Tojás elkészítése lépésről lépésre – Minden, amit tudni érdemes
A tojás az egyik legsokoldalúbb alapanyag a konyhában. Reggelire, ebédre, vacsorára vagy épp egy kiadós süteményhez is felhasználhatjuk. Sőt, még akkor is jó szolgálatot tesz, ha éppen nincs otthon semmi más.
Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden hasznos tudnivalót a tojás elkészítéséről – kezdőknek és haladóknak egyaránt.
Mielőtt nekiállunk – pár szó a tojás kiválasztásáról
A jó étel mindig a jó alapanyagnál kezdődik. A tojásnál ez hatványozottan igaz. Próbáljunk friss, lehetőleg háztáji vagy legalább szabadtartásból származó tojást választani. Ezeknek nemcsak az íze jobb, de az állaga is sokkal megbízhatóbb.
Honnan tudjuk, hogy friss a tojás?
Egy egyszerű trükk: tegyük vízbe! A friss tojás lesüllyed, a régi viszont lebegni kezd. Ha függőlegesen áll meg az alján, már nem teljesen friss – de még nem romlott. Viszont ha lebeg, inkább ne használjuk fel.
Lágytojás – amikor az egyszerűség a tökéletesség
A lágytojás sokunk gyerekkorát idézi. A kissé folyós sárgája, a meleg fehérje, egy szelet friss kenyér – ennél több nem is kell a reggelhez.
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 db tojás
- víz
- só ízlés szerint
Így készítjük el:
- Egy kisebb lábasban forraljunk vizet.
- Amint forr, óvatosan tegyük bele a tojásokat egy kanál segítségével.
- Állítsunk be egy időzítőt 4-5 percre. Ez elég ahhoz, hogy a fehérje megfőjön, de a sárgája krémes maradjon.
- Ha letelt az idő, vegyük ki a tojásokat, és azonnal tegyük hideg vízbe, hogy megállítsuk a főzést.
- Tálaljuk sóval, friss kenyérrel vagy pirítóssal.
Tipp: Ha picit lágyabb sárgáját szeretnénk, akkor 4 perc elég. Aki sűrűbb, kenhető sárgát szeretne, annak inkább 5 perc legyen a nyerő.
Keménytojás – az univerzális klasszikus
A keménytojás szinte mindenben helytáll: salátában, szendvicsben, magában, vagy töltelékként. Elkészítése egyszerű, de sokan mégis elrontják.
Így csináljuk jól:
- Tegyük a tojásokat hideg vízbe, hogy ellepje őket.
- Tegyük fel főni közepes lángon.
- Amikor a víz elkezd forrni, indítsuk az időzítőt 9-10 percre.
- Főzés után azonnal hűtsük le a tojásokat hideg víz alatt – így könnyebb lesz megpucolni őket, és nem szürkés a sárgája.
Tipp: Egy kis ecetet vagy sót is tehetünk a vízbe, így kevésbé repednek meg főzés közben.
Tükörtojás – ropogós szélű vagy krémes aljú?
A tükörtojás elkészítésének is több iskolája van. Van, aki ropogós szélűre szereti, mások inkább puhára. Mi most mindkettő verziót megmutatjuk.
Hozzávalók (2 főre):
- 2-4 tojás
- kevés olaj vagy vaj
- só, bors
Ropogós szélű tükörtojás:
- Hevítsünk egy kevés olajat egy serpenyőben.
- Törjük bele a tojást óvatosan, hogy ne folyjon szét.
- Süssük közepes lángon 2-3 percig, míg a széle barnulni kezd.
- A sárgája maradjon folyós – ne fordítsuk meg.
Krémes, „napos” tükörtojás:
- Használjunk vajat az olaj helyett.
- Közepesnél alacsonyabb lángon süssük.
- Ha szeretnénk, egy fedőt is tehetünk rá, hogy a fehérje átpárolódjon.
