Liszt és tojás: Egyszerű, de nagyszerű receptek minden alkalomra
A liszt és a tojás az egyik leggyakoribb alapanyag a konyhában. Szinte minden háztartásban megtalálhatóak, és rengeteg finomság készíthető belőlük. Legyen szó palacsintáról, nokedliről vagy akár egy egyszerű tésztáról, ezek az alapanyagok nélkülönözhetetlenek.
Ma megmutatjuk, hogyan lehet néhány egyszerű recepttel csodás ételeket varázsolni az asztalra!
Miért éppen liszt és a tojás?
A liszt és a tojás kombinációja számos recept alapja, mert:
- Könnyen beszerezhető – szinte minden boltban kapható.
- Sokoldalúan felhasználható – sós és édes ételekhez egyaránt tökéletes.
- Gyorsan elkészíthető belőlük valami finomság – nem kell órákat tölteni a konyhában.
Most mutatunk néhány egyszerű, de nagyszerű receptet, amit kezdők és haladók is elkészíthetnek!
1. Klasszikus palacsinta – az örök kedvenc
A palacsinta az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb étel, amely lisztből és tojásból készül. Mindössze néhány hozzávaló kell hozzá, és percek alatt elkészül!
Hozzávalók (kb. 10-12 darabhoz):
- 2 tojás
- 250 g liszt
- 500 ml tej
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (édes változathoz)
- 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
Elkészítés:
- Egy tálba üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá a lisztet, a sót és a cukrot.
- Lassan öntsük hozzá a tejet, miközben kézi habverővel csomómentesre keverjük a tésztát.
- Adjuk hozzá az olajat, és keverjük össze.
- Forró serpenyőben kevés olajon vagy vajon süssük meg a palacsintákat. Mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk.
- Ízlés szerint töltsük meg lekvárral, nutellával vagy túróval!
Tipp: Ha légiesebb palacsintát szeretnénk, hagyjuk a tésztát pihenni 10-15 percig.
2. Házi nokedli – a legjobb köret pörkölt mellé
A nokedli egy klasszikus magyar köret, amit pörköltekhez, paprikásokhoz és tejfölös gombás ételekhez is szívesen fogyasztunk.
Hozzávalók (4 személyre):
- 3 tojás
- 400 g liszt
- 1 csapott teáskanál só
- 200 ml víz
Elkészítés:
- Egy nagy tálba üssük bele a tojásokat, majd keverjük el a sóval.
- Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és a vizet, majd keverjük csomómentesre. A tészta legyen sűrű, de ne túl kemény.
- Forraljunk fel egy nagy lábos vizet, és adjunk hozzá egy csipet sót.
- A nokedliszaggatóval vagy kanállal szaggassuk bele a forró vízbe a tésztát.
- Amint a nokedlik feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük őket, majd szűrjük le.
- Öblítsük át hideg vízzel, és egy kevés olajjal keverjük össze, hogy ne tapadjanak össze.
Tipp: Ha puhább nokedlit szeretnénk, keverhetünk a tésztába egy evőkanál tejfölt is.
3. Egyszerű házi tészta – friss és finom
A bolti tészták helyett érdemes kipróbálni a házi változatot. Sokkal ízletesebb, és pontosan tudjuk, mi van benne.
Hozzávalók (4 személyre):
- 3 tojás
- 300 g liszt
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Egy tálba mérjük ki a lisztet, majd készítsünk a közepébe egy mélyedést.
- Üssük bele a tojásokat, és adjunk hozzá egy csipet sót.
- Kézzel vagy villával kezdjük el összedolgozni a lisztet és a tojást.
- Ha a tészta túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet. Ha túl ragacsos, még egy kevés lisztet.
- Addig gyúrjuk, míg rugalmas, homogén tésztát nem kapunk (kb. 10 perc).
- Pihentessük letakarva 30 percig.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd vágjuk tetszőleges formára.
- Lobogó sós vízben főzzük ki 2-3 perc alatt, majd szűrjük le.
Tipp: Ha színes tésztát szeretnénk, keverhetünk hozzá spenótpürét vagy céklalevet.
4. Panírozott csirkemell – ropogós, aranybarna bundában
A rántott hús a vasárnapi ebédek egyik kedvence. A liszt és a tojás a klasszikus panírozás alapja.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 csirkemell filé
- 2 tojás
- 100 g liszt
- 100 g zsemlemorzsa
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A csirkemelleket vágjuk szeletekre, majd klopfoljuk ki enyhén.
- Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
- Egy tálba szórjuk a lisztet, egy másikba verjük fel a tojásokat, a harmadikba öntsük a zsemlemorzsát.
- A csirkeszeleteket először a lisztbe, majd a tojásba, végül a morzsába forgatjuk.
- Forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalát (kb. 3-4 perc oldalanként).
- Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges olajat.
Tipp: Ha extra ropogós bundát szeretnénk, duplán panírozzuk a húst!
Összességében
A liszt és a tojás párosa rengeteg lehetőséget rejt magában. Akár egy gyors palacsintát szeretnénk sütni, akár egy házi tésztát készítenénk, ezek az alapanyagok mindig kéznél vannak. Az itt bemutatott receptek egyszerűek, mégis fantasztikus ízeket varázsolhatunk velük az asztalra.
Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes 7 tojásos piskóta recept: Puha, légies finomság minden alkalomra
Krémes cézár öntet tojás nélkül – Az ízek királya egyszerűbben
Krémes tojáslikőr otthon: A tökéletes ünnepi ital 6 egyszerű lépésben
Be the first to comment on "Liszt és tojás csodákra képes: 4 egyszerű recept, amit imádni fogsz!"