Tojásos csirkemell tepsiben: A tökéletes hétvégi recept
A tojásos csirkemell tepsiben egy igazi családi kedvenc lehet, amely gyorsan elkészíthető, tápláló és finom is. Mi lehet ennél jobb, mint egy egyszerű, mégis ínycsiklandó étel, amit a nap végén gyorsan betolhatunk a sütőbe, miközben lazíthatunk? A csirkemell a fehérjében gazdag alapanyag, a tojás pedig egy kis krémességet ad az ételnek.
Ha szeretnétek egy könnyű, de laktató ételt készíteni, akkor ez a recept nektek való!
Miért érdemes tojásos csirkemellet készíteni?
A csirkemell egy igazi szuperélelmiszer. Alacsony zsírtartalmú, gazdag fehérjében, és gyorsan elkészíthető. A tojás pedig nemcsak ízletes, hanem tápláló is, hiszen rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne. Ráadásul mindkét alapanyag könnyen beszerezhető, és az ízek is jól harmonizálnak egymással.
Ez a recept tökéletes lehet egy hétvégi ebédhez vagy vacsorához, de akár a hétköznapokra is elkészíthető, ha gyors, de tápláló ételre vágyunk.
Hozzávalók
A tojásos csirkemell tepsiben nem igényel bonyolult alapanyagokat. Íme, amire szükségünk lesz:
- 4 szelet csirkemell (kb. 800 g)
- 4 tojás
- 1 fej hagyma (opcionális, de ajánlott)
- 1/2 csésze tej
- 1 evőkanál mustár
- Só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csésze reszelt sajt (cheddar vagy mozzarella a legjobb)
- 1/2 teáskanál fokhagymapor (vagy 1 gerezd friss fokhagyma)
- Friss petrezselyem (opcionális, a díszítéshez)
Elkészítés lépésről lépésre
Most pedig térjünk rá a legfontosabb részre, a készítésre. Ahogy mondani szokták: a konyhában is csak annyi a titok, hogy jó alapanyagokat választunk, és szép lassan, szeretettel készítjük el az ételt. Lássuk hát, hogyan is készíthetjük el a tojásos csirkemellet!
1. A csirkemell előkészítése
Először is vegyük ki a csirkemelleket a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek. Ezt érdemes már azelőtt megtenni, hogy nekilátnánk az étel elkészítésének, hiszen így könnyebben átsülnek majd.
A csirkemelleket alaposan mossuk meg, és papírtörlővel itassuk fel róluk a felesleges nedvességet. Ezután vágjuk őket szeletekre, hogy gyorsabban átsüljenek. Ha nem szeretnénk, hogy a hús túl vastag maradjon, egy éles késsel kissé enyhén klopfolhatjuk is őket.
2. A tojásos keverék előkészítése
Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat, és adjunk hozzá 1/2 csésze tejet, valamint a mustárt. Ízesítsük sóval, borssal és fokhagymaporral (vagy apróra vágott friss fokhagymával), hogy az ízek egy kicsit intenzívebbek legyenek.
A tej segít a tojás keverék krémessé tételében, és egy finom puha állagot ad az ételnek, míg a mustár egy pici pikantériát csempész a receptbe.
3. Hagyma és sajt előkészítése
Amennyiben szeretnénk, hogy a tojásos csirkemell egy kis extra ízt kapjon, szeleteljünk fel 1 fej hagymát. Ha nem rajongunk a hagymás ízekért, természetesen kihagyhatjuk ezt a lépést.
A reszelt sajtot érdemes egy tálban előre összekeverni, hogy az sütéskor egyenletesen olvadjon majd a hús tetején.
4. A tepsi előkészítése
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy közepes méretű tepsit kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. Ha nem szeretnénk, hogy a csirkemell leragadjon, érdemes egy kis olívaolajat is locsolni a tepsi aljára.
A csirkemellek szeleteit egyenletesen helyezzük el a tepsiben. Ha szeretnénk, hogy az étel még ínycsiklandóbb legyen, a húsokat egy kicsit elő is piríthatjuk serpenyőben, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
5. A tojásos keverék a csirkemellen
Most jön a legjobb rész! Öntsük a tojásos keveréket egyenletesen a csirkemellek tetejére, ügyelve arra, hogy minden szeletet jól bevonjon.
Ezután szórjuk meg a hagymaszeletekkel (ha használunk), és bőségesen rakjuk rá a reszelt sajtot. A sajt sütés közben szépen megolvad, és egy finom, aranybarna, ropogós réteget alkot a csirkemellen.
6. Sütés
Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük 25-30 percig, vagy amíg a tojásos keverék szép aranybarnára sül, és a csirkemell átsül. Ha szeretnénk, hogy a sajt egy kicsit még ropogósabb legyen, az utolsó 5 percre tegyük át a tepsit a sütő felső részébe.
7. Tálalás
Miután a csirkemell elkészült, vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk pihenni 5-10 percig. Ez segít, hogy az ízek jobban összeérjenek. Tálalás előtt szórjuk meg egy kis friss, apróra vágott petrezselyemmel a tetejét. A petrezselyem frissességet ad az ételnek, és gyönyörű színfoltként díszíti a csirkét.
Variációk és tippek
A tojásos csirkemell tepsiben végtelen variációkat kínál. Ha szeretnénk, egy kis paradicsomot is rakhatunk a csirkemell tetejére, vagy akár gombát is adhatunk hozzá a tojásos keverékhez, hogy még gazdagabb ízt kapjunk. A sajt fajtáját is bátran variálhatjuk, például füstölt sajttal is készíthetjük, hogy még intenzívebb íze legyen.
Ha nem szeretnénk csirkemellet, a pulykamell is tökéletesen megállja a helyét ebben a receptben, és ugyanolyan finom lesz.
Összességében
Miért érdemes kipróbálni?
Ez a tojásos csirkemell tepsiben egy tökéletes választás, ha gyorsan szeretnénk valami finomat, táplálót, és mégis egyszerűt készíteni. Az étel szaftos, ízletes, és mindenki imádni fogja. Nem kell több órát a konyhában töltenünk, és a család is biztosan elégedetten távozik az asztaltól.
Tökéletes hétköznapi étel, de akár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.
Próbáljátok ki, és osztozzatok a finom falatokban!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes 8 tojásos piskóta: Könnyű, puha és minden tortához ideális alap
Tojásos sonkás tészta: A gyors és finom komfort étel
Házi tojásos tészta: Az ínycsiklandó recept, amely mindenkit elvarázsol!
Be the first to comment on "Tojásos csirkemell tepsiben: Az ínycsiklandó, gyors és laktató hétvégi fogás"