lesz!
Le is fagyaszthatjuk, adagokra vágva, jól zárható zacskóban. Így bármikor előkaphatunk egy szeletet, ha ránk tör a csokivágy.
Miért szeretjük ezt a receptet?
Mert gyors, egyszerű és mindig működik. Nem kell hozzá semmi extra hozzávaló, nem kell robotgép, és mégis tökéletes lesz. Ráadásul senki sem fogja hiányolni a tojást belőle.
Sőt, sokszor még szaftosabb is, mint a hagyományos változat!
Ez a brownie remek választás, ha vendégeink jönnek, ha gyorsan szeretnénk valami édeset készíteni, vagy ha gyerekekkel sütnénk közösen – hiszen nem tartalmaz nyers tojást, így bátrabban lehet kóstolgatni a tésztát is.
Összességében
A tojásmentes brownie nem kompromisszum – ez egy teljes értékű, gazdag, csokis élmény. Ha eddig azért nem sütöttünk brownie-t, mert nem volt otthon tojás, vagy tojásallergiások vannak a családban, most már nincs több kifogásunk.
Próbáljuk ki ezt a receptet, és bátran variáljuk a saját ízlésünk szerint. Mert a legjobb receptek mindig azok, amiket kicsit a magunk képére formálunk.
Ha pedig megsütöttük, osszuk meg a végeredményt másokkal is – vagy tartsuk meg magunknak az utolsó szeletet… mi nem ítélkezünk. 🙂
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tojás + virsli = zseniális! Próbáld ki így, és másképp többé nem csinálod!
Elronthatatlan lágytojás recept – Percre pontos főzési útmutató!
Krémes, friss, ellenállhatatlan – így készül az újhagymás tojáskrém!
Be the first to comment on "Tojás nélkül is tökéletes: így készül a legcsokisabb brownie!"