Gombás tojásos ételek – Egyszerű, ízletes és laktató receptek
A tojás és a gomba remek párosítás. Mindkettő gazdag fehérjében, könnyen elérhető, és sokféleképpen kombinálható. Lehet belőlük gyors reggeli, tartalmas vacsora vagy akár különleges hétvégi fogás.
Ma megmutatjuk, hogyan lehet egyszerűen és ízletesen elkészíteni néhány fantasztikus gombás tojásos ételt.
Miért szeretjük a gombás tojásos ételeket?
Egyszerű a válasz: ízletesek, laktatóak és gyorsan elkészíthetők. Ha van otthon néhány tojás, egy kis gomba és néhány alapvető hozzávaló, már indulhat is a főzés.
A gomba földes, enyhén diós íze remekül harmonizál a tojás krémes állagával. Ráadásul sokféle gombából dolgozhatunk: csiperke, laskagomba, shiitake vagy akár rókagomba is remek választás lehet.
1. Klasszikus gombás rántotta
Ha gyors reggelire vágyunk, a gombás rántotta verhetetlen. Krémes, laktató, és néhány szelet pirítóssal tökéletes napindító fogás.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 200 g csiperkegomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- Só, bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy snidling
Elkészítés lépésről lépésre:
- A gombát tisztítsuk meg, szeleteljük fel.
- A hagymát és a fokhagymát aprítsuk finomra.
- Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd pirítsuk üvegesre a hagymát.
- Adjuk hozzá a gombát, és közepes lángon süssük, amíg megpuhul.
- A tojásokat verjük fel egy tálban, sózzuk, borsozzuk.
- Öntsük a tojást a gombára, és kevergetve süssük addig, amíg a kívánt állagot elérjük.
- Szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel, majd tálaljuk friss kenyérrel vagy pirítóssal.
Tipp: Ha még krémesebb állagot szeretnénk, adjunk hozzá egy kevés tejszínt vagy tejfölt.
2. Gombás-tojásos omlett
Az omlett kicsit elegánsabb, mint a rántotta, de még mindig gyors és egyszerű elkészíteni. Ráadásul bármit belepakolhatunk, amit éppen a hűtőben találunk.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 100 g gomba (csiperke vagy laskagomba)
- 1 kis fej hagyma
- 1 evőkanál vaj
- Só, bors
- 1 marék reszelt sajt (cheddar, parmezán vagy gouda)
Elkészítés:
- A gombát szeleteljük fel, a hagymát aprítsuk finomra.
- Egy serpenyőben hevítsünk vajat, majd pirítsuk meg rajta a hagymát és a gombát.
- Közben a tojásokat verjük fel egy tálban, sózzuk, borsozzuk.
- Öntsük a tojást a gombára, és hagyjuk, hogy az alja kissé megszilárduljon.
- Szórjuk meg sajttal, majd óvatosan hajtsuk félbe az omlettet.
- Süssük még egy percig, majd tálaljuk melegen.
Tipp: Ha szeretjük a krémesebb tölteléket, keverjünk a tojásba egy kis tejfölt vagy krémsajtot.
3. Tejszínes gombás-tojásos ragu
Ha tartalmasabb fogásra vágyunk, ez a krémes ragu tökéletes választás lehet. Remekül illik friss kenyérhez, pirítóshoz vagy akár főtt rizshez is.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 250 g gomba (csiperke, laskagomba, shiitake)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál vaj
- Só, bors
- 1 teáskanál mustár
- 1 marék petrezselyem
Elkészítés:
- A hagymát aprítsuk fel, a gombát szeleteljük vékonyra.
- Egy serpenyőben hevítsünk vajat, és pirítsuk meg rajta a hagymát.
- Adjuk hozzá a gombát, és süssük puhára.
- Öntsük hozzá a tejszínt és a mustárt, majd keverjük el.
- A tojásokat üssük fel, és adjuk a serpenyőhöz, majd kevergetve süssük, amíg eléri a kívánt állagot.
- Szórjuk meg friss petrezselyemmel, és tálaljuk forrón.
4. Gombás-tojásos pirítós
Ha egy gyors, mégis különleges reggelire vágyunk, próbáljuk ki ezt a ropogós pirítóst.
Hozzávalók:
- 2 szelet kenyér
- 150 g gomba
- 2 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- Só, bors
- 1 marék reszelt sajt
Elkészítés:
- A gombát szeleteljük fel, és a vajon pirítsuk meg.
- A kenyérszeleteket pirítsuk meg egy száraz serpenyőben.
- Dörzsöljük be fokhagymával, majd halmozzuk rá a pirított gombát.
- Közben süssük meg a tojásokat tükörtojásnak vagy lágyra főzve.
- Tegyük a tojásokat a pirítós tetejére, szórjuk meg sajttal, és élvezzük a fantasztikus ízeket!
Összességében
A gombás tojásos ételek változatosak, laktatóak és könnyen elkészíthetők. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, mindig jó választásnak bizonyulnak.
Próbáljátok ki ezeket a recepteket, és írjátok meg, melyik lett a kedvencetek!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tökéletes kemény tojás 7 egyszerű lépésben: Így kerülheted el a leggyakoribb hibákat!
Kemény tojás pucolás könnyedén: A profi trükkök, amik megváltoztatják az életed!
A legfinomabb bundáskenyér titka: Ropogós kívül, puha belül – Próbáld ki Te is!
Be the first to comment on "Gombás tojásos ételek: 4 zseniális recept, amitől összefut a nyál a szádban!"