- Sózzuk, borsozzuk – és kész!
Rántotta – ahány ház, annyi szokás
A rántotta igazi komfortétel. Egy serpenyő, néhány tojás, és már kész is a napindító.
A mi kedvenc alapreceptünk:
Hozzávalók:
- 4 tojás
- só, bors
- kevés tej vagy tejszín (opcionális)
- vaj vagy olaj a sütéshez
Lépésről lépésre:
- Törjük fel a tojásokat egy tálba.
- Sózzuk, borsozzuk, keverjük fel egy villával. Ha lágyabb állagot szeretnénk, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.
- Forrósítsunk fel egy kevés vajat a serpenyőben.
- Öntsük bele a tojásos keveréket, és közepes lángon süssük.
- Fakanállal óvatosan mozgassuk, hogy darabos legyen.
- Ne süssük túl! Amikor már nem folyik, de még krémes, vegyük le a tűzről.
Variációk:
- Pirított hagyma
- Kolbászkarikák
- Friss snidling vagy petrezselyem
- Reszelt sajt a végén
Omlett – ha egy kis eleganciára vágyunk
Az omlett a rántotta elegánsabb rokona. Lehet vékony, hajtogatott, töltött vagy natur. Nem bonyolult, de kis odafigyelést igényel.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- só, bors
- vaj
- töltelék ízlés szerint: sajt, sonka, zöldségek
Így készítjük:
- Verjük fel a tojásokat sóval és borssal.
- Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, tegyünk bele egy kis vajat.
- Öntsük bele a tojást, és hagyjuk, hogy alul megszilárduljon.
- Fakanállal óvatosan mozgassuk, de ne törjük darabokra.
- Ha a teteje még kissé krémes, szórjuk rá a tölteléket.
- Hajtogassuk félbe, és tálaljuk azonnal.
Tipp: Az omlett belseje maradhat egy kicsit lágyabb – így lesz igazán szaftos.
Főtt tojás pucolása egyszerűen
A főtt tojás pucolása néha kihívás lehet. De van pár trükk, amitől gyerekjáték lesz:
- Ne frissen főtt tojást pucoljunk, hanem hagyjuk picit hűlni.
- Törjük meg finoman az egész héjat, és görgessük az asztalon, hogy meglazuljon.
- Induljunk a tompa végéről, ott van egy kis légbuborék, onnan könnyebb kezdeni.
Tárolás – hogyan tartsuk frissen a tojást és a maradékokat?
- A nyers tojást tároljuk hűtőben, dobozban vagy a saját tojástartójában.
- A főtt tojás is eláll 4-5 napig a hűtőben – héj nélkül lefedve.
- A megmaradt rántottát, omlettet másnap is ehetjük, ha hűtőben tároltuk.
Összességében
Tojásból csodát varázsolni nem is olyan nehéz…
Lágytojás, keménytojás, tükörtojás, rántotta, omlett – mind ugyanabból az alapanyagból, mégis mennyire más! A tojás elkészítése egyszerű, gyors, és szinte mindig van otthon hozzá minden.
Nem kell bonyolult recepteket követni ahhoz, hogy finomat együnk. Csak egy kis figyelem, egy jó serpenyő, és pár perc – ennyi az egész.
Legközelebb, ha nem tudjuk, mit főzzünk, nyúljunk bátran a tojás után. Rengeteg lehetőség rejlik benne – csak rajtunk múlik, hogyan hozzuk ki belőle a legtöbbet.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tojásmentes csodák a konyhában – kipróbált és működő receptek.
Elfogyott a tojás? Így süss tökéletes süteményt nélküle is – 6 bevált trükk lépésről lépésre!
Tojás + liszt = vacsoracsoda! 5 pofonegyszerű recept, amit azonnal ki akarsz próbálni.
Be the first to comment on "Tojásból csoda percek alatt – Így készítsd el mesterien a legegyszerűbb alapanyagot!"