Tojás + liszt = vacsoracsoda! 5 pofonegyszerű recept, amit azonnal ki akarsz próbálni.

Tojas liszt receptek
Tojas liszt receptek

Tojás-liszt receptek: Egyszerű és finom ötletek a mindennapokra

A tojás és a liszt két olyan alapanyag, ami szinte minden háztartásban megtalálható. Külön-külön is sokféle ételhez használhatjuk őket, de együtt valóságos csodákra képesek!

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány egyszerű, kipróbált receptet, amelyek tojásból és lisztből készülnek, minimális hozzávalóval – mégis mennyei az eredmény. Mutatjuk lépésről lépésre!

Miért érdemes tojás-liszt receptekkel kísérletezni?

Először is: gyorsak. Másodszor: olcsók. Harmadszor: változatosak.

Amikor nincs időnk nagy főzésekre, de valami finomat ennénk, a tojás és a liszt párosa mindig mentőövként szolgál. Akár reggelire, akár ebédre vagy vacsorára keresünk megoldást, ezek az alapanyagok szinte végtelen lehetőséget kínálnak. Ráadásul a legtöbb recept néhány perc alatt elkészül, és nem igényel semmilyen különleges felszerelést.

1. Klasszikus palacsinta – ahogy gyerekkorunkban ettük

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 dl szódavíz (vagy sima víz)
  • csipet só
  • 1 evőkanál olaj a tésztába + kevés a sütéshez

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A tojásokat egy nagy tálban felverjük.
  2. Hozzáadjuk a tejet, majd fokozatosan beleszitáljuk a lisztet.
  3. Keverjük simára, hogy ne maradjanak benne csomók.
  4. Sózzuk meg, majd keverjük hozzá a szódát és az egy evőkanál olajat.
  5. Pihentessük a tésztát 10-15 percig.
  6. Egy palacsintasütőt vékonyan megkenünk olajjal, felhevítjük.
  7. Egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe öntünk, egyenletesen eloszlatjuk.
  8. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük – kb. 1-1 perc.

Tipp: Tölthetjük lekvárral, túróval, kakaóval, vagy akár sós változatban sajttal-sonkával is. A tészta elég semleges ahhoz, hogy bármivel működjön.

2. Sós tojáslepény – villámreggeli 10 perc alatt

Ez egy igazi „mi van a hűtőben” típusú recept. Tojás, liszt és egy kis zöldség, sajt – már kész is a napindító fogás!

Hozzávalók (2 főre):

  • 3 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tej
  • só, bors
  • reszelt sajt, aprított újhagyma, paprika vagy paradicsom ízlés szerint

Így készítjük el:

  1. Egy tálban felverjük a tojásokat.
  2. Beleszórjuk a lisztet, hozzáöntjük a tejet.
  3. Alaposan kikeverjük, hogy sűrű, de folyós masszát kapjunk.
  4. Sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a zöldségeket és a reszelt sajtot.
  5. Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajat vagy vajat adunk hozzá.
  6. Beleöntjük a keveréket, és közepes lángon lefedve sütjük 4-5 percig.
  7. Ha az alja megsült, óvatosan megfordítjuk, és még 2 percig sütjük.

Eredmény: puha, laktató, és bármikor variálható.

3. Egyszerű házi nokedli – amit mindenki szeret

A tojás és a liszt egyik legismertebb találkozása a nokedli. Kevés olyan étel van, ami ennyire magyar és ennyire egyszerű!

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 tojás
  • kb. 30 dkg liszt
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1 teáskanál só

A nokedli titka: a tészta állaga.

  1. Egy nagy tálban a tojásokat elkeverjük a vízzel és a sóval.
  2. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, miközben keverjük.
  3. A tésztának sűrűn folyósnak kell lennie – nem túl kemény, nem túl híg.
  4. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval.
  5. Amint feljönnek a víz felszínére, még 1 percig főzzük, majd leszűrjük.
  6. Hideg vízzel leöblítjük, egy kis olajjal vagy vajjal átforgatjuk.

Köretként pörkölthöz verhetetlen, de egy kis pirított hagymával önálló ételként is megállja a helyét.

4. Tepsis tojásos lepény – vacsorára vagy uzsonnára

Ez a recept inkább egy tojásos kenyérlepény, amit sütőben sütünk. Nincs vele sok dolgunk, mégis laktató és ízletes.

Hozzávalók (közepes tepsihez):

  • 4 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 1-2 evőkanál olaj
  • reszelt sajt, sonka, hagyma, paprika – ami épp van

Elkészítés menete:

  1. A tojásokat felverjük egy tálban, hozzáadjuk a tejet és az olajat.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd beleszórjuk a tojásos keverékbe.
  3. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felaprított feltéteket is.
  4. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
  5. 180 °C-on kb. 20-25 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje.

Szeletelve, melegen vagy hidegen is fogyasztható. Uzsonnás dobozba is tökéletes!

5. Édes tojásos galuska – ha valami különlegesre vágyunk

Sokan nem is gondolnák, hogy a nokedlit édesen is el lehet készíteni. Ez egy igazi retro desszert!

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 dl víz
  • csipet só
  • 1 evőkanál vaj
  • porcukor, lekvár vagy fahéjas cukor a tálaláshoz

Így készül:

  1. A szokásos nokedlitésztát kikeverjük tojásból, vízből, lisztből, csipet sóval.
  2. Forró vízbe szaggatjuk, kifőzzük.
  3. Leszűrjük, majd egy serpenyőben vajon átforgatjuk.
  4. Megszórjuk porcukorral, vagy leöntjük házi lekvárral.

Nem diétás, de annyira finom, hogy nem lehet neki ellenállni.

Tojás-liszt receptek előnyei – miért szeretjük őket?

  • Gyorsan elkészülnek – egy hosszú nap után sem igényelnek sok időt.
  • Minimális hozzávaló – gyakran csak 3-4 alapanyagra van szükség.
  • Variálhatók – egy kis zöldség, sajt vagy fűszer, és máris új ízeket kapunk.
  • Pénztárcabarát – egy adag palacsinta vagy nokedli töredékébe kerül más ételeknek.

Mire figyeljünk?

Bár a receptek egyszerűek, néhány dologra érdemes figyelni:

  • A lisztet mindig szitáljuk át, így könnyebben keveredik, és nem lesz csomós.
  • A tojást jól verjük fel, akkor lesz szép állagú a tészta.
  • Ne féljünk kísérletezni: a sós tésztákba mehet zöldfűszer, sajt, fokhagyma is!

Összességében

A tojás-liszt receptek igazi kincsek a konyhában. Bármikor bevethetők, ha nincs ötletünk, mit főzzünk, és szeretnénk valami finomat, gyorsat, olcsót. Nem igényelnek különleges hozzávalókat vagy technikát – csak egy kis odafigyelést.

Ha legközelebb ott állunk a hűtő előtt, és csak tojás meg liszt van otthon, már tudni fogjuk, hogy ebből isteni ételek születhetnek.

Próbáljunk ki bátran egyet, kettőt… aztán ki tudja? Lehet, hogy új kedvenc születik!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Tökéletes lágytojás minden alkalomra – A biztos recept, amit mindig sikerülni fog!

Liszt és tojás csodákra képes: 4 egyszerű recept, amit imádni fogsz!

Medvehagymás tojásrántotta: A tavasz legillatosabb reggelije 10 perc alatt!

Be the first to comment on "Tojás + liszt = vacsoracsoda! 5 pofonegyszerű recept, amit azonnal ki akarsz próbálni."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*