Újhagymás tojáskrém – krémes finomság, amit nem lehet megunni
Van az úgy, hogy reggel nem kívánjuk a felvágottat, a sajtot már unjuk, és valami egyszerű, de mégis házi ízekre vágyunk. Ilyenkor jön képbe egy jóféle tojáskrém, amiben az újhagyma frissessége igazi tavaszi lendületet ad az egésznek. És a legjobb az egészben? 15-20 perc alatt elkészül.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt a klasszikus, mégis különleges krémet, amit kenyérre kenve, vendégvárónak vagy akár reggelire is bátran bevethetünk.
Miért pont újhagymás tojáskrém?
Egyszerű. Mert olcsó, gyors, isteni finom, és még egészséges is. Tele van fehérjével, krémes, de nem zsíros, friss, de mégis laktató. Az újhagyma pedig pont annyit dob rajta, hogy ne legyen unalmas, de ne is nyomja el a tojás ízét.
Nem utolsósorban pedig tökéletes maradékhasznosító. Ha főtt tojás maradt a hűtőben, ne dobjuk ki – krémesítsük!
Hozzávalók (kb. 4 adaghoz)
- 6 db tojás
- 3-4 szál zsenge újhagyma
- 2 evőkanál tejföl vagy görög joghurt
- 1 evőkanál majonéz (elhagyható, ha könnyebb verziót szeretnénk)
- 1 teáskanál mustár
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- csipetnyi fűszerpaprika vagy snidling a tetejére (opcionális)
Extra tipp: Ha különlegesebbre vágyunk, keverhetünk bele egy csipet curryport vagy egy kis reszelt tormát is.
Előkészületek – Tojásfőzés mesterfokon
Lehet, hogy triviálisnak tűnik, de a tökéletes főtt tojás az egész recept alapja.
- Tegyünk fel egy lábos vizet forrni.
- Óvatosan helyezzük bele a tojásokat.
- Amikor újra forrni kezd a víz, állítsunk be egy időzítőt 10 percre.
- Ha letelt, azonnal szedjük ki őket és tegyük hideg vízbe, így könnyen meg tudjuk majd pucolni.
Ha jól csináltuk, a sárgája szép, morzsálódásmentes lesz, és nem lesz zöldes pereme – ez utóbbi a túlfőzés jele.
Lépésről lépésre: így készül az újhagymás tojáskrém
Most jön a legjobb rész. Fogjuk a friss hozzávalókat, és kezdődhet a kenceficézés.
1. Lépés: Tojások megpucolása és aprítása
A főtt tojásokat megpucoljuk. Ezután ízlés szerint villával összetörjük vagy késsel apróra vágjuk. Ha krémesebb állagra vágyunk, nyugodtan használhatunk aprítógépet vagy botmixert – de ne pépesítsük túl.
2. Lépés: Újhagyma felaprítása
A megtisztított újhagymát vékony karikákra vágjuk. Használhatjuk a zöld szárát is, mert az adja az igazán friss ízt. Minél zsengébb, annál jobb.
3. Lépés: Krémesítés
Egy tálban összekeverjük a tojást, a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Jól jöhet egy csipet só és egy tekerésnyi frissen őrölt bors is.
Ha szeretnénk, itt jöhetnek a különleges fűszerek – curry, pirospaprika vagy akár egy kis citromlé, ha savanykásabb ízvilágra vágyunk.
4. Lépés: Hozzáadjuk az újhagymát
Ekkor keverjük bele az apróra vágott újhagymát. Óvatosan forgassuk bele, hogy ne törjük szét teljesen. Ne hagyjuk állni túl sokáig, mert a hagyma idővel kesernyés lehet.
5. Lépés: Hűtés (nem kötelező, de jót tesz)
Ha van időnk, tegyük a krémet hűtőbe 30 percre. Az ízek így jobban összeérnek, és kenhetőbb lesz.
Hogyan tálaljuk?
Kenhetjük pirítósra, friss kenyérre vagy puha kiflire. Ha vendégeket várunk, töltsük kis csészékbe vagy poharakba, díszítsük friss zöldfűszerrel – például snidlinggel vagy petrezselyemmel.
Sőt, készíthetünk belőle tojáskrémes szendvicsfalatokat is. Egy kis uborkaszelettel a tetején máris kész a vendégváró falat.
Változatok, amiket érdemes kipróbálni
1. Füstölt verzió: Adjunk hozzá egy csipet füstölt paprika port, vagy keverjünk bele apróra vágott füstölt sajtot.
2. Csípős tojáskrém: Egy kevés aprított chili vagy csípős mustár feldobja az ízvilágot.
3. Kapros változat: Egy kis aprított kapor igazi frissességet visz a krémbe – különösen jó választás halételek mellé.
4. Laktózmentes verzió: Használjunk növényi tejfölt vagy joghurtot, a majonézt pedig hagyjuk ki.
Mire figyeljünk?
- Mindig kóstoljunk! A tojás önmagában nem túl karakteres, ezért bátran ízesítsük.
- Ne legyen túl híg a krém. Inkább krémes, jól kenhető állagú legyen. Ha túl folyós, keverjünk bele még egy főtt tojást.
- Hűtve tároljuk, és legfeljebb 2 nap alatt fogyasszuk el. Mivel friss tejterméket tartalmaz, gyorsan romlik.
Egy kis nosztalgia
Nekünk ez a krém mindig a gyerekkor reggeleit idézi. Amikor a nagyi már hajnalban főzte a tojást, és a konyhában finom újhagymaillat terjengett. Friss házikenyérrel tálalta, mellé egy bögre tea – és már indulhatott is a nap.
Most, felnőttként, mi is továbbvisszük ezt a hagyományt, néha új ízekkel kísérletezve, de mindig megtartva azt az egyszerűséget, amiért szeretjük.
Összességében
Az újhagymás tojáskrém nemcsak egy étel. Egy érzés is. Otthonosság, nyugalom, egy kis nosztalgia a hűtőből.
És ami még jobb – bárki el tudja készíteni, még akkor is, ha nem konyhatündér.
Próbáljátok ki, játsszatok az ízekkel, és keressétek meg a saját kedvenc verziótokat!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tökéletes főtt tojás minden alkalomra – Így készítsd el hibátlanul!
A tökéletes omlett titka – így készítsd el, hogy mindig puha és szaftos legyen!
Lisztes tojás – ropogós csoda pár perc alatt, amit nem lehet abbahagyni!
Be the first to comment on "Krémes, friss, ellenállhatatlan – így készül az újhagymás tojáskrém!